ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Göçmen kaçakçısı 4 organizatör tutuklandı
Göçmen kaçakçısı 4 organizatör tutuklandı
Emniyetten silah operasyonu
Emniyetten silah operasyonu
500 metrelik bayrakla ‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
500 metrelik bayrakla ‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
Atatürk Üniversitesi UBF’den uygulamalı eğitim
Atatürk Üniversitesi UBF’den uygulamalı eğitim
ETÜ MUCİTPARK bilimi eğlenceye dönüştürdü
ETÜ MUCİTPARK bilimi eğlenceye dönüştürdü
HABERLER>EKONOMİ
21 Aralık 2012 Cuma - 00:58

Şimşek'ten teşvik açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Teşvikler 5084'de dahil olmak üzere belli bir süre için verilir. Yatırımı teşvik etmek için süresiz bir şekilde işletme desteği şeklindeki bir teşvik olamaz" dedi.

Şimşek ten teşvik açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Teşvikler 5084'de dahil olmak üzere belli bir süre için verilir. Yatırımı teşvik etmek için süresiz bir şekilde işletme desteği şeklindeki bir teşvik olamaz" dedi.
ERZURUM UZATMA BEKLİYOR
Erzurum’la birlikte 49 ili ilgilendiren 5084 sayılı yatırım ve İstihdamı teşvik yasası uygulamaları 31 aralıkta sona erecek. Gerek Erzurum ve gerekse Doğu Anadolu Bölgesi illerindeki sanayici ve işadamları, uygulama süresinin son kaz 5 yıl daha uzatılmasını talep ederken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek beklentilere cevap verdi.
‘TEŞVİK YASASI 5 YIL DAHA UZATILSIN’
Doğu ve Güneydoğu'daki iş dünyasının temsilcileri ortak basın açıklaması yaparak, 5084 sayılı yasanın 5 yıl daha uzatılmasını istedi.
Malatya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi ticaret ve sanayi odaları başkanları tarafından ortak yapılan basın açıklamasında, "Ülkemizde son dönemde büyük bir atılım yakalayan ekonomimiz, daha da büyüyerek dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alacak seviyeye önümüzdeki dönemlerde ulaşacaktır. Bu başarının temel yapı taşlarından birisi de, şüphesiz ki işverenlerimizdir. Sanayicilerimizin en büyük üretim maliyetini istihdam oluşturmaktadır. Bu maliyetleri düşürmek adına, 16.02.2004 tarih ve 25365 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan '5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' ile 49 ilde enerji, stopaj ve gelir desteği, SSK işveren desteği gibi konularda destekler sağlanmış; bu sayede sanayicilerimiz hem ekonominin büyümesine hem de istihdamın artmasına büyük destek olmuşlardır. 2004 yılından itibaren sırayla; enerji, stopaj ve gelir desteği teşvikleri kaldırılmış, bu teşviklerden sadece SSK işveren payı desteği devam etmekte ve 31.12.2012 tarihinde bu teşvik de yasal olarak sona erecektir" ifadeleri kullanıldı.
"31.12.2012 tarihinden sonra, yatırım yönünden sıkıntı çeken bölgemizin ekonomik sorunları devam edecek ve bu destekten yararlanan iller, adeta kendi kaderlerine bırakılmış olacaktır. 2009 yılında 5615 sayılı yasa ile süresi uzatılan kanun kapsamında, bugün itibariyle teşvikten yararlanan işletme sayısı bölgede 100 binin üzerindedir. Yoğun işsiz potansiyelinin var olduğu bölgelerimizde, mevcut yasanın uygulamadan kalkması sonrasında, işverenler telafisi mümkün olmayan zararlar ile karşı karşıya kalacaktır" denilen açıklamada, şunlar belirtildi:
"Halen ülkemizin, terör sonrasındaki en büyük sorununun sosyal güvenlik açığı olduğu da bilinmektedir. Yaklaşık 15 yıl önce 7 çalışanın 1 emekliye baktığı ülkemizde, bugün 2 çalışan 1 emekliye bakar duruma gelmiştir. Sosyal güvenlik açığının kapanması adına devlet, mutlak suretle sosyal güvenlik sistemine yeni kayıtlar ve dolayısıyla, yeni istihdam yaratmak zorundadır. 5084 sayılı yasasının sona ermesi ile, yeniden kayıt dışılık artacağından, sosyal güvenlik sisteminde de derinlemesine yeni sorunları beraberinde getirmiş olacaktır. Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak, acil bir düzenlemeyle 5084 sayılı yasanın uygulama süresinin önümüzdeki 5 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz."
MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: "TEŞVİKLER BELLİ BİR SÜRE İÇİN VERİLİR"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Teşvikler 5084'de dahil olmak üzere belli bir süre için verilir. Yatırımı teşvik etmek için süresiz bir şekilde işletme desteği şeklindeki bir teşvik olamaz" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben yaptığı konuşmada, "Sayın Bakan, günlerdir 5084 sayılı Teşvik Yasası'yla ilgili konuşuyoruz ancak maalesef hükümetten bu konuda olumlu cevap alamadık. Dün tekrar gündeme getirmiştim. Eğer 5084 sayılı Teşvik Kanunu kaldırılır ise, Malatya sanayisine ağır bir darbe vurulacaktır. Malatya, son dönemde verilen teşvikleri hakkıyla kullanan, bunu yatırıma dönüştüren, istihdam açan bir şehir. Malatya her konuda olduğu gibi sanayi konusunda da örnek bir şehir. Malatya tek bir teşviki boşa kullanmadı. Ancak 5084 kaldırılıyor. Biliniz ki Malatya Kocaeli değil, Malatya İstanbul değil, Malatya'da limanımız yok, Malatya'ya ulaşımımız yok. Eğer 5084 kaldırılırsa bilin ki kayıt dışılığı teşvik edecektir. 5084'ün kaldırılması sadece ve sadece kayıt dışı istihdamı artırır; 22 bin 300 olan işsiz sayımız 50 bini, 60 bini bulur. Bu hem sanayiciyi, hem işsizi, hem de Malatya'yı direkt ilgilendirmektedir. Bu konuda hükümetin kulaklarını açmasını rica ediyorum" dedi.
Milletvekili Ağbaba'nın teşvikle ilgili değerlendirmesine cevap veren Bakan Mehmet Şimşek ise, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
"Değerli arkadaşlar, teşvikler 5084'de dahil olmak üzere belli bir süre için verilir. Yatırımı teşvik etmek için süresiz bir şekilde işletme desteği şeklindeki bir teşvik olamaz. Bakın, yanlış anlamayın. Ben sadece burada, hani uzatılır-uzatılmaz, hangi unsurları uzatılır o ayrı bir konu ama, 5084 ağırlıklı olarak işletme giderlerini karşılamaya yönelik bir teşviktir. Aslında son yaptığımız düzenleme daha rasyonel bir düzenlemedir. Tabii ki teşvikler yeni yatırımlar için verilir. Eski yatırımları sürekli bir şekilde idame etmeye yönelik teşvikler ayrı bir konudur."
 

 
Tütünle mücadelede cezalar artıyor
 
Markalaşmada ezber bozuldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım Çalıştayı tamamlandı
Çalıştayda, 'hayvancılık üretim durumu, pazarlama ve ithalat-ihracat, ...
Köten ‘Beyaz Yakalıları’ anlattı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından davet ...
Karda çıplak ayaklı eylem
Erzurum’da Türk Sağlık-Sen üyeleri sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde ...
 
Bingöl ve Bayburt yolu ulaşıma açıldı
Doğu Anadolu Bölgesi’nde aralıkla olarak devam eden kar yağışı ve tipi ...
KUDAKA’dan turizme yeni destek
4 Ocak 2013 tarihine kadar başvuruların kabul edileceği programın genel ...
Refah düzeyimiz artıyor..
Her üç aileden birinin otomobil sahibi olduğu Erzurum’un refah düzeyi ...
 
Kamu-Sen’den zam protestosu
Kamu-Sen Mersin İl Temsilciliği üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi ...
‘Çalışanın saygın olması önemli’
Sendikal çalışmalarda bulunmak üzere Bayburt’a Gelen Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen ...
Pasinler’den sığınmacılara yardım eli
Pasinler Mehmet Akif Ersoy İlköğretim okulu öğrencileri ve Kızılay kulübü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva