ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu Çayının debisi yükseldi
Oltu Çayının debisi yükseldi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
1 Mayıs 2012 Salı - 08:28

Erzurum 11'inci sırada...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 3,7 milyon dekar tarım alanı ile Erzurum’un en fazla tarım alanına sahip 11’inci il olduğunu açıkladı.

Erzurum 11 inci sırada...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, en fazla tarım alanının İç Anadolu Bölgesi'nde olduğunu, bölgenin, Türkiye tarım alanlarının yüzde 28,43'üne sahip olduğunu kaydetti.
 TZOB Genel Başkanı Bayraktar, TÜİK verilerine göre İç Anadolu Bölgesi'nde 52 milyon 414 bin 137 dekar tarım alanı bulunduğunu, tarım alanı büyüklüğünde ilk 5 ilden Şanlıurfa hariç, 4'ünün (Konya, Sivas, Ankara, Yozgat) bölgede yer aldığını söyledi.
Bayraktar, İç Anadolu Bölgesi'ni, Doğu Anadolu'nun 25,8, Karadeniz'in 25, Güneydoğu Anadolu'nun 23,8, Marmara'nın 21,3, Ege'nin 19,6, Akdeniz'in ise 16,5 milyon dekarla izlediğini belirtti. Bayraktar, Türkiye tarım alanları içindeki oranına bakıldığında yüzde 28,43'lük payla ilk sırada İç Anadolu Bölgesi'nin yer aldığını, bunu ise yüzde 13,98'lik payla Doğu Anadolu, yüzde 13,56 payla Karadeniz, yüzde 12,89 payla Güneydoğu Anadolu, yüzde 11,55 payla Marmara, yüzde 10,62 payla Ege ve yüzde 8,97 payla Akdeniz bölgelerinin takip ettiğini bildirdi.
KONYA'NIN TARIM ALANLARI LÜBNAN, KOSOVA, JAMAİKA VE KATAR'DAN BÜYÜK
İl sıralamasında ilk sırada yüzde 7,07 pay ve 13 milyon dekarla Konya'nın yer aldığını söyleyen Bayraktar şunları kaydetti:"Konya'nın tarım alanı, Lübnan (10,2 milyon dekar), Kosova (10,9 milyon dekar), Jamaika (10,8 milyon dekar), Katar (11,6 milyon dekar), Bahamalar'ın (10 milyon dekar) yüzölçümlerinden büyük. Yine, Kıbrıs adasının 1,4, Filistin'in 2,2 katı, Brunei Sultanlığı'nın 2,5, KKTC'nin 3,9, Lüksemburg'un 5, Bahreyn'in 17 katı tarım alanına sahip. GAP'ın merkezi Şanlıurfa, yüzde 5,33 pay ve 9,8 milyon dekarla ikinci sırada. Bu ilin tarım alanı da Filistin'in 1,5 katından büyük, KKTC'nin 3 katı, İsrail'in (20,6 milyon dekar) yarısı kadar. Sivas, yüzde 4,05 pay ve 7,5 milyon dekar tarım alanıyla üçüncü sırada bulunuyor. Bu il de Brunei Sultanlığı'nın 1,4, KKTC'nin 2,2, Filistin'in 1,25 katı kadar tarım alanına sahip durumda."
İLK 10'A ŞANLIURFA, DİYARBAKIR, ADANA, MANİSA VE SAMSUN GİRDİ
Tarım alanında, Ankara'nın 4., Yozgat'ın 5., Adana'nın 6., Diyarbakır'ın 7., Eskişehir'in 8., Manisa'nın 9., Samsun'un 10. sırada bulunduğunu, ilk 10'a Güneydoğu'dan Şanlıurfa ve Diyarbakır, Akdeniz'den Adana, Ege'den Manisa, Karadeniz'den Samsun'un girdiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ankara'nın 6,7, Yozgat'ın 5,7, Türkiye tarımının en büyük merkezlerinden Adana'nın 4,3, Diyarbakır'ın 4,2, Eskişehir'in 4,1, Samsun'un 3,8 milyon dekar tarım alanı var. 11. sıradaki Erzurum'un 3,7 milyon dekar tarım alanı bulunuyor. İlk 11'deki iller yüzölçümü olarak da büyük iller. Konya'nın 41 milyon dekar, Sivas'ın 28,6, Şanlıurfa'nın 19,5, Ankara'nın 25,4, Yozgat'ın 14,1, Adana'nın 14,1, Diyarbakır'ın 15,3, Eskişehir'in 13,9, Erzurum'un 25,4 milyon dekar toplam alanı var. En küçüğü Samsun'un, toplam alanı 9,4 milyon dekarı buluyor. Buna karşın sadece 6,1 milyon dekar toplam alanı olan Edirne'nin, 3,6 milyon dekar tarım alanıyla 12. sırada, 6,3 milyon dekar toplam alanı olan Tekirdağ'ın, 2,9 milyon dekar tarım alanıyla 20. sırada yer alması dikkati çekiyor. Edirne, 3,5 katı alana sahip Van'dan (21,3 milyon dekar) 1,6 milyon dekar daha fazla tarım alanını barındırıyor. Van'ın tarım alanı 2 milyon dekarı çok az geçebiliyor."
Bayraktar, en az tarım alanının ise yüzölçümü de küçük olan Yalova'da bulunduğunu, ilin 146 bin 365 dekar tarım alanına sahip olduğunu kaydetti. Gümüşhane'nin 446 bin 438 dekar tarım alanıyla sondan ikinci, Karabük'ün 457 bin 267 dekarla sondan üçüncü, Hakkari'nin 503 bin 36 dekarla sondan dördüncü, Rize'nin 577 bin 745 dekarla sondan beşinci olduğu bilgisini veren Bayraktar, söyledi:
"Ülkemiz milli gelirinin dörtte birini meydana getiren İstanbul, 691 bin 616 dekar tarım alanıyla iller arasında 71., diğer büyük sanayi ilimiz Kocaeli 681 bin 569 dekarla 73., turizm ve tarım merkezimiz Antalya 2 milyon 7 bin 206 dekarla 36., Mersin 2 milyon 5 bin 135 dekarla 37. sırada. Tarım alanı 1 milyon dekarın altında 20 il var. İçlerinde Hatay, Malatya, Sakarya, Trabzon ve Muğla'nın da bulunduğu 24 ilin tarım alanları 1-2 milyon dekar arasında. İçlerinde Antalya, Mersin, İzmir, Bursa, Aydın, Denizli ve Kahramanmaraş gibi büyük tarım merkezlerinin bulunduğu 19 ilin tarım alanı 2-3 milyon dekar, içlerinde Manisa, Erzurum, Kayseri ve Çorum'un bulunduğu 10 ilin tarım alanı 3-4 milyon dekar, 3 ilin (Adana, Diyarbakır ve Eskişehir) tarım alanları 4-5 milyon dekar, 4 ilin (Şanlıurfa, Sivas, Ankara, Yozgat) tarım alanı 5-10 milyon dekar arasındayken, Konya'nın ki 13 milyon dekarı aşıyor."
KARADENİZ BÖLGE SIRALAMASINDA 3. SIRADA
Bayraktar, bilinenin aksine toplam tarım alanında bölge sıralamasında 3. olan Karadeniz Bölgesi'nin özellikle Orta ve Batı Karadeniz'de Samsun (Türkiye sıralamasında 10.), Çorum (Türkiye sıralamasında 18.), Kastamonu (Türkiye sıralamasında 28.), Tokat (Türkiye sıralamasında 32.) gibi önemli tarım alanları barındıran illere sahip olduğunu vurguladı. Tarım alanları yetersiz olarak bilinen Trabzon'un 1,1 milyon dekar tarım alanı bulunduğunu, buna karşın bu ilin 1,55 katı olan Hakkari'nin 503 bin dekar tarım alanına sahip olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Tarım alanları ülkemizde dengeli dağılmamış. Bazı illerimizde çok az tarım alanı varken, bazı illerimizin büyük bölümü tarım alanı. Verimli tarım alanlarına sahip bölgelerimizde de görece az tarım alanı bulunuyor. Ülkemiz tarımında en büyük öneme sahip bölgelerimizden Ege ve Akdeniz bölgelerinin toplam tarım alanı, İç Anadolu Bölgemizin tarım alanlarının ancak yüzde 68,9'una ulaşabiliyor. Marmara Bölgesi 21,3, Ege Bölgesi 19,6, Akdeniz Bölgesi ise 16,5 milyon dekar tarım alanıyla bölge sıralamasında son 3'ü paylaşıyorlar."
 

 
Elektrik kayıp kaçak oranı düşüşte
 
PMYO’dan moral turu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Biz millete sevdalıyız’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, darbe döneminde milleti sömürenlere artık müsamaha ...
Ermeni vahşetini dünyaya anlatacaklar
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) ile ...
Hac'ca rekor sayıda başvuru
Hac başvuruları, 12 Nisanda sona erdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve ...
 
‘TBMM istiklalin sembolü’
Başbakan Erdoğan, partisinin meclis grup toplantısında CHP'yi eleştirdi. ...
‘Dik dur eğilme, bu gençlik seninle’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "12 Eylül darbesini yargılayamazsın" diyenlerin ...
Şırnak'ta çatışma: 1 Şehit
Şırnak'ın Uludere ilçesi Düğün Dağı mevkiinde güvenlik güçleriyle terör ...
 
‘İnsanlık, Onunla hayat buldu’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, günümüzde yaşadığımız ...
‘Sevgiyi ondan öğrendik’
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, milletimizin sevgi merkezli bir Peygamber ...
Akdağ, saldırıyı kınadı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gaziantep'te bir doktorun bıçaklı saldırı sonucu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva