ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
Yargıtay Başkanı Kerkez göreve başladı
Yargıtay Başkanı Kerkez göreve başladı
Jandarmadan Hemşireler Günü jesti
Jandarmadan Hemşireler Günü jesti
Varto yolunda heyelan
Varto yolunda heyelan
HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2012 Perşembe - 01:28

Traktör sayısında 42'inciyiz

Erzurum 13 bin 805 traktör varlığıyla, Türkiye iller sıralamasında 42, Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya ve Kars’ın ardından 3’üncü, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde Kars’ın ardından 2’inci, KUDAKA Bölgesinde ise birinci sırada bulunuyor.

Traktör sayısında 42 inciyiz

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, traktör sayısının 1,5 milyon adede dayandığını bildirerek, “Traktör sayısı, 2000 yılında 1 milyon 159 bin 70’den 2012 Ağustos ayı itibarıyla 1 milyon 498 bin 324’e yükseldi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2000-2012 Ağustos döneminde traktör sayısının yüzde 29,3 oranında arttığını ve 339 bin 254’lük artışla 1 milyon 498 bin 324 adede çıktığını belirtti. Temmuz ayında 1 milyon 495 bin 172 olan traktör sayısında Ağustos ayında 3 bin 152 adetlik bir yükseliş olduğu bilgisini veren Bayraktar, muhtemel Eylül ayı ortalarında traktör sayısının 1,5 milyonluk sınırı geçtiğini kaydetti. 2011 yılında traktör sayısında 61 bin 336 adetlik bir artış görüldüğünü belirten Bayraktar, “Bu yıl 8 aylık dönemde traktör sayısındaki artış 32 bin 116 adet. Geçen yıl 8 aylık dönemde 41 bin 204 adetlik artış meydana gelmişti. Buna göre, bu yılın Ocak-Ağustos dönemindeki traktör sayısındaki artış, geçen aynı döneminin 9 bin 88 adet altında kaldı” dedi.
EN FAZLA 73 BİN 38’LE MANİSA’DA, EN AZ 38’LE RİZE’DE
En fazla traktörün 73 bin 38 adetle Manisa’da olduğunu, bu ili 69 bin 841 traktörle Konya, 53 bin 466 traktörle Balıkesir izlediğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Traktör sayısında Bursa, 52 bin 826 adetle dördüncü, İzmir 52 bin 650 adetle beşinci, Samsun 45 bin 127 adetle altıncı, Ankara 44 bin 694 adetle yedinci, Adana 43 bin 735 adetle sekizinci, Antalya 39 bin 861 adetle dokuzuncu, Denizli 39 bin 786 adetle onuncu, Aydın 36 bin 384 adetle onbirinci, Tokat 35 bin 489 adetle onikinci sırada bulunuyor. Afyonkarahisar, Çorum ve Sakarya 30-35 bin, Şanlıurfa, Mersin, Kütahya, Edirne, Çanakkale, Yozgat, Tekirdağ, Sivas, Muğla 25-30 bin, Kastamonu, Gaziantep, Kayseri, İstanbul 20-25 bin, Diyarbakır, Eskişehir, Malatya, Hatay, Burdur, Isparta, Nevşehir, Bolu, Kırklareli, Amasya, Kahramanmaraş, Uşak 15-20 bin, Aksaray, Kars, Erzurum, Niğde, Kocaeli, Osmaniye, Adıyaman, Çankırı 10-15 bin, Bilecik, Kırşehir, Karaman, Zonguldak, Düzce, Muş, Mardin, Kırıkkale, Elazığ, Sinop, Van, Ağrı, Ardahan, Erzincan 5-10 bin, Karabük, Batman, Kilis, Iğdır, Gümüşhane, Bitlis, Giresun, Bayburt, Yalova 2-5 bin arasında traktöre sahip durumdalar.”
Rize’de sadece 38 traktör olduğunu, bu ili 170 traktörle Trabzon, 698 traktörle Hakkari, 873 traktörle Bingöl, 916 traktörle Artvin takip ettiğine dikkati çeken Bayraktar, Ordu’nun 1966, Siirt’in 1839, Şırnak’ın 1785, Tunceli’nin 1074 traktörle 2 bin rakamının altında kaldığını vurguladı.
TRAKTÖR SAYISINI ARAZİ MİKTARI, ÇİFTÇİ SAYISI VE ARAZİ ŞARTLARI BELİRLİYOR
Traktör sayısının arazi şartları, ilin büyüklüğü, tarım alanlarına göre değiştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Manisa, Konya, Balıkesir, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük ve çok engebeli olmayan tarım alanlarına, önemli çiftçi nüfusuna sahip illerimizde traktör sayısı fazla, buna karşın Giresun, Ordu, Trabzon, Rize gibi traktör tarımına uygun olmayan arazi yapısı ve çay, fındık gibi ürün üretimi ya da Tunceli, Artvin, Bingöl, Hakkari, Şırnak, Siirt gibi küçük tarımsal alana, olağanüstü engebeli arazi yapısına ve çiftçi nüfusu azlığı olan illerde traktör sayısı az miktarda.”
Bayraktar, traktör sayısını belirleyen diğer konuların da çiftçinin alım gücü ve işletme sayısı ve arazi parçalılığı olduğunu belirterek, “traktörler verimsiz olarak da kullanılıyor. Arazi toplulaştırılmasıyla traktörlerden ve diğer tarım alet ve makinelerinden daha verimli yararlanmak mümkün olacak. Bir traktör çok daha fazla tarım alanını işleyebilir hale gelecek” dedi.
 

 
Kocatepe’den stant denetlemesi
 
Saral Medrese Kültürü'nü anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besicilere düve desteği
Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, Aziziye ilçesi Beypınarı ...
Kurban Timi iş başında
Büyükşehir Belediyesi, kaçan kurbanlık boğaların yakalanması için 'Boğa ...
Vergide ülke payımız artışta
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2012 yılı Ocak-Eylül dönemi ...
 
Dünya Gıda Günü, ‘Açlık Günü’ olmasın
Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Doç. Dr. Murat Karaoğlu, sermayenin ...
Erzurumlu besiciler Akhisar pazarında
Doğu bölgesinden Erzurum ilinden sadece bir satıcı bu yıl pazarda bulunuyor.
Pasinler’de besicilik yatırımı
Pasinler ilçesinde yapılan 10 bin büyükbaş hayvan kapasiteli tesisinin ...
 
Markalaşmayı nihayet öğrendik…
Erzurum markalaşma bakımından pozitif bir süreç yaşıyor. İl, bu yılın ...
‘Erzurum teknolojiyi takip ediyor’
Xerox Genel Müdürü Sezer, “Erzurum bölgede en belki ekonomik olarak önde ...
Bayram yaklaştı, işleri açıldı
Erzurum’da Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte bıçak bileme işleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva