ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Engelli gençlerin askerlik heyecanı
Engelli gençlerin askerlik heyecanı
7. Dede Korkut Günleri başladı
7. Dede Korkut Günleri başladı
Edebük şehitlerine vefa
Edebük şehitlerine vefa
Engellilere istihdam için eğitim desteği
Engellilere istihdam için eğitim desteği
Son bir haftada 47 terörist etkisiz hale getirildi
Son bir haftada 47 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>BÖLGEDEN
4 Eylül 2012 Salı - 15:01

Tarımsal üretimde bölgesel atılım

Erzincan’da her geçen yıl katlayarak artan sebze üretimi yükselişini sürdürürken, Erzincan özellikle domates üretiminde bölgenin lideri konumunda.

Tarımsal üretimde bölgesel atılım

FATİH GÜLNAHAR
ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da her geçen yıl katlayarak artan sebze üretimi yükselişini sürdürürken, Erzincan özellikle domates üretiminde bölgenin lideri konumunda.
Geçtiğimiz yıl 14 bin 700 dekarlık alanda üretimi gerçekleştirilen ve 2011 sezonunda 82 bin tonluk rekoltenin gerçekleştiği Erzincan’da 2012 yılında üretimin 100 bin tona dayanması bekleniyor. Doğu Anadolu Bölgesinde sebzecilik sektörünün merkezi konumunda bulunan Erzincan, 2012 yılında Doğu Anadolu’nun tamamının yanı sıra, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesine domates satmaya başladı. Özellikle Uluköy Beldesi, Üzümlü ilçesi, Bayırbağ ve Karakaya beldelerinde üretimi hızla yaygınlaşan domates üretiminde, kalite ve verimin yüksek oluşu Erzincan domatesini sebze hallerinde aranan bir ürün konumuna taşıdı.
BİLİNÇLİ TARIMIN GETİRİSİ
Bilinçli ve modern tarımın ilkelerine uygun olarak yapılan sırık domates yetiştiriciliğinde, Erzincan çiftçisi mekanizasyon imkanları, bilinçli yetiştiricilik, yasalara uygun zirai mücadele imkanlarını verimli toprakları ve temiz suyuyla harmanlayarak, bölgenin ihtiyacını karşılıyor. 2012 yılında Ankara pazarına giren Erzincan çiftçisi, önümüzdeki yıllarda hem ülkenin tamamına ürün göndermek istiyor hem de ihracatın kapılarını aralamak istiyor. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, domates üretiminin yaygın olarak yapıldığı Uluköy beldesine giderek domates üreticileriyle görüştü. Beraberinde sebze yetiştiriciliği ve hastalığı uzmanlarının da bulunduğu İl Müdürü Karadağ, domates üreticileriyle uzun uzun konuştu. Erzincan’ın tarım sektöründe bölgede yıldızı parlayan bir il olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Erdem Karadağ, üretimin daha da artırılması için girişimlerinin süreceğini söyledi.
ÜRETİMDE ARTIŞ BEKLENTİSİ
Bu yıl 100 bin ton civarında bir üretim beklediklerini dile getiren Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, üretimin daha da artırılması halinde Erzincan’ın bu alanda bir Pazar haline geleceğini belirterek, çiftçinin ürettiği ürünleri direk tarlasının başında satabileceğini söyledi. Şu anda birçok ile başta domates olmak üzere çok sayıda sebze satışının gerçekleştirildiğine dikkat çeken Karadağ, Erzurum, Diyarbakır, Trabzon gibi nüfusu fazla olan illere domates gönderildiğini hatırlatarak, Erzincan’ın kısa vadede Ankara-İstanbul orta vadede ise dış pazarlara açılmak istediğini söyledi.Erzincan çiftçisinin her geçen yıl gerek teknik bilgi gerekse makine ekipman anlamında güçlendiğini vurgulayan İl Müdürü Erdem Karadağ, müdürlük olarak çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. Sebzeciliğin gelişmesine paralel olarak ürün deseninin sadece domatese bağlı olmasının Erzincan için bir dezavantaj ortaya koyacağını söyleyen Karadağ, bu dezavantajı ortadan kaldırmak ve Erzincan çiftçisinin rekabet gücünü artırmak için ürün deseninin çeşitlenmesi adına biber, patlıcan, salatalık, taze fasülye gibi çeşitlerin yetiştirilmesine de büyük önem verdiklerini ve çiftçileri bu yönde kanalize ettiklerini söyledi.Uluköy beldesin çiftçilerinin tarlalarda kendilerinin en büyük yardımcıları konumunda bulunan bahçe traktörü sıkıntısı yaşadıklarını ve hibelerde bahçe traktörlerine öncelik verilmesini talep etmeleri sonrası konuşan İl Müdürü Karadağ, her yıl çok sayıda bahçe traktörünün çiftçilerimizle buluşturuyoruz. 2012 yılında 83 çiftçimize daha bahçe traktörü dağıttıklarını bunun da talebin yarısından fazlasını karşıladığını söyledi. Önümüzdeki yıl da hibelerin devam edeceğini söyleyen Karadağ, büyük bir ihtimalle 1-2 yıl içerisinde tüm çiftçilerin makine ekipman ihtiyacının karşılanacağı müjdesini verdi.

 
Memur- Sen bölücüleri lanetledi
 
Engelli parkına TSD testi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilikten 'ajan' açıklaması
Iğdır Valiliği, İran için ajanlık yaptığı iddiasıyla yakalanan şahıslar ...
Ağrı Dağı'na ilk kar yağdı
Türkiye’nin en yüksel dağı olan Ağrı Dağı, beyaza büründü.
Ovit’de 24 saatlik mesai
Dünyanın en uzun 2. çift tüplü tüneli olacak olan 14 bin 700 metre uzunluğundaki ...
 
Tarihe defineci darbesi
Kars’ta define arayan kimliği belirsiz kişi veya kişiler, tarihi kalenin ...
TIR yakan bölücülere operasyon
Tunceli-Erzincan karayolunda 3 TIR ve bir tankeri yakan PKK’lılara yönelik ...
Bayburt’ta KOSGEB sevinci
Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, taşımacılık yapan ...
 
Kaçakçılara suç üstü
Yol uygulamasında durdurulan bir TIR’ın kasasında 2 milyon 500 bin TL ...
Kültür Festivalinde Işılak damgası
Ünlü sanatçı Uğur Işılak, bu yıl 13'sü düzenlenen "13. Ardahan Ulusal ...
Yol pankartı sonuç verdi
Erzurum-Bayburt Kop Tüneli temel atma töreninde Demirözülüler ve köyleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva