ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Mayıs 2015 Salı - 13:22

‘Vakıf ruhu, sosyal sorumluluğun ifadesidir’

Vakıflar Haftası kutlamaları başladı.

‘Vakıf ruhu, sosyal sorumluluğun ifadesidir’

Vakıflar Haftası kutlamaları başladı. Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törende İstiklal Marşı okundu, Mehter takımı konser verdi. Kurum ziyaretleriyle devam eden etkinliklerin ardında Erzurum Lisesi Konferans salonunda tören düzenlendi. Buradaki etkinliğe Erzurum Vali Yardımcısı Ersin Boylu, Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Horasan Belediye Başkanı Abdulkadir Aydın, ERVAK Başkanı Erdal Güzel, vakıf yetkilileri ve davetliler katıldı.

UNGAN’IN SUNUMU

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan, vakıf eserlerinin kendilerine bir ecdat yadigârı olduğunu söyledi. “Bir can yaşatmak sanatların en kıymetlisidir” diye söze başlayan Ünğan, şöyle konuştu:“Bu vesile ile vakıf ruhunu, vakıf bilincini, vakıf medeniyetini bir kez daha anarak, hatırlatmak ve vakıf kuran ecdadımızın ruhlarını şad etmek amacıyla hepinizi saygıyla selamlıyorum. Ecdadımız bizlere, almaktan çok vermenin hayırlı olduğu bir müessese olan, vakıf müessesesini emanet etmişlerdir. Vakıf, yalnızca Allah Rızası kazanmak için yapılan karşılıksız eylemdir. Ecdadımız, karşılık beklemeden, kendine ait olanı ihtiyacı olanlarla paylaşma bilinci İle binlerce vakıf kurmuşlardır. Vakıf olgusunun temeli İslamiyet'e dayanmakta olup vakıf konusundaki ilk kurumsallaşmanın Selçuklu Döneminde olduğunu Atalarımızın Anadolu'ya ayak bastıkları yıllarda 1048 de Erzurum Pasinler de Halil dîvani güce tarafından kurulan ilk vakıf kayıtlarından anlamaktayız. Saygı değer misafirler bizi, binlerce yıllık tarihimiz boyunca değerli kılan üç özelliğimiz olmuştur; edep, cesaret ve merhamettir. Bu hasletlerimiz, dünya çapında bir medeniyet kurarak tarihe mührünü vuran Osmanlı imparatorluğu döneminde ise vakıflar bir medeniyet haline dönüşerek zirveye ulaşmıştır. Osmanlı Devletinin yabancı bilim adamlarınca ‘vakıf cenneti’ tabiri ile anıldığı da bilinmektedir. Gerçekten de bir ‘vakıf cenneti’ olan Osmanlı Devletinde; devletin uzanamadığı her alanda vakıfların olduğu, vakıflar eliyle bugünkü "sosyal devlet" uygulamalarının gerçekleştirildiği görülmektedir.”

“VAKIF ESERLERİ YURDUMUZUN TAPUSUDUR”

Vakıflar, yaradanım, milletini ve memleketini seven, yüce ruhlu insanların gönlülerindeki inanç ve sevgiden kaynaklanan ülke çapında yaygın hale gelen sevgi ürünleri olduğuna dikkat çeken Ünğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Vakıfların kuruluş senetleri ve yasal dayanağı olan vakfiyelerin incelenmesinde insani duygu ve düşüncelerin en güzel Örneklerini ihtiva ettiklerini görmekteyiz. Geleceğe ışık tutan ve geleneği gelecekle buluşturan bir köprü işlevindeki vakıf aidiyetliği, bazen imaretlerimizde kaynayan bir tas sıcak çorbada, bazen okul sırasında ter döken bir öğrencinin emeğinde, bazen okunan bir ezanın, yüzyıllardır yankılandığı camii kubbesindedir. Günümüzde Vakıflar genel müdürlüğü çalışanları olarak bizler Yurdumuzun tapusu niteliğindeki paha biçilmeyecek eşsiz sanatsal değeri olan ata yadigârı vakıf abide ve eski eserlerin bakım, onarım ve yenileme kapsamında; ağlayan vakıf eserlerinin yüzlerini güldürerek insanlığın hizmetine sunmaktayız. Ayrıca sosyal bünyemizde daima birleştirici, kaynaştırıcı bir rol oynayan vakıflar, geçmişte olduğu gibi, günümüzde de, gelirlerinin elverdiği oranda ve vakfiye şartlan doğrultusunda hizmetlerini devam ettirmektedir. Bölgemizde 1296 muhtaç aileye gıda yardımı, 300 yetim ve engelli vatandaşımıza aylık nakdi yardım, 1080 ilköğretim ve lise öğrencimize ve ayrıca 2014 yılından itibaren 155 üniversite öğrencimize burs vermekteyiz. İnsanlığa ışık tutan, büyük insanlar yetiştiren yüce milletimiz kendisine hizmet eden ve yurdumuzun kalkınmasına katkıda bulunan bu vakıfların kurucularını gönlünde yaşatmaktadır ve yaşatmaya devam edecektir. Bu vesile ile yurdumuzun tapusu niteliğindeki vakıfların, abide ve eski eserlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması, vakıf bilincinin tüm insanlığa aşılanması ve muhtaç İnsanların yüzlerinin güldürülmesi için gayret göstermeniz en samimi isteğimizdir. Vakıflar haftasının kutlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Vakıflar haftasının ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olması temennisi ile tüm vakıf dostlarına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

“MEDENİYETİMİZ BİR VAKIF MEDENİYETİDİR”

Erzurum Vali Yardımcısı Ersin Boylu, vakıf geleneğinin medeniyetimiz temel dinamitleri arasında yer aldığını söyledi. “Medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir” diyen Boylu, şöyle konuştu:“Toplumun her kesiminin duyarlılığını sağlamak amacıyla her yıl mayısın ayının ilk haftası vakıflar haftası olarak kutlanılmaktadır. Medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir. Bu günkü milli şuurumuzu ve sosyal dokumuzu bu anlayışa borçluyuz. Vakıf hayatı sadece kendimiz için yaşamamanın tek başına mutluluğa inanmamanın ifadesidir. Hayır kurumları olan vakıflar, toplumda sevgi saygı, dayanışma ruhunu güçlendirmenin yanında Türk vakıf geleneğinin yaşatılması tarihimize ve geleneklerimize uygun sorumluluklarımızı yerine getirmek bakımından da önem taşımaktadır.”

Konuşmalarının ardından çocuklar tarafından semazen gösterisi yapıldı. Ayrıca kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Programın sonunda vakıf geleneği olan kavurma ve pilav davetlilere ve dağıtıldı.

 
Tarih gün yüzüne çıktı
 
Bulutlar Pazar esnafıyla istişare etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İrem Derici hayranlarıyla buluştu
Atatürk Üniversitesi Bahar Şenlikleri’nin ilk gününde sahne alan ünlü ...
‘Biz farklı olalım istedik’
ETÜ Rektörü Muammer Yaylalı, “Bölgenin sosyal ve ekonomik sorunlarını ...
‘Anneliği anlatmaya kelimeler yetmez’
Anneler günü dolayısıyla Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın eşi Özden Altıparmak ...
 
‘Şehirler Ve Kültürler’ Projesi başladı
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Şehirler ve Kültürler-Yörelerimiz” ...
DAP-ETÜ Bilim Şenliği başlıyor
DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) işbirliği ...
‘Annene Hediyen Bir Dikili Fidan Olsun’
Palandöken Belediyesi ile Palandöken Kent Konseyi Gençlik Meclisi Üyelerince ...
 
Fasıl’dan Bekçi Bekir’e Festival coşkusu
TRT sanatçısı Tülay Özer Akköse ve Erzurumlu ünlü sanatçı Yavuz Değirmenci ...
Özyurt, 5’inci kişisel resim sergisini açtı
Fesih Özyurt, 5. Kişisel resim sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu.
Altıparmak: ‘Annelerimiz fedakarlık timsali’
Altıparmak, Anneler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Vali ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva