ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
ETÜ’lülerden çocuklara 23 Nisan armağanı
ETÜ’lülerden çocuklara 23 Nisan armağanı
 Atatürk Üniversitesi’nde 23 Nisan gündemi
 Atatürk Üniversitesi’nde 23 Nisan gündemi
HABERLER>SİYASET
21 Mayıs 2013 Salı - 17:40

‘Nene Hatun’u saygıyla anıyoruz’

AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Kahraman Türk Kadını Nene Hatun’un vefatının 58. yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

‘Nene Hatun’u saygıyla anıyoruz’

ERZURUM (İHA) - AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Kahraman Türk Kadını Nene Hatun’un vefatının 58. yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Yılmaz mesajında şunları kaydetti; “Nene Hatun, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Erzurum Aziziye Tabyası'nın savunulmasında canla başla çalışarak adını tarihe yazdıran Erzurumlu kahraman bir Türk kadınıdır. Aziziye Tabyası'nın savunmasına 20 yaşlarında genç bir gelinken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu. 1877 yılının 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gecesi, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan askerlerimizi uykuda yakalayıp, şehit ettiler.Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler. Baskından yaralı olarak kurtulan bir er haberi Erzurumlulara ulaştırdı. Sabah ezanından hemen sonra "Moskof (Rus) askeri Aziziye Tabyası'nı ele geçirdi" şeklinde minarelerden Erzurum halkına haber verildi.Bu haberin ardından Erzurum halkından silahı olan silahını, olmayanlar ise balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladılar. Koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan Nene Hatun da vardı.Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda öldüler. Arkadakiler, geri çekilmek yerine daha bir kararlı ve hızlı olarak ileri atıldılar.Aziziye Tabyası'nın demir kapılar kırılıp içeri girildi. Göğüs göğse bir savaş başladı. Mükemmel silâhlarla donanmış Rus ordusu; baltalı, tırpanlı, taşlı, sopalı halk karşısında yarım saat tutunabildi. 2300'e yakın Rus askeri öldürülüp, Tabya geri alınmıştır. Osmanlı tarafı ise 1000 kadar şehit vermiştir.
Nene Hatun Erzurum'un her karış vatan toprağında cephane taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hatun'un ve sivil insanların da payı çok büyüktü. Savaştan sonra Nene Hatun, Erzurum'da destan kahramanlarına yaraşır bir asaletle yaşadı ve hayata veda etti.
Kahraman Türk Kadını 22 Mayıs 1955'de zatürre hastalığından dolayı 98 yaşında iken hayata gözlerini kapadı ve kurtuluş mücadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedilmiştir.
Nene Hatun Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden üç ay önce “yılın annesi” seçilmiştir.
Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Erzurum'da yaralı insanlarımıza gösterdiği şefkat ile gönüllerde taht kuran ve memleket sevgisiyle hepimiz için önemli bir örnek teşkil eden, düşmana karşı gösterdiği takdir edilesi mücadeleyle millî ruhumuzun en önemli savunucularından kahraman Türk kadını Nene Hatun'u ölümünün 58. yılında rahmetle, minnetle andığımızı ifade etmek istiyorum. Bu vatan uğrunda şehit olan tüm insanlarımıza da Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.
Bugün bizler Nene Hatun'un torunları olarak birlik ve beraberlik içinde Türk milletinin gücünü tüm dünyaya göstermek zorundayız ve bunun için elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız.
25 Mayıs 1983 yılında kaybettiğimiz usta edebiyatçımız üstat Necip Fazıl Kısakürek'i, Erzurum'un tarihe iz bırakanlarından İbrahim Hakkı Hazretlerini, Alvarlı Efe'yi, şair Nef'i'yi, Emrah'ı, Sümmanî'yi, Reyhanî'yi de rahmetle ve minnetle anıyor, Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum.”

 

 
‘AVM önü inşaatıyla alakamız yok’
 
6 öğrenci tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye, çocukları şenlikte buluşturdu
Aziziye Belediyesi 2. Çocuk Oyunları Mendilkapmaca ve Seksek Turnuvası final maçları ile sona erdi.
Palandöken’den Kitap Şenliği’ne destek
Kitap Şenliğine katkıda bulanan Kurum ve Kuruluşlara plaket takdim edilirken ...
‘Erzurum vefalı şehir’
Milletvekili Aksak Erzurum’un İbrahim Hakkı Hazretlerine vefalı bir şehir olduğuna dikkat çekti.
 
‘Kimsenin arka bahçesi değiliz’
Erzurum’da 500’ü aşkın bir üyeye sahip olduklarını belirten Erzurum İl ...
Küçükler’den 19 Mayıs mesajı
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ...
Alperenler’den 19 Mayıs Mesajı
Ükelge, “Her milletin tarihinde, yıldızın parladığı anlar vardır; bizim ...
 
Hınıslıoğlu güven tazeledi…
Erzurum Ticaret Borsasında yapılan seçimlerin ardından İ.Hakkı Hınıslıoğlu ...
Yetki Türk Eğitim Sen’de
Oltu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 2013 yılı sendika çalışmaları EĞİTİM ...
‘Pasinler yeniden doğdu’
Pasinler Belediyesi geçmiş dönemlere ait ödenmemiş 4 milyon 225 TL işçi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva