ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
HABERLER>SİYASET
23 Mayıs 2013 Perşembe - 12:41

‘Tarihin ufku açıldı’

Korkut, Üç Kümbetler Projesi çerçevesinde Emir Şeyh Camii, Türbesi ve çeşmesini içine alan adanın kamulaştırılarak çevreyi saran kötü yapıların yıkılmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

‘Tarihin ufku açıldı’

ERZURUM (İHA) - Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Üç Kümbetler Projesi çerçevesinde Emir Şeyh Camii, Türbesi ve çeşmesini içine alan adanın kamulaştırılarak çevreyi saran kötü yapıların yıkılmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Korkut, “Burası adeta sarılmıştı. Kimse bu güne kadar görmemiş ve duymamış. Şükür, bizim çalışmalarımız ile Emir Şeyh Camii ve Türbesi halkın görüş alanına girebildi, bitişikteki çeşmenin suyunu insanlar rahatlıkla içebilecekler.” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Yakutiye Belediyesi’nin Üç Kümbetler Projesi alanı içerisinde yer alan Emir Şeyh Camisi ve Türbe yapılan yıkımlar ile adeta yeniden doğdu. Yıllarca kötü yapılaşma ortasında kalan, halkın ve turistin görmesi için özel çaba gerektiren Emir Şeyh Camii ve Türbesi ile bunlara bitişik yaptırılan çeşme artık özgürleşti. Yapılan yıkımlar ile bir tarihi değerler zincirinin gün yüzüne çıktığını ifade eden Ali Korkut, “Cami Osmanlı, Türbe ise İlhanlı dönemi eseri ve çok kıymetli. Çeşme yine Osmanlı eseridir. Maalesef bu eserler bir ticari işletme tarafından adeta sarılmıştı. Yerlerini kamulaştırdık ve 1.3 milyon dolayında kamulaştırma bedeli ödedik. Artık tarihi eserler insanla kucaklaşabilir konuma geldi. Yerli ve yabancı turistin de rahatlıkla gezebileceği bir alana dahil oldu. Tarihi değerleri kurtardıkça belediye başkanı olarak çok mutlu oluyorum” şeklinde konuştu.
ÜÇ DEĞER, GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen proje çerçevesinde adeta yeniden doğan Cami, türbe ve çeşme çıplak gözle rahatlıkla görülebilir konuma geldiler. Ali Korkut’u mutlu eden çalışmaya konu eserler kültür tarihi açısından da önem taşıyor. Eserlerin tarihçesi ve özellikleri de önem arz ediyor. Eserler ve tarihçeleri şöyle;
KİTABESİ:
Hayır ve hasenat sahibi halen Erzurum Valisi, eşi bulunmaz Vezir, Devletli Hacı Abdullah Paşa yaptırmıştır. Allah, dilediği hayrı ona kolay kılsın" Çeşme H.1204/M.1790 yılında yaptırılmıştır.
Erzurum'un tarihi çeşmelerinden biridir. Şehri çevreleyen sur duvarlarının Tebrizkapı'sına yakın bir yerde olan çeşme, güneyinde bulunan Emir Şeyh Türbesi ve Camii ile birlikte tarihi bir doku oluşturur.
Dikdörtgen boyutlarda ve sivri kemerli olarak kesme taştan yapılan çeşme ise, Emir Şeyh Camii'nin kuzey duvarının batı köşesine bitişiktir. Eski Erzurum mahallelerinden birinde yer alan tarihi çeşme, sanki kaldırım tarafından zincire vurulup, iki adım ötesinden geçen insanlara, akıtılmayan suyunu ikram edememenin üzüntüsünü yaşamaktadır.
Emir Şeyh Türbesi: Özellikle Türbe, Erzurum'un Saltuklu dönemine ait mezar anıtlarından biri olması nedeniyle büyük önem arz eder.
Emir Şeyh Türbesi, Çifte Minareli Medrese'nin arka tarafında Emir Şeyh Cami ile iç içe girmiş bir durumdadır. Türbenin giriş kapısı caminin içinde idi. Dolayısıyla türbeyi ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, caminin içindeki giriş kapısını kullanmak zordundaydı.
Şimdilerde vatandaşın rahatça ziyaret edebileceği bir yer haline getirilen türbenin, dış yüzeyinde de tadilat yapılarak görünür hale getirildi. Türbe'nin duvar örülerek ev yapılan kısmı yıkılarak, caminin dışından olan giriş kapısı da gün yüzüne çıkartıldı. Ayrıca buraya bayanlar için mescit ve ziyaret etme yeri de düşünülmüş. Duvarları yeniden onarılarak, kaliteli ahşaplarla örülen türbenin, zeminini ve tavan kısımları yeniden tadilat edilip, daha lüks ve ziyaret edilebilir hale getirildi. Türbenin giriş kapısında yazan kabartma seki yazılarda gün yüzüne çıkarılmış.
Döneminin hem valisi hem de büyük âlimlerinden olduğu sanılan Emir Şeyh Hazretleri'nin hayatına ilişkin ise fazla bilgi bulunmuyor. İbrahim Hakkı Konyalı tarafından kaleme alınan Tarihçe-i Erzurum eserinde Emir Şeyh Hazretleri'nin İlhanlı döneminde yaşamış olduğu tahmin ediliyor.
Erzurum'un bazı tarihi abidelerini manzum bir halde ifade eden Erzurumlu mutasavvıf ve şair Ketencizade Rüştü Efendi, bu türbe hakkında mısralarında şunları söylüyor: -Ulu Cami bina oldukça, bu türbe bina olmuş- bu mısralara göre türbenin Ulu Cami'nnin yapıldığı tarihte yapıldığı tahmin ediliyor. Ketencizade Rüştü’nün belirttiğine göre türbe, 575 senesinde, Saltukoğlu Sultan Mehmet Kızılarslan zamanında inşa edilmiştir.
Emir Şeyh Camii; üzerinde kitabe bulunmamaktadır. Camii mimari özelliklerine göre 18. Yüzyılla tarihlendirilmiştir. Emir Şeyh Camii ahşap destekli ve düz tavanlı cami plan tipindedir.
 

 
Olur’a termal yatırım
 
Öztürk, EGC'ye veda etti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
PAŞA 24 Mayıs 2013 Cuma 10:26

İNŞALLAH TÜM ESERLERİN ÖNÜ AÇLIRDA TARİHİMİZ ORTAYA ÇIKAR...kaç şehirde 200 metre de bir tarihi eser var..düşünün yakutiye medresesi,boyahane hamamı,lalapaşa,taşhan,pervizoğlu,kurşunlu ayazpaşa,muratpaşa,narmanlı,emirşeyh,üçkümbetler,çifte minare,cimcime hatun,kongredeki eserler,gülahmet,tahtacılar, adını bilmediğimİZ bir çok eser...AÇIK hava Müzesi gibi tabiki turisti çekmeyide bilmeliyiz,,5 tane tarihi ev olan beypazarı kaçturist çekiyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETB Meclisinde Akgün dönemi
Erzurum Ticaret Borsası Meclis Başkanlığına Mehmet Akgül seçildi.
Doğan muhtarları bilgilendirdi
Tekman Belediye Başkanı Yakup Doğan muhtarlarla bir araya geldi.
‘Ağabey, kardeş gibi çalıştık’
- Erzurum’un en büyük üç sivil toplum kuruluşu Vali Sebahattin Öztürk’e ...
 
Yakutiye’den tadilat açıklaması
Bir süredir şehir gündemini işgal eden mülkiyeti İl Özel İdaresine ait ...
‘Nene Hatun’u saygıyla anıyoruz’
AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Kahraman Türk Kadını Nene ...
Aziziye, çocukları şenlikte buluşturdu
Aziziye Belediyesi 2. Çocuk Oyunları Mendilkapmaca ve Seksek Turnuvası final maçları ile sona erdi.
 
Palandöken’den Kitap Şenliği’ne destek
Kitap Şenliğine katkıda bulanan Kurum ve Kuruluşlara plaket takdim edilirken ...
‘Erzurum vefalı şehir’
Milletvekili Aksak Erzurum’un İbrahim Hakkı Hazretlerine vefalı bir şehir olduğuna dikkat çekti.
‘Kimsenin arka bahçesi değiliz’
Erzurum’da 500’ü aşkın bir üyeye sahip olduklarını belirten Erzurum İl ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva