ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>EKONOMİ
11 Aralık 2020 Cuma - 04:20

Varank: ‘Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın’

Varank, "Geliştirdiğimiz Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemi, niteliğini tahkim ettiğimiz insan kaynağımız, açılışını yaptığımız bu gibi merkezler sayesinde Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın. ' dedi

Varank: ‘Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Geliştirdiğimiz Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemi, niteliğini tahkim ettiğimiz insan kaynağımız, açılışını yaptığımız bu gibi merkezler sayesinde Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın. Türkiye’yi 4. sanayi devriminin trendlerini belirleyen ülkelerden biri yapmakta kararlıyız" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye 4. Sanayi Devrimi Merkezi açılış törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı da yayınlandı. Ticaretten sanayiye, eğitimden sağlığa kadar her alanda tüm dünyada teknolojik dönüşümün yaşandığını kaydeden Bakan Varank, "Küresel salgınla birlikte dönüşüm süreçleri ciddi bir ivme kazandı. Daha önce işletmelerin önemli bir kısmı uzaktan çalışmaya karşı çıkarken, bugün uzaktan çalışma hayatımızın ana unsuru oldu. Ticaretin artık önemli ölçüde dijital platformlara kaymaya başladığını görüyoruz. Öğrencilerimiz derslerine uzaktan bağlanıyor, tiyatrolar, konserler bile çevrimiçi gerçekleşiyor. Müteşebbisler, dijital ödeme, telesağlık, robotik gibi anahtar teknoloji trendlerine odaklanıyor. Teknoloji sayesinde salgının yayılma hızı yavaşlarken, ekonomik hayatı ayakta tutacak yeni işler ortaya çıkıyor. İşte bu örnekler de gösteriyor ki dijital dönüşüm önünde durulamaz bir süreç. İçinde yaşadığımız bu süreç; elbette ülkelere pek çok risk ve fırsatı aynı anda getiriyor. Ülkeler bir yandan kendilerine uygun yol haritalarını belirlerken, diğer yandan iç dinamiklerine uygun yeni refleksler geliştiriyor. Pek çok ülkenin salgınla birlikte gündemine aldığı yerlilik, millilik, teknolojik dönüşüm kavramlarını biz zaten 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin merkezine koymuştuk. Sanayinin teknolojik dönüşümünü hızlandırmayı, çığır açıcı teknolojilerin üreticisi olmayı, milli gelirimizdeki Ar-Ge payını artırmayı, nitelikli insan gücümüze yatırım yapmayı, tüm dünyanın kullanacağı akıllı Türk ürünleri geliştiren unicornlar çıkarmayı ana hedefler olarak belirledik" dedi.
"BU MERKEZ DÜNYADAKİ 9, AVRUPA’DAKİ 2 MERKEZDEN BİR TANESİ"
Türkiye’nin genç nüfusu ve güçlü sanayi altyapısıyla güçlü bir potansiyeli olduğunu ifade eden Bakan Varank, "Genç bir nüfusumuz, güçlü bir sanayi altyapımız var. Adeta sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemimiz her geçen gün daha da gelişiyor. Artık yüksek teknoloji ve ileri tasarım becerileri gerektiren işlere imza atabiliyoruz. Türkiye’nin teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek, ülkemizi kritik teknolojilerin sadece pazarı değil üreticisi haline getirecek yol haritalarımız hazır. Dijital dönüşümün sağladığı rekabetçilik avantajından maksimum düzeyde faydalanabilmek için güçlü uluslararası iş birliklerine ihtiyaç olduğunu da biliyoruz. 4. Sanayi Devrimi Merkezi bu noktada kilit bir rol oynayacak. Bakanlığımız, MESS ve Dünya Ekonomi Forumu’nun iş birliğiyle kurulan bu merkez dünyadaki 9, Avrupa’daki 2 merkezden bir tanesi. Burada kamu, özel sektör, üniversite ve STK iş birliği ile başta sanayimiz olmak üzere dijital dönüşümü hızlandıracak politika çalışmaları ve projeler geliştireceğiz" diye konuştu.
"HEDEFİMİZ, 2 BİN KOBİ’NİN DİJİTALLEŞME SÜREÇLERİNİ TAMAMLAMASINI SAĞLAMAK"
Dünyadaki eğilimleri ilk elden takip ederek, önde gelen akademisyen, girişimci ve teknoloji şirketleriyle doğrudan bağlantı kurulacağını bildiren Varank, merkezin hem Türkiye özelinde projeler tasarlayacağını hem de yapacağı pilot uygulamalarla kamuya mevzuat önerilerinde bulunacağını açıkladı. KOBİ’lerin Dijital Dönüşümünü Hızlandıracak Endüstriyel Nesnelerin İnterneti Projesi’ni ekim ayında başlattıklarını hatırlatan Varank, "Bu projeyle önce firmaların dijital dönüşüm olgunluğunu değerlendiriyor, ardından onlara uygun yol haritaları sunuyoruz. Hedefimiz, 2 bin KOBİ’nin dijitalleşme süreçlerini tamamlamasını sağlamak. Ayrıca, bu projenin çıktılarını destek ve teşvik sistemimizi geliştirirken de kullanacağız. Bununla birlikte Teknolojinin Sorumlu Kullanımı Projesi'yle yapay zekanın etik kullanımı için temel prensipleri belirleyeceğiz. Sanayide Rekabetçilik için Verinin Doğru Paylaşımı Projesi'yle de sanayiye yönelik verilerin doğru ve zamanlı kullanımıyla ilgili çalışmalar yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.
"2023’E KADAR BURALARDAN 50 BİN TEKNOLOJİ YILDIZI YETİŞTİRECEĞİZ"
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı hayata geçirdiklerini kaydeden Varank, "Bu programla cari açık verdiğimiz ithal ürünleri yurtiçinde üretebileceğiz. Başkanlığını Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı Sanayileşme İcra Komitesi ile özellikle kamu alımları çıpasını kullanarak sanayimizin yerli üretim ve teknolojik yetkinliğini geliştirmek üzere kararlar alacağız. Yapay zekaya yönelik çalışmaları bir çatı altında toplamak, bu çalışmaları doğru şekilde koordine etmek için için Yapay Zeka Enstitüsü’nü kurduk. Ağustos ayında dünyanın en büyüğü olan MEXT Teknoloji Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdik. KOBİ’lerimize öğren dönüştür programlarıyla yalın üretimi ve dijitalleşmeyi öğrettiğimiz model fabrikalar kuruyoruz. KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı ile dijital dönüşümünü gerçekleştirmek isteyen ve buna yönelik teknolojileri üreten KOBİ’lerimizi destekliyoruz. Tabii tüm bunları gerçekleştirebilmek için gereken en önemli husus insan kaynağı. Bunun için bir yandan mevcut iş gücümüzü geleceğin mesleklerine yönlendirecek projeler yaparken, diğer yandan çocuk ve gençlerimizin teknolojik bilgi ve donanımına öncelik gösteriyoruz. 30 şehirde kurduğumuz Deneyap teknoloji atölyelerinde çocuklarımıza kapsamlı teknoloji eğitimleri veriyoruz. 2023’e kadar buralardan 50 bin teknoloji yıldızı yetiştireceğiz" ifadelerini kullandı.
"100 ÜST DÜZEY ARAŞTIRMACIYI DAHA TÜRKİYE’YE GETİRECEĞİZ"
Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile ileri düzeyde bilimsel ve teknolojik çalışmalar yürüten deneyimli araştırmacıları yurt dışından Türkiye'ye kazandırdıklarını söyleyen Varank, şöyle konuştu:
"2021 yılında açacağımız yeni çağrıyla en az 100 üst düzey araştırmacıyı daha Türkiye’ye getireceğiz. Yeni gelen araştırmacılarımız da Türkiye’nin fark oluşturacağı kritik alanlardaki çalışmalarda yer alacak. Geliştirdiğimiz Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemi, niteliğini tahkim ettiğimiz insan kaynağımız, açılışını yaptığımız bu gibi merkezler sayesinde Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın. Türkiye’yi 4. sanayi devriminin trendlerini belirleyen ülkelerden biri yapmakta kararlıyız."

 
Akar: ‘Türk, Kürt kardeştir’
 
‘Yukarı Karabağ Azerbaycan toprağıdır’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un 5. Bölge teşvikli yatırım payı açıklandı
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum’un içinde bulunduğu, 5 coğrafi ...
Doğu Anadolu ekonomisine teşvik desteği
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ...
KUDAKA Bölgesi teşvik verileri yayımlandı
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - KUDAKA İstatistik Bölgesinde 2020 yılının ...
 
Kuzeydoğu’da bin 298 teşvikli yatırım yükseldi
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum ile birlikte 7 ilin yer aldığı ...
Varank Kalkınma Ajanslarını değerlendirdi
Varank, “Kalkınma ajansları bugüne kadar 22 bin projeye cari fiyatlarla ...
SGK’dan yapılandırma açıklaması
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı İsmail Yılmaz, "Hayata geçirdiğimiz ...
 
Doğu Anadolu’dan bir coğrafi işaret daha
Doğu Anadolu Bölgesinde İspir, Hınıs fasulyelerinden sonra Posof fasulyesi ...
ETSO’da vergi gündemi
Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Atabek, Erzurum Ticaret ve Sanayi ...
Altın Marka Ödülü İspir’in
İspirli kadınların bir araya gelerek kurmuş olduğu, Erzurum’un ilk kadın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva