ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
953 terörist etkisiz hale getirildi
953 terörist etkisiz hale getirildi
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
Oltu’da Üniversiteliler Gençlik Festivalinde buluştu
Oltu’da Üniversiteliler Gençlik Festivalinde buluştu
HABERLER>EKONOMİ
2 Temmuz 2014 Çarşamba - 00:57

TİM haziran verilerini açıkladı

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye ihracatçılar Meclisi Haziran ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın haziran ayında 2.3 milyon dolar, ocak-haziran ayları döneminde de 21.2 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.

TİM haziran verilerini açıkladı

Türkiye ihracatçılar Meclisi Haziran ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın haziran ayında 2.3 milyon dolar, ocak-haziran ayları döneminde de 21.2 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.

AYLIK VE ALTI AYLIK DEĞİŞİM

Erzurum’dan bu yılın haziran ayında yapılan ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.3 oranında azalırken, ocak-haziran ayları arasında kaydedilen ihracat değeri ise 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 26.3 oranında arttı. Erzurum’da 2013 haziranında 4.6 milyon, ocak-haziran ayları arasında ise 16.8 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

ALTI AYLIK DAĞILIM

TİM verilerine göre Erzurum’da bu yılın ilk yarısında en fazla tutarda ihracatın gerçekleştiği dönem 4.7 milyon dolarla mayıs ayı olarak belirlendi. Türkiye ihracatçılar Meclisi verilerine göre Erzurum’da ocak’ta 4.6 milyon, şubat ayında 2.6 milyon, mart ayında 3.5 milyon, nisan ayında 3.2 milyon, mayıs ayında 4.7 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Haziran ayında Erzurum’dan 2.3 milyon, KUDAKA Bölgesinden 3.0 milyon, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 21.2 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 140.2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Haziran ayları arasında ise Erzurum’dan 21.4 milyon, KUDAKA’dan 24.8 milyon, Kuzeydoğu Anadolu’dan 125.7 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 716.2 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum’un haziran ayı ihracat değeri KUDAKA sorumluluk Bölgesinde yüzde 77.24, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 11.0, Doğu Anadolu Bölgesinde 1.65 oranında pay gösterdi. Erzurum’un ocak-haziran aylarını kapsayan altı aylık dönemdeki payı ise KUDAKA’da yüzde 85,3, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 16,8, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2,96 oldu.

HAZİRAN AYI BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Erzurum bölge illeri ihracat değeri sıralamasında haziran ayında 7’inci, altı aylık dilimde ise altıncı oldu. Bu yılın haziran ayında Hakkari’den 67.3, Malatya’dan 32.6, Elazığ’dan 15.3, Iğdır’dan 11.1, Ağrı’dan 6.9, Erzurum’dan 2.3, Van’dan 2.4 milyon, Bingöl’den 361, Muş7tan 810,, Erzincan’dan 589, Bitlis’ten 48, Kars’tan 8, Ardahan’dan 163, Tunceli’den 2 bin TL tutarında ihracat kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ

2014’ün ocak-haziran ayları arasında Hakkari’den 231.3, Malatya’dan 199.9, Elazığ’dan 135.0, Iğdır’dan 54.6,  Ağrı’dan 44.9, Erzurum’dan 21.2, Van’dan 12.9, Bingöl’den 5.2, Muş’tan 3.9, Erzincan’dan 3.3, Bitlis’ten 2.2 milyon dolar, Kars’tan 731, Ardahan’dan 573, Tunceli’den 52 bin TL tutarında ihracat yapıldı.

TİM’İN AÇIKLAMASI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını Kırıkkale'de açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu.

Yılın ilk 6 aylık toplam ihracatı, yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç net mal ihracatının ilk 6 aydaki kümüle artış performansı ise yüzde 6,7 oldu.

Büyükekşi, güncel ekonomik ve politik konular hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, tüm adaylara başarılar dileyen Büyükekşi, seçim sürecinin ülkemizin demokrasisini derinleştirmesini, toplumsal uzlaşı ve mutabakat zeminini öne çıkarmasını diledi. İlk defa doğrudan seçeceğimiz Cumhurbaşkanımızın ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

BÜYÜKEKŞİ’NİN AÇIKLAMASI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalmadan kademeli faiz indirimlerine pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor” dedi.

Büyükekşi, "IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi yüzünden Irak'a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Haziran ayı bazında Irak en fazla ihracat yaptığımız 3. ülke konumuna düştü. Şu aşamada sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor” diye konuştu.

AB EKONOMİLERİNDEKİ TOPARLANMA VE CANLANAN TALEP RÜZGÂRI

FED'in politika faizlerinin uzun vadede geleceği seviyeyi aşağı yönlü olarak revize ettiğini hatırlatan Büyükekşi, "ABD'nin büyüme beklentisi de yüzde 2.9'dan yüzde 2.1-2.3 aralığına getirildi. Fed ayrıca, aylık tahvil alım hacmini 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdü” diye konuştu. Büyükekşi, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen ek parasal genişlemeyle birlikte AB'nin büyümesi ve artan iç taleple, ithalatının artış trendine girmesini beklediklerini söyledi.

İLK ÇEYREKTE BÜYÜMENİN KALİTESİ BİZLERİ MEMNUN ETTİ

2014'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin tüm uluslararası tahminleri aşarak, yüzde 4,3 büyüdüğüne dikkat çeken Büyükekşi, " Türkiye bu büyüme temposuyla gelişen ülkeler arasında 4. sırada yer aldı. Türkiye aynı zamanda yılın ilk 4 ayındaki ihracat artış performansları karşılaştırıldığında Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın ardından Avrupa'da 3.sırada yer aldı. İhracata dayalı büyüme bizi yukarılara taşıdı” diye konuştu. Büyükekşi, dış ticaret açığının yüzde 25 gerilemesinin makroekonomik politikaların ne kadar isabetli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

FAİZ İNDİRİMLERİ PRO-AKTİF ŞEKİLDE DEVAM ETMELİ

Büyükekşi, MB'nin geçen hafta gerçekleştirdiği faiz indirimini "kısıtlı” olarak tanımladı. "Geçen hafta Merkez Bankası, borç verme faizini 0,75 puan daha indirerek yüzde 8,75 seviyesine çekti. Biz Merkez Bankası'nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalınmadan kademeli faiz indirimlerinin pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz oranı bilhassa tüm sektörlerdeki firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor. Faiz düşüşünün devamıyla rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Büyükekşi, "AB-28 ülkelerinin ilk 4 aylık ithalatı yüzde 2 geriledi, 13 milyar Euro daraldı. Biz aynı dönemde AB'ye ihracatımızı yüzde 14 artırdık. Talebin daraldığı bir pazara daha fazla hacimde ihracat yapmak, belirgin bir fiyat baskısı yaratıyor. Bu da kurların belli bir seviyede tutunmasını gerektirir” dedi.

IRAK EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER SIRALAMASINDA 2.LİKTEN 3.LÜĞE GERİLEDİ

Irak'ta yaşanan son gelişmelere değinen Büyükekşi şöyle konuştu: "Irak'ta yaşanan son gelişmeler bizleri endişeye sevk ediyor. IŞİD'in 80 vatandaşımızı kaçırması bizleri hayli üzdü. Diğer taraftan IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi yüzünden Irak'a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor.

Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Suriye'de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor.

Irak'ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz, Nasıl ki 2009'da Avrupa pazarındaki krizi Orta Doğu pazarıyla aştıysak, Şu anda Orta Doğu'da yaşanan duraklamayı da canlanan AB pazarı ile telafi edeceğiz.”

İHRACAT RAKAMLARI

Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan Haziran ayı rakamlarından bazı başlıklar ise şöyle:

Haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. Irak'a olan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2,5 puan negatif etkisi oldu.

İlk 6 ayda ihracat yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar oldu.

Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,6 artışla 156 milyar 594 milyon dolara yükseldi.

Haziran ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 31 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 601 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar dolar 524 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.Haziran ayında en fazla ihracat artışını yüzde 31 ile fındık ve mamulleri sektörü yakaladı.Bu sektörü yüzde 21 ile tütün ve yüzde 15 ile kimyevi maddeler sektörleri izledi.Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, Fransa ve İtalya oldu.Almanya'ya ihracat yüzde 10, İngiltere'ye ihracat yüzde 22, Fransa'ya ihracat yüzde 12 İtalya'ya ihracat yüzde 18 arttı. Irak'a ihracat ise yüzde 21 geriledi.En fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 40 ile İran'a gerçekleştirdik.Haziran ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu. Haziran'da Umman'a ihracat yüzde 181, Katar'a yüzde 154, Hırvatistan'a yüzde 108, Suriye'ye yüzde 94, Güney Kore'ye yüzde 64 arttı. Haziran ayında AB'ye ihracat yüzde 15 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ve Ortadoğu'ya yüzde 2 ihracat artışı yakalandı.

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 13 artışla İzmir oldu.

İzmir'i yüzde 12 artışla Denizli ve Kayseri, yüzde 8 ile İstanbul, Manisa ve Sakarya, yüzde 6 ile Kocaeli, yüzde 5 ile Bursa, yüzde 1 ile Gaziantep takip etti. Ankara'nın ihracatı ise yüzde 3 geriledi.

Kırıkkale'nin Haziran ayı ihracatı yüzde 80 artarak 917 bin dolara, ilk 6 aylık ihracatı ise yüzde 82 artarak 4 milyon dolara yükseldi.

 

 

 

 
Erzurum’dan yeni bir rekor
 
Karadayı iş kazalarına dikkat çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan yeni bir rekor
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum işsizlik oranı bakımından Türkiye iller sıralamasında ...
İşkur’dan yeni açılım
MUHAMMED COŞKUN-Engellilerin ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmalarına ...
İspir Fasulyesi dünyaya pazarlanıyor
İspir fasulyesi dünyaya açılıyor. Yılda 300 tona yakın üretilen İspir ...
 
TÜİK’te eğitim seferberliği
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürlüğü personeline etkili ...
BTK’de durmak yok
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattında çalışmalar gece-gündüz aralıksız ...
Erzurum'un bölgesel konut performansı açıklandı
Mahmut AKDAĞ-TÜİK Konut istatistikleri Mayıs 2014 verilerine göre Mayıs ...
 
Tarımda bildirim süresi uzatıldı
Yakutiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Tokur, yeni yönetmeliğe ...
DAP'ta besicilik miladı
Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri ...
Protestolu senet verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın mayıs ayında toplam tutarı 4,1 milyon ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva