ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Kasım 2015 Pazartesi - 02:08

‘Umut Anadolu’da’

Görmez, “Yıkılan medeniyetleri yeniden ayağa kaldırma potansiyeline sahip tek bir coğrafya kaldı. O da Anadolu İslam coğrafyasıdır” dedi.

‘Umut Anadolu’da’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara’da gerçekleştirilen “Ensar Vakfı Şubeleri Büyük Türkiye Buluşması” toplantısına katıldı.

Ensar Vakfı’nın Türkiye genelindeki tüm şube başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda konuşan Başkan Görmez, İslam dini ile coğrafyasının ve tüm Müslümanların tarihin en zor süreçlerinden geçtiğini belirtti.

Tarihte Müslümanların tüm insanlığın yüz akı olan medeniyetler kurduğuna dikkati çeken Başkan Görmez, bunların tarihsel süreçte bir bir çöktüğünü ve yok olduğunu anlattı.

“MÜSLÜMANLAR ENDÜLÜS’TE 8 ASIR İNSANLIĞA IŞIK SAÇTI.”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Müslümanların Endülüs'te 8 asır insanlığa ışık saçtığını, dünyanın en parlak medeniyetini kurduğunu dile getirerek, ilimde, fikirde ve düşüncede adeta bir sıçrama yaşattıklarını söyledi.

Avrupa'nın göbeğinde İspanya'da, Gırnata'da, Kurtuba'da, Marsilya'da hakim olan Endülüs medeniyetinin 8 asırlık hakimiyetten sonra yok olduğunu ifade eden Başkan Görmez, her Müslümanın, bu medeniyetin nasıl ve neden yok olduğu üzerinde durarak bundan ibret alması gerektiğini anlattı.

Başkan Görmez, Maveraünnehir'de de Müslümanların büyük bir medeniyet kurduğunu, birçok ilim adamının bu medeniyet alanında yetiştiğini dile getirerek, "Bugün bizim, çocuklarımıza 'Endülüs Medeniyeti nasıl yok oldu? Maveraünnehir Medeniyeti nasıl yok oldu? diye anlatmamız lazım. Nasıl yok oldu? Yine ihtilafa düştüler, basit meselelerden dolayı kavga ettiler" dedi.

"O TALİ YOLLAR KOCA OSMANLI'NIN YIKILIŞINDA KULLANILAN EN BÜYÜK ALET OLDU."

Konuşmasında Hz. Muhammed'in bir hadisine de atıfta bulunan Başkan Görmez, şunları söyledi: "Allah Resulü, bir gün eline bir hurma çubuğu almıştı, oturdu yere, şöyle uzun bir çizgi çizdi. Sonra o çizgiden ayrılan birtakım çizgiler çizdi. Allah Resulü kum üzerine ümmetine mesaj vermek üzere hurma çubuğuyla büyük bir çizgi çizdi ve ashabına, 'Burası İslamın ana yoludur' dedi. 'Bu yoldan zaman içerisinde ayrılacak tali yollar olacaktır' dedi. 'Sizi bu ana yol üzerinde bırakıyorum, bu tali yollara sapmayın, hele hele bu yolların ana yolu işgal etmesine izin vermeyin' dedi. İşte bu yüzyılın başında Hicaz bölgesinde o tali yollar ihdas edildi. Bugün Müslümanlar olarak, biz o günlerde ihdas edilen o tali yolların acılarını çekiyoruz. O tali yolların getirdiği yanlışların hesabını çekiyoruz. Çünkü o tali yollar ana yolu işgal etmek üzere kuruldu. Kimisinin selefilik dediği, kimisinin başka isimlerle andığı, ne olursa olsun, bütün bunlar ana yoldan ayrılan tali yollardır. O tali yollar koca Osmanlı Devleti’nin yıkılışında kullanılan en büyük alet oldu."

“IRAK VE ŞAM'DA SADECE İNSANLAR KATLEDİLMEDİ, TARİH BOYUNCA İNŞA ETTİĞİMİZ O BÜYÜK MEDENİYET YOK OLDU.”

Ortadoğu'daki Körfez Savaşları, İran-Irak savaşı, Irak'ın işgali ve Suriye'deki savaş nedeniyle yaşanan acıların, bu bölgelerde Hz. Muhammed'den bu yana kurulan, alimlerin, büyük insanların oluşturdukları o medeniyetlerin yerle yeksan olmasına yol açtığına işaret eden Başkan Görmez, "Irak ve Şam'da sadece insanlar katledilmedi, tarih boyunca burada inşa ettiğimiz o büyük medeniyet yok oldu. O büyük medeniyeti yok ettiler" diye konuştu.

“YIKILAN MEDENİYETLERİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMA POTANSİYELİNE SAHİP TEK BİR COĞRAFYA KALDI. O DA ANADOLU İSLAM COĞRAFYASIDIR.”

Sömürgelerle Afrika'da kurulan medeniyetin de ortadan kaldırıldığını anlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şu değerlendirmede bulundu: "Daha dün hep birlikte Mali'de, İslam adına işlenen o büyük cinayetleri izlerken her birimizin hafızasından mutlaka Timbuktu geçmiştir. Timbuktu halen Mali'de İslam’ın en büyük eserlerini bağrında bulunduran büyük yazmalar kütüphanesinin olduğu şehirdir. Orada ne muhteşem medeniyet eserleri ortaya çıkmıştı. Ama Afrika da yok oldu. Afrika İslam medeniyetini de yok ettiler. Tüm bu dünyalara umut olarak kalan ve yıkılan bu medeniyetleri yeniden hareket geçirerek ayağa kaldırma potansiyeline sahip bir tek coğrafya kaldı. O da Anadolu İslam coğrafyasıdı

“SON 20-30 YILDA KATLEDİLEN 11 MİLYON MÜSLÜMAN VAR.”

Başkan Görmez, bu topraklarda yaşayan her Müslümanın bunun muhasebesinde bulunarak ve bugüne kadar yapılanları gözden geçirerek gelecek yıllara yönelik projelerini hazırlaması gerektiğini söyleyerek, "Biz sadece kendimizden hesaba çekilmeyeceğiz, aynı zamanda bütün bu dünyalarda bize umut bağlayan insanların da hesabını vereceğiz. Son 20-30 yılda gönül coğrafyamızda, bu coğrafyada katledilen 11 milyon Müslüman var. Tüm bunların hesabını vereceğiz, hep birlikte vereceğiz. Onun için çalışmalarımızı yaparken İslam dünyasının içerisinden geçtiği bu süreçleri daima göz önünde bulundurmamız lazım. Bu tali yollar ana yolu işgal ediyor. Bu tali yolların ana yolu işgal etmesine izin vermememiz lazım. Bunu ilimle, hikmetle, marifetle, güçlü bir eğitimle yaparız." ifadelerine yer verdi.

 
Türkiye’den Türkmen ailelere yardım
 
Sezai Karakoç Ufkuna bilimsel bakış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TİKA’dan Türk Dili Eğitimi’ne Akademik Katkı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle “Hindistan-Türkiye ...
"Küresel Terörün Hedef Aldığı Din: İslam"
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı yurt içi ve yurt dışındaki tüm camilerde ...
Müftü Yazıcı’dan ‘Hadis ve Sünnet’ hatırlatması
M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, Peygamber Efendimizin sünnetlerinin ...
 
Erzurum’un bir eksiği giderildi
M.COŞKUN-Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde, başta ...
‘Şehirden Sesler’de Erzurum gündemi
TRT Erzurum Radyosu yapımı, yayın yeri TRT RADYO 1(Ankara) olan ŞEHİRDEN ...
Alabalık talebi tavan yaptı
M.COŞKUN-Türkiye’de yaşanan alabalık sıkıntısı üreticileri Erzurum Su ...
 
Doğu’da AR-GE açılımı
M.AKDAĞ-Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2014 sonuçları paylaşıldı
Kış Kentlerinin nabzı Erzurum’da atacak
DİLEK BAYRAK-Uluslararası Kış Kentleri Sempozyumu 10-12 Şubat 2016 tarihleri ...
Eğilmez Paris olayını değerlendirdi
Eğilmez, Paris’teki terör saldırıları ve Türkiye’nin durumuna değinerek, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva