ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer'
Yargıtay Başkanı Kerkez göreve başladı
Yargıtay Başkanı Kerkez göreve başladı
Jandarmadan Hemşireler Günü jesti
Jandarmadan Hemşireler Günü jesti
Varto yolunda heyelan
Varto yolunda heyelan
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
3 Mayıs 2012 Perşembe - 13:40

Termal kaynaklar değerlendirilmeye muhtaç

Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Termal Su Kaynaklarımızın Çevre ve Turizm Açısından Değerlendirilmesi” konulu panelde Türkiye’nin termal kaynakları değerlendirildi.

Termal kaynaklar değerlendirilmeye muhtaç

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Termal Su Kaynaklarımızın Çevre ve Turizm Açısından Değerlendirilmesi” konulu panelde Türkiye’nin termal kaynakları değerlendirildi.
Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Eren, termal yeraltı sularının ülkelerin değerli doğal kaynaklarından biri olduğunu, Türkiye’nin ise bu konuda sayılı ülkelerin arasında yer aldığını söyledi.
Eren, termal kaynakların genellikle turizm ve alternatif enerji amaçlı değerlendirilmelerinin yaygın olmakla birlikte, binaların ve kentlerin merkezi sistemle ısıtılmasında da kullanıldığını anlattı.
“Termal sular, seracılıkta, tavuk ve hayvan çiftliklerinin ısıtılması, toprak, cadde, havaalanı pistlerinin ısıtılması ve tropikal bitki ve balık yetiştiriciliği gibi pek çok doğrudan uygulama alanına sahiptir” diyen Eren, şunları kaydetti:
“Bu suların içerikleri ve sıcaklıkları geçtikleri bölgelerin jeolojik yapısına göre değişmektedir ve farklı sıcaklığa sahip termal sular farklı uygulama alanlarında kullanılmaktadır. Bunların içerisinde en yaygın olanı sağlık amaçlı termal turizm uygulamasıdır.Termal turizmin dışında bir diğer önemli uygulama alanı ise termal suların çevresel açıdan değerlendirilmesidir. Termal suların elektrik enerjisine dönüştürülerek dolaylı kullanımı yada binaların ısıtılması için doğrudan kullanımı temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak özellikle fosil yakıt kullanımını azaltması, ilimiz gibi ağır kış şartlarına sahip bölgelerde hava kirliliğini azaltmada olumlu bir etki yaratması açısından oldukça önemlidir.”
TERMAL SU İLE BİNALAR ISITILABİLİR
Panelde konuşan Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Yusuf Ali Kara ise, “Düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynakların konut ısıtmada kullanımı” konulu konuşmasında bina ısıtmak amacıyla jeotermal kaynaklardan doğrudan veya dolaylı olarak faydalanılabilineceğini söyledi.
Jeotermal kaynağın doğrudan kullanıldığı jeotermal ısıtma sistemlerinde, bir eşanjör vasıtasıyla jeotermal suyun ısısının bina ısıtma tesisatı su devresine aktarıldığını ifade eden Kara, “ Bu tip bir uygulama için jeotermal suyun sıcaklığı 70 °C büyük olmalıdır. Bu yüzden sıcaklığı 50 °C `nin altındaki kaynaklar böyle bir uygulama için elverişli değildir. Fakat bu kaynaklardan ısı pompası vasıtasıyla konut ısıtmada faydalanmak mümkündür” diye konuştu.
TERMAL SULAR ŞİFA KAYNAĞI
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı ve Çağ Sağlık Eğitim Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu ise “Termal Su Kaynaklarının Sağlık Turizmi Açısından Değerlendirilmesi” konulu bir konuşma yaptı.
Sunguroğlu, sadece hastaların değil sağlıklı olan bireylerin de termal sulardan yararlanması gerektiğini belirterek, "Termal sular şifa kaynağıdır. Termal sular bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Bunun yanında sağlıklı olan bireylerde genç ve güzel kalmak için kaplıcaları tercih etmelidir. Ayrıca sıcak suların kas, kemik ve sinir sistemi üzerine olan etkileri sayesinde ağrıyı azalttıkları bilinmektedir" şeklinde konuştu.
Kaplıcaların stres üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirten Sunguroğlu, şunları kaydetti: "Kaplıcalar ruh hastalıkları üzerinde olumlu etkilere sahip. Kaplıcaya giden kişi `Tebdili mekanda ferahlık var` anlayışıyla hem gezi yapmış oluyor. Hem de sıcak su gevşemeye yol açtığı için stres üzerinde olumlu etki oluşturuyor."
Erzurum Aziziye Belediye Başkanı ve Jeotermal Belediyeler Birliği Encümen Üyesi Fatih Cengiz ise “Erzurum’da Termal Turizm” başlıklı sunumunda Ilıcadaki termal tesisleri hakkında bilgi verdi.

 
Seval'den Teyo Emi gösterisi
 
Oltu’da ‘gül’ seferberliği
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kardelen 3 Haziran 2014 Salı 01:51

termal kaynaklar asıl hedefi olan hizmet kalitesiyle kitleye hakkıyla ulaştırıldı mıki ? dolaylı hizmete geçilsin :)akasya termalle ilk adım atılacak bakalım

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Darbeleri Araştırma Komisyonu belirlendi
TBMM Genel Kurulu'nda, Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda yer alacak milletvekillerinin ...
Erzurum 11'inci sırada...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 3,7 ...
‘Biz millete sevdalıyız’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, darbe döneminde milleti sömürenlere artık müsamaha ...
 
Ermeni vahşetini dünyaya anlatacaklar
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) ile ...
Hac'ca rekor sayıda başvuru
Hac başvuruları, 12 Nisanda sona erdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve ...
‘TBMM istiklalin sembolü’
Başbakan Erdoğan, partisinin meclis grup toplantısında CHP'yi eleştirdi. ...
 
‘Dik dur eğilme, bu gençlik seninle’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "12 Eylül darbesini yargılayamazsın" diyenlerin ...
Şırnak'ta çatışma: 1 Şehit
Şırnak'ın Uludere ilçesi Düğün Dağı mevkiinde güvenlik güçleriyle terör ...
‘İnsanlık, Onunla hayat buldu’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, günümüzde yaşadığımız ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva