ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor-Eyüpspor maçı İstanbul’da
Erzurumspor-Eyüpspor maçı İstanbul’da
Müftüler istişare toplantısında buluştu
Müftüler istişare toplantısında buluştu
ETÜ’de Bahar Şöleni
ETÜ’de Bahar Şöleni
Muşlu aileler evlat nöbetine devam ediyor
Muşlu aileler evlat nöbetine devam ediyor
AFAD imdada yetişti
AFAD imdada yetişti
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Temmuz 2009 Perşembe - 05:29

Tatil Gerçeğimiz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hane halkı Turizm Harcamaları 2007/2008 profilini açıkladı. Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır illerini içinde bulunduğu IBBS Düzey 1 Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde tatil alışkanlığı ve tatil kültürü bilinci oldukça düşük düzeyde.

Tatil Gerçeğimiz

TATİL PROFİLİMİZ
TÜİK verilerine göre içinde Erzurum’un da yer aldığı ve 7 ili barındıran Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 2007 döneminde 443 bin kişi seyahate çıktı. Bölgede tatile çıkan 443 bin kişiden 30 bini gezi, eğlence, tatil; 2 bini kültür, 373 bini yakınları ziyaret, 26 bini sağlık ve 12 bini de diğer bir amaçla tatile çıktı. Bölgede tatile çıkma amacının dağılım oranları ise gezi yüzde 6.7, kültür seyahati yüzde 0.45. yakınları ziyaret yüzde 84.19, sağlık yüzde 5.86 ve diğer sebepler ise yüzde 2.7 oldu.
DOĞU’DA TATİL YAPMA ALIŞKANLIĞI
Erzurum’un içinde yer aldığı Kuzey Doğu Anadolu istatistik bölgesinde tatil yapma alışkanlığında ekonomik düzey ve satın alma gücü önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor. Bölge halkının önemli bir bölümü tatil giderlerini karşılamayacak durumda bulunuyor. Tatile çıkanların önemli bir kısmı tatilini akraba ve yakınlarının yanında geçiriyor.
ERZURUM’DA TATİLE ÇIKANLAR NEREDE KONAKLIYOR?
TÜİK 2007 Hane Halkı Turizm Harcamaları Profili verilerine göre Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 2007 yılında tatile çıkan 443 bin kişinin 20 bini otel, bin kişi pansiyon, 2’şer bini karavan ve kamu kampı, 39 bini kendi evi ve 366 bin kişi ise arkadaş veya akraba evinde konakladı. Bu sonuçlar bölgede il dışında akrabası bulunanların, olmayanlara göre daha çok tatil şansı elde edebildiklerini ortaya çıkardı.
AKRABA EVİ OLMAZSA TATİL DE YOK
Verilerden yapılan hesaplamalara göre, Kuzey Doğu Anadolu istatistik Bölgesinde tatile çıkan 443 bin kişinin yüzde 4.51’i otel, yüzde 0.22’si pansiyon, yüzde 45’i karavan veya kamu kampı, yüzde 8.8’i kendi evi ve yüzde 82.61’i ise akraba veya arkadaş evinde konakladı.
TÜRKİYE GENELİ TURİZM HARCAMALARI PROFİLİ
Hanehalkı yurtiçi turizm anketi sonuçlarına göre son seyahatte, 2007 referans dönemi içerisinde 4 milyar 955 milyon 709 bin TL, 2008 referans döneminde ise 6 milyar 74 milyon 688 bin TL yurtiçi turizm harcaması gerçekleşti.. Ziyaretçiler, seyahat harcamalarını kişisel veya paket tur harcamaları şeklinde yaptı.. 2007 dönemi yurtiçi turizm harcamasının 4 milyar 848 milyon 736 bin TL’si kişisel, 106 milyon 973 bin TL’si ise paket tur harcamalarından oluştu.. 2008 döneminde ise yurtiçi turizm harcamasının 5 milyar 917 milyon 165 bin TL’si kişisel, 157 milyon 523 bin TL’si ise paket tur harcamalarından oluştu.
Bir ve daha fazla geceleme kaydı ile seyahate çıkanların yaş grupları dikkate alındığında, en yüksek seyahate çıkma oranı 25-44 yaş grubunda görüldü. 2007 döneminde seyahate çıkanların yüzde 36,2’sini 25-44 yaş grubu oluştururken, 2008 döneminde bu oran yüzde 35,7’di olarak kaydedildi.
DÖNEMSEL TATİL YOĞUNLUĞU
2007 döneminde son seyahate katılan 20 milyon 789 bin kişi, 21 milyon 404 bin ziyaret gerçekleştirdi. En fazla ziyarete çıkılan ay 6 milyon 876 bin ziyaret ile Ağustos ayı oldu. Ağustos ayını 5 milyon 114 bin ziyaret ile Temmuz ayı izledi.. Üçüncü sırada ise 4 milyon 688 bin ziyaret ile Eylül ayı geldi. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki ziyaret sayısı, 2007 dönemi toplam ziyaretlerinin yüzde 77,9’unu oluşturdu.. 2008 döneminde son seyahate katılan 23 milyon 650 bin kişi ise 24 milyon 449 bin ziyaret gerçekleştirdi. Bu dönemde de en fazla ziyarete çıkılan ay 7 milyon 914 bin ziyaret ile yine Ağustos ayı oldu. Ağustos ayını 5 milyon 851 bin ziyaret ile 2007 yılında olduğu gibi Temmuz ayı ve 4 milyon 624 bin ziyaret ile Eylül ayı takip etti. 2008 döneminde bu üç aydaki ziyaret sayısı, toplam ziyaretlerin yüzde 75,2’sini oluşturdu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDT’den 90’yıl projesi
CİHAN/ Erzurum Devlet Tiyatroları (EDT) 23 Temmuz Erzurum Kongresi İçin Özel Bir Program Hazırlıyor.
Serdarlı’da Sünnet Şöleni
Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Serdarlı Beldesi’nde “Sünnet Şöleni” ...
Doğu Anadolu’ya hayran kaldılar
İHA/Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Uluslararası Araştırma ve Geliştirme ...
 
Erzurum’da tarihi eser operasyonu
Siirt Valiliği'nce, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin tarihi eser kaçakçılarına ...
Doğu Anadolu Yayla Şenlikleri başladı
Doğu Anadolu Bölgesinde yazın kendini iyice hissettirmesiyle birlikte, ...
Olur’da markalık festival
5.Akdağ Kültür ve Sanat Festivali, Erzurum’un Olur ilçesinde büyük bir ...
 
Tarihin şifresi Erzurum’da
Her geçen gün yenileri ortaya çıkarılan tarihi kalıntılar, Erzurum’un ...
Hasankale için işbirliği
Erzurum’da uzun yıllardan beri faaliyet gösteren Hasankaleliler Sosyal ...
Kuş Turizmi Süreci
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Kars çevresinde bir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva