ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
HABERLER>BÖLGEDEN
12 Mayıs 2017 Cuma - 18:02

Uzmanlar uyarıyor

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, son dönemde yaşanan Erzurum ve Trabzon’daki orta büyüklükteki depremlerin birbirini tetikleyebileceğini belirterek Karadeniz Bölgesi’nin deprem üretme potansiyeli olduğunu söyledi.

Uzmanlar uyarıyor

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, son dönemde yaşanan Erzurum ve Trabzon’daki orta büyüklükteki depremlerin birbirini tetikleyebileceğini belirterek Karadeniz Bölgesi’nin deprem üretme potansiyeli olduğunu söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün dün akşam yaşanan ve merkez üssünü merkez Aziziye İlçesi Halilkaya Mahallesi olarak saptadığı 4.9 şiddetindeki depremin hafife alınmaması gerektiği belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Bayburt, Erzurum ve Trabzon’da gerçekleşen depremlerin iki büyük fay üzerinde gerçekleşmediğini ifade ederek, “2 gün içerisinde Erzurum, Trabzon ve Bayburt’ta olan depremler bunlar büyük depremler değil orta ve küçük depremlerdir. Bunlar Doğu Karadeniz Bölgesi’nin depremselliğini belirten önemli depremlerdir. Bu 3 tane deprem bölgenin iki büyük fayı üzerinde gerçekleşmemiştir. Doğ Karadeniz Bölgesi’ni güneyden çeviren Kuzey Anadolu fayı ve kuzey Doğu Anadolu’daki faydır. Bu depremler bu iki büyük fay üzerinde gelişmemiştir. Bu faylar levha sınırını oluşturur. Bu depremler levha sınırlarında gelişmemiştir. Aksine levhaların içindeki faylara bağlı olarak gerçekleşmiştir. 3 deprem levha içindeki fayların tekrar aktif hale geçmesiyle oluşmuştur. Bu şunu gösteriyor, Doğu Karadeniz Bölgesi deyince aklımıza sadece Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fayları gelmeyecek. Levhanın içinde olan Kuzey Anadolu fayını paralel ve Kuzeydoğu Anadolu fayına paralel diğer levha içi faylarında deprem üretebileceği aklımıza gelecek” dedi.

“Bölgenin deprem potansiyelini ihmal etmemek gerekir”
1924’te Çaykara ve Erzurum’da 4 ay arayla gerçekleşen depremlerde çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini kaydeden Bektaş, “1924’te elimizdeki resmi belgelere baktığımızda 5.5 şiddetinde Çaykara’da bir deprem oluyor. 50’ye yakın insan ölmüş. Bu depremden 4 ay sonra Erzurum Pasinler’de büyük bir deprem oluyor. 2017’de de aynı şekilde Erzurum ve Trabzon depremlerinin arka arkaya olması bu bölgede fayların birbirini ya da depremlerin birbirini tetikleyebileceği anlamına geliyor. Son 2 gün içerisinde gelişen 80-100 kilometre genişliğindeki bir fay zonunda levha içi faylara bağlı depremler gelişmiştir. Bugüne kadar bilinen depremler orta büyüklükteki depremlerdir ama bölgenin deprem potansiyelini ihmal etmemek gerekir” şeklinde konuştu.

“Karadeniz bölgesinin deprem üretme potansiyeli vardır”
Levha içi depremlerin beklenen depremler olarak kabul edilmediğini dile getiren Bektaş, “Türkiye deprem tehlikesi haritasına baktığımızda biz levha içi depremleri dikkate almıyoruz. Sadece 2 büyük fay ve onunu ürettiği depremlere bakıyoruz. Tüm Doğu Karadeniz Bölgesi sadece güneyden geçen Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fayı değil tüm bölgenin deprem üretme potansiyeli vardır. Bunu özellikle söylüyorum. Bunu Karadeniz’de dahildir. 2 gün içerisinde olan depremler bunu göstermiştir. Çaykara bölgesindeki faylarla Erzurum arasındaki bir ilişkinin olabileceği birbirini tetikleyebileceğini göstermiştir” diye konuştu.

“Son 10 bin yıldan bu yana bir deprem olmuşsa o bölge deprem bölgesidir”
Vatandaşın deprem bölgesi tanımıyla bilimin deprem bölgesi tanımının farklı olduğunu işaret eden Bektaş, “Kandilli Rasathanesi 2-3 büyüklüğündeki depremleri alıyor. Bunu insanlar hissetmiyor ama kayıtlar alınıyor. Uluslararası kabule göre bir yerde son 10 bin yıldan bu yana bir deprem olmuşsa o bölge deprem bölgesidir. Vatandaşın deprem bölgesi tanımıyla bilimin deprem bölgesi tanımı farklıdır. Karadeniz’in içi dahil deprem bölgesidir. 2012’da Hopa açıklarında bir deprem oldu. Bu Trabzon fayı üzerinde gelişti” ifadelerini kullandı.

 
Erkal'ın yakınları taziyeleri kabul ediyor
 
Etnospor’da Erzurum coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öz'den ilçelere teşekkür turu
AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, 16 Nisan halk oylaması sonrasında ...
Tendürek şehitleri dualarla uğurlandı
Ağrı'nın Tendürek Dağı bölgesinde yapılan operasyonda teröristlerle çıkan ...
Şehit Gücüyetmez Erzurum'dan uğurlanacak
Ağrı'nın Tendürek Dağı bölgesinde yapılan operasyonda teröristlerle çıkan ...
 
‘Kudüs Bizim Neyimiz Olur?’
Bayburt Üniversitesi Genç Birlik Kulübü ve Birlik Vakfı Bayburt Şubesi ...
İlk konuk Kaymakam Turan oldu
Oltu’da yerel yayın yapacak olan bir radyo kuruldu. Test yayınının ardından ...
Bulutlar yeni hizmet binasını tanıttı
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, yeni hizmet binasında düzenlenen ...
 
Eşkın'ın dağlardan tezgaha yolculuğu
Tunceli'nin Ovacık ilçesinde ilkbahar aylarında yetişen ve bölgede “yayla ...
Bir azim ve kararlılık hikayesi
Daha önce 2 kez ticaret girişimde başarısız olan tarih öğretmeni, açtığı ...
Bozüyük’te Erzurum Bayburt Günleri
Bozüyük Belediyesi ve Erzurum Bayburtlular Derneği (Erbayder) iş birliği ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva