ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Mart 2009 Çarşamba - 04:21

“Türk İnancı, Nevruz’un Güzelliğidir”

Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cumali Şabanov, Türk inançlarının ne kadar güçlü olursa Nevruzların da o kadar güzel olacağını söyledi.

“Türk İnancı, Nevruz’un Güzelliğidir”

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, kültürel faaliyetleri çerçevesinde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen konferansta, Özbek bilim adamı Doç. Dr. Cumali Şabanov, Özbekistan’da Nevruz kutlamalarını anlattı. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştilirlen konferansın takdimini Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek yaptı. Özbek, konuşmasında, Türk dünyasını bir bütün olarak gördüklerini, bilimsel, kültürel ve sanatsal konulardaki işbirliğinin Türk halklarını daha da yakınlaştıracağını ifade etti.
Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cumali Şabanov, Türk inançlarının ne kadar güçlü olursa Nevruzların da o kadar güzel olacağını söyledi.
KONFERANS BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
.Konferansa, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbeyli, Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cumali Şabanov, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.
A.Ü’NÜN TÜRK DÜNYASI AÇILIMI
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında Özbekistan’la Türkiye arasında fiziki bir uzaklığın söz konusu olmasına karşın, gönül ve ruh dünyasında iki halkın da birbirine çok yakın olduğunu söyledi.
Koçak, Doç. Dr. Cumali Şabanov’a, Atatürk Üniversitesi’nin davetini kabul ederek Erzurum’a gelmesi nedeniyle teşekkür etti. Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin Türk dünyasıyla yakından ilişki kurmak istediğini ifade etti. Rektör Koçak, “Kuruluşunu tamamlamak üzere olduğumuz Kafkas-Ortaasya ve Ortadoğu Merkezimiz bu yönde etkili çalışmalarda bulunacak.” dedi. Mayıs ayı içerisinde bazı Türk cumhuriyetlerini ziyaret edeceklerini, bu ülkelerde üniversite rektörleri ve yöneticilerle görüşeceklerini vurgulayan Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye’nin doğusunu batıya açan Erzurum kapısını daha da açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
NEVRUZUNUZ ERKEN GELİR İNŞALLAH, TEMENNİSİ
Konferansta Türk Dünyasında nevruz konusu üzerine konuşan Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cumali Şabanov,” Bizim memleketimize bahar geldi, fakat buralara henüz bahar gelmemiş, inşallah sizin de nevruzunuz daha erken gelir” dedi. Nevruzun tarihçesi hakkında bilgi veren Şabanov, Özbekistan’da Nevruz kutlamalarının köyün en yüksek yerinde yapıldığını ve bunun sebebinin ise nevruzu duymayanlara duyurmak ve nevruza ayrı bir hava katmak olduğunu açıkladı.
NEVRUZ’DA TATLI DAĞITMA GELENEĞİ
Nevruz bayramlarında insanlara güç kuvvet versin diye nevruzların resmi yemeği olan Sümelek tatlısı dağıttıklarını belirten Şabanov, şunları söyledi: “Nevruz bayramlarında halka 100 kilogram sümelek dağıtılır. Sümeleğin içine bir adet taş atılır ve kabında taş çıkan kişi o senenin en şanslı kişisi ilan edilir ve ardından yöresel oyunlar oynanır. Köyün en yaşlısı bir eve gider, o evin çayını içer sofraya bir avuç buğday bırakır. Bu o ev için bolluk, bereket anlamına gelir.”
KOÇAK ÇAPA GİYDİ
Özbekistan’da nevruz kutlamalarından önce Ali Şiir Nevai’yi anma töreni düzenlendiğini açıklayan Şabanov, “Sümelek yiyin güçlü olun, Türk inancı ne kadar güçlü olursa, nevruzlar o kadar güzel olacaktır” dedi.Programda daha sonra Cumali Şabanov tarafından Rektör Koçak’a ‘çapa’ adı verilen yöresel kıyafet giydirildi.

Konferans sırasında konuklara Özbekistan’dan getirilen ve Nevruz için özel hazırlanmış ekmek ve çimlendirilmiş buğdaydan yapılan Sümelek ikram edilmesi ilgi çekti. 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rumlar da Ermenileri Yalanlıyor
GHA/Bazı sözde Ermeni aydınlar ve yazarlarının, Erzurum’un, ‘Garin’ adıyla ...
Aras’dan Tarım Kültürü’ne Katkı
GHA/Erzurum’da kullanılan ve zamanla eskiyen ziraat terimleri, yine bir ...
Şabanov Nevruz'u Anlatacak
Özbek bilim adamı Doç. Dr. Cumali Şabanov, Türk dünyasında Nevruz'u anlatacak
 
“Çanakkale Tarihi”ne Erzurum İmzası…
70 akademisyenin 2 yıllık çalışması sonucu, Çanakkale Savaşı'nı da içeren ...
Bindallı, Ecdat’tan Kültür Mirası
GHA/ Erzurum’da kına gecelerinde gelinler, folklor gösterilerinde ise ...
İlahiyat’ta Kültür Sanat Topluluğu
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri daha önce fakülte ...
 
Erkal, Erzurumluları Coşturdu
Erzurum'un düşman işgalinde kurtuluşunun 91. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ...
Alperenler Örste Demir Dövdüler
Erzurum'da Alperen Ocakları tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamalarında, ...
Doğu'da ‘Lakap Geleneği’
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Türkçe Eğitim ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva