ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Özel Bahçeli ile görüşmesini değerlendirdi
Özel Bahçeli ile görüşmesini değerlendirdi
Erzurum ihracatta 20 milyon dolar eşiğinde
Erzurum ihracatta 20 milyon dolar eşiğinde
Erzurum Mayıs’ta eksi 5 dereceyi gördü
Erzurum Mayıs’ta eksi 5 dereceyi gördü
İliç kazası Araştırma Komisyonu  toplandı
İliç kazası Araştırma Komisyonu  toplandı
Gazze'de can kaybı 34 bin 789'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 789'a yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
19 Şubat 2016 Cuma - 11:58

Ünal’dan beddua uyarısı

M.COŞKUN-Yakutiye Müftülüğü Uzman Vaiz Ahmet Ünal, “Zukkumun, zıkkımın kökünü ye! Allah belanı versin! Toprak başına!” gibi ölüm temennisi eden cümleler asla kullanılmamalıdır.” dedi.

Ünal’dan beddua uyarısı

Yakutiye Müftülüğü Uzman Vaiz Ahmet Ünal, “Zukkumun, zıkkımın kökünü ye! Allah belanı versin! Toprak başına!” gibi ölüm temennisi eden cümleler asla kullanılmamalıdır.” dedi.

Günümüzde insanoğlu birçok kez isteyerek ya da istemeyerek karşısındaki insana bazı hitaplarda bulunurlar. Ancak dinimiz İslam’a göre bu sözlerin kullanımı kesinlikle uygunsuz olarak belirtilmekte. Yakutiye Müftülüğü Uzman Vaiz Ahmet Ünal, Ölümü istemenin ve ölümü karşındaki insana temenni etmenin doğru olmadığını belirterek, konuşma kültüründe yer alan bazı ifadelerin aslında kullanımının kesinlikle yanlış olduğuna dikkat çekti.

‘ÖLÜM İSTENİLMEMELİDİR’

Ölümü istemenin yanlış olduğuna dikkat çeken Vaiz Ünal, “İnsanoğlunun başına türlü türlü sıkıntılar gelebilir. Bu dünya imtihan dünyasıdır. Yüce Rabbimizde bir ayette bize şöyle buyurmaktadır. “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele. Onlar (sabredenler) ; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” derler. İşte Rableri katından rahmet ve merhamet onlaradır. Doğru yola ulaştırılmış olanlar da işte bunlardır.” Başa gelen sıkıntılar için ölüm temenni edilmez, edilmemelidir. Şu husus iyi bilinmelidir ki;  İnşirah suresinde Yüce Rabbimiz “Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.” buyurmaktadır. Demek ki sıkıntılara sabredildiği zaman mutlaka kolaylıklar insana ulaşacaktır. Âlemlere rahmet olan Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır. “Sizden biriniz kendisine dokunan bir zarar ve musibetten dolayı ölmeyi temenni etmesin. Ama herhalde böyle bir şey temenni etmek istiyorsa, şöyle dua etsin. Allah’ım! Yaşamak benim için ha-yırlı olduğu sürece beni yaşat... Ölüm benim için hayırlı olduğu zaman ruhumu al!” diye anlattı.

KULLANDIĞIMIZ HİTAPLARA DİKKAT

Günlük konuşma hitaplara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan, “Bazen ailelerin kendilerine veya çocuklarına beddua ettiklerini kendileri ve çocukları için ölüm istediklerini görmekteyiz. Böyle bir davranış modeli de asla kabul edilebilir durum değildir. Mesela yerel olarak Erzurum ilimizde “Zukkumun, zıkkımın kökünü ye! Allah belanı versin! Toprak başına!” gibi ölüm temennisi eden cümleler kullanılmaktadır. Bu cümleler aileler tarafından hiç kimse için hele hele çocuklarımız için kullanılmamalıdır. Mesela; “zukkumun kökünü ye” demek aslında kişiye “öl, cehenneme gir ve cehennemin en alt tabakasında bulun” demektir. Çünkü zukkum olarak Erzurum dilinde kullandığımız kelime cehennemde günahkârların yiyeceğinin adıdır. Kur’an-ı Kerîm'in dört süresinde toplam 15 ayette zakkum kelimesi geçmektedir. Allah Teâlâ zakkumun ismini zikrederek şöyle buyurmaktadır: "Şüphesiz zakkum ağacı günahkârların cehennemdeki yiyecekleridir. Zakkum ağacı erimiş maden gibidir. İnsanların karnında tıpkı sıcak suyun kaynaması gibi kaynar" Hangi anlamda kullanılırsa kullanılsın, kimin için ifade edilirse edilsin kötü söz mümine asla yakışmaz. Mümin elinden ve dilinde hayırlı davranışlar ve sözler çıkan insandır. Bu sebeple başımıza gelen sıkıntılardan dolayı, ölümü temenni etmek, kendimiz, çocuklarımız için bela dilemek biz Müslümanlara yakışmayan davranış modelidir.” şeklinde konuştu.

 
Erzurum vergide 2’inci sırada
 
Marangozlardan Erzurum fiyatlandırması
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik Dadaşlardan Milli Tepki
Ankara’da yaşanan son terör saldırısına bir tepki de minik Dadaşlardan geldi.
Kentiçi trafikte yeni vizyon
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Kent içi Trafik ...
Dünyada yüzde 15, Erzurum’da yüzde 41
Büyükşehirlerdeki sezaryen oranlarının yüzde 55’ler civarında olduğu belirtilerek, ...
 
Buz düştü, otomobil hurdaya döndü
Erzurum’da çatından düşen tonlarca ağırlıktaki kar kütlesi ticari otomobilin ...
Kardelenler açtı, bahar yaklaştı
Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan soğuk hava yerini güneşe bıraktı. ...
TEMA’dan Ağaç Kardeşliği etkinliği
TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu ile TEMA gönüllüsü ...
 
BEAH 7 yılda 6 bin anneyi ağırladı
Erzurum BEAH’ta 7 yılda ”5964 misafir Anne’’ Yenidoğan anne otelinde kaldı. ...
İtfaiye’de buz seferberliği
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan ...
Karla mücadelede 2016 rekoru
Büyükşehir Belediyesi, 4 ayda kent merkezinde 16 milyon 865 bin metrekare kar temizliği yaptı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva