ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
AGF başvuru verileri açıklandı
AGF başvuru verileri açıklandı
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Eylül 2015 Çarşamba - 15:53

Tarih dikkatleri Erzurum’da toplanacak

İMO Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu, 5’inci,’ Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi’ sempozyumunun 1 Ekim’de Erzurum’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Tarih dikkatleri Erzurum’da toplanacak

İMO Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu, 5’inci,’ Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi’ sempozyumunun 1 Ekim’de Erzurum’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sempozyumla ilgili olarak bilgi veren Tohumcu, ‘Tarihi eserlerimizin korunması ve geleceğe güvenle devredilmesi adına üyelerimizden gelen yoğun talep üzerine ilk defa 2007 yılında Ankara`da "Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi" adı altında bir sempozyum düzenlenmişti. Ankara`da gerçekleştirilen bu sempozyumun büyük ilgi görmesinden sonra, 2.si Diyarbakır, 3.sü Antalya,  4.sü İstanbul`da yapılan "Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu"nun 5.sini 1-3 Ekim 2015 tarihinde Erzurum`da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. “dedi.

ERZURUM’UN TARİHSEL ÖNEMİ

Açıklamasında Erzurum’un önemine değinen Tohumcu, ‘Tarih boyunca önemli bir geçiş noktasında bulunan Erzurum, Yontma Taş Devrinden itibaren iskan görmeye başlamıştır. Yapılan kazı çalışmalarıyla, Erzurum`un ilk tunç çağında geniş bir coğrafyaya yayılan Karaz kültürünün merkezi olduğu belirlenmiştir. M.Ö. 3000 lerden sonra, Hurri, Ayaza, Urartu, Asur, Frigler, İskit ve Pers medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Erzurum M.Ö. 4. Yüzyılda İskender Devleti, bundan 300 yıl sonrada Roma İmparatorluğuna evsahipliği yapmıştır. 395 yılında Bizans İmparatorluğuna bağlanan Erzurum, ipek yolu üzerinde bulunması ve stratejik konumu nedeniyle giderek önemini artırmış bir şehirdir.

1071 yılında Alparslan`ın Komutanlarından Ebul Kasım`ın Fethi ile (Saltuklular Beyliği Kurulması) Türk yurdu olan Erzurum Tarih içerisinde defalarca kuşatma altına alınıp işgal edilse de, Anadolunun kilidi rolünü üstlenmiş ve yaklaşık 1000 yıldır Türk yurdu olarak ayakta kalmıştır. 5 bin yıllık bir tarihe sahip olan Erzurum`da, Urartu, Bizans, Saltuklu, Bagratlı, İlhanlı, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine ait çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Sahip olduğu bu eserlerle tam bir açık hava müzesi olan Erzurum`da ilk defa düzenlenecek olan "Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi" sempozyumunu başta Atatürk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm kurumlarımız sahiplenmiştir. Yurt dışı ve yurtiçinde birçok şehirden Erzurum`a gelecek olan 250 civarında misafirimizi ağırlayıp, şehrimizin tanıtımına katkı yapacak olmamız, bizim için ayrı bir gurur kaynağı olacaktır. “ ifadelerini kullandı.

ERZURUM’UN KÜLTÜR VARLIKLARI

Erzurum’un kültür varlıklarına değinen Tohumcu şöyle dedi, ‘ Erzurum özelinden Türkiye geneline geçecek olursak, Ülkemiz, yakın coğrafyası ile birlikte, bilinen en eski uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Epipaleolitik`ten Cumhuriyet dönemine, yaklaşık 12 bin yıllık sürece yayılan çok sayıda tarihi kültür varlığı, Türkiye toprakları üzerinde bulunmaktadır. Tarihi ve kültürel zenginlik bakımından eşi ve benzeri olamayan ülkemiz, sadece tarihi-kültürel eserlerin bolluğu açısından değil, aynı zamanda dünya üzerinde görülmeyen bir çeşitlilik ve özgünlük açısından da oldukça zengin bir miras barındırmaktadır.”

TOHUMCU’NUN VURGULARI

Açıklamasında, Tarihi yapıların mimari-yapısal özellikleri, yapım teknikleri, kullanım biçimlerinin gerek Anadolu toplumlarının yaşayış biçimlerini anlayıp, kavramak; gerekse yapım tekniklerindeki gelişimi izlemek açısından yol gösterici olduğunu söyleyen Tohumcu şunları kaydetti: ‘ Disiplinlerarası çalışmalardaki artış, koruyucu yapısal malzemelerin gelişimi, hasarsız analiz yöntemlerindeki gelişmeler ve en önemlisi kültürel varlıkların korunması bilincinin gelişimi tarihi yapıların geleceğe güvenle devredilmesi konusunda daha umutlu olmamızı sağlamaktadır.

İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi olarak, ilk defa gerçekleştireceğimiz bu organizasyonda, sempozyuma yapılan çağrımız, koruma alanında uygulamacı kurumların, uzmanların, araştırmacıların, bilim insanlarının ve uygulamacıların ilgisini çekmiş, inşaat mühendisleri, mimarlar, koruma alanında çalışan uzmanlar, yeni bilimsel çalışmalarının sonuçlarını, uygulamalarını, kuramsal değerlendirmelerini sunarak, sempozyuma katkıda bulunmuşlardır. Yayınlanan bildiri ve sunumlar geleneksel malzemelerle ilgili araştırmalar, koruma kuramı, dünya mirası ve diğer anıt ve alanların korunması ile iyileştirilmesi konularında çeşitlenmektedir. Akademisyenlerin, uygulama yaptıran kurumların ve uygulamacı firmaların Erzurum dışında, İstanbul, Sivas, Eskişehir, İzmir, Batman, Tokat, Rize, Bitlis, Adana, Balıkesir, Karabük, Kayseri, Van, Samsun, Edirne, Denizli, Niğde, Mardin, Bursa, Gaziantep, Bolu gibi yirmiden fazla ilimizde yürüttükleri bilimsel araştırma ve uygulamaların bir arada görülmesi ve değerlendirilmesi açısından da önemlidir. Ayrıca, Kosova`nın başkenti Priştine`nin merkezinde bulunan tarihi "Yaşar Paşa Camisi" için yapılan güçlendirme önerileri ve benzeri çalışmalar, Türkiye`nin evrensel kültür mirasının korunması yönündeki duyarlılığını da göstermektedir. Ülkemizde bu konuda çalışma yapan 100 kişinin üzerinde akademisyen ve uygulamacıların yaptığı katkılarla zenginleşen sempozyumumuza, Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi konusunda dünyanın en iyi akademisyenlerinden biri olarak kabul edilen "University of Minho, Portugal" öğretim üyelerinden  Prf.Dr. Paulo Lourenço ve "The Ohio State University, USA" öğretim üyelerinden Prf.Dr. Halil Sezen`in konuk konuşmacı olarak şehrimize gelerek sempozyuma katılım sağlamaları ayrı bir önem arzetmektedir. Erzurum`da kayıtlı 1200 üyemizle birlikte yoğun katılımla gerçekleştireceğimiz bu sempozyumumuzda, yurt içi ve yurtdışında bulunan tarihi mirasların geleceğe güvenle devredilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi edinmiş olacağız.

Düzenlemiş olduğumuz bu sempozyumun, tarihi yapıların envanter çalışmalarından korumacılık ilkelerine, yapısal analiz ve güçlendirme`den mevzuata, malzemeden uygulamaya geniş bir alanda, farklı disiplinlerin katkılarıyla zenginleşerek, `Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi" konusunda farkındalık oluşturduğunu düşünmekteyiz. “

 
Sekmen ekonomi hedeflerini açıkladı
 
Şehid Arda tekbirlerle uğurlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydemir: ’Dadaşlar, Aslan’ı yüreğine yazdı’
AK Parti Milletvekili Aydemir, ‘Türk Edebiyatı Dünyası’nın son dönemdeki ...
‘Türkçemizi, daha yükseklere taşımak önceliğimiz olmalı’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkçemizi, sanat, edebiyat, bilim ...
Erzurum, bir sevdalısını kaybetti
Türk Dünyası’nın sesi, Erzurum Sevdalısı Azerbaycan Türklerinden şair ...
 
Oltu’da Mağara Turizmi beklentisi
Oltu'nun Başaklı köyü yaylasında bulunan Ceneviz Mağaraları keşfedilmeyi bekliyor.
Erzurum ‘Gelin Koçu’ geleneğini sürdürüyor
Türkiye’de geçerliliğini kaybetmeye başlayan birçok gelenek ve görenek ...
Gazilere mevlidli vefa
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Erzurum İl Müftülüğü tarafından ...
 
Toksoy ‘Orta Çağda Oltu’yu anlattı
Oltu’nun Orta Çağdaki durumunu kitap haline getiren Recep Tayyip Erdoğan ...
Hz. Ömer Camisi ibadete açıldı
M.COŞKUN-Telsizler Mahallesi Hz. Ömer Camisi Büyükşehir Belediyesi’nin ...
İspirli, hizmet hedeflerini paylaştı
TYB Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli ve Yönetim Kurulu üyeleri Yakutiye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva