ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
HABERLER>EĞİTİM
5 Aralık 2017 Salı - 09:11

Şimşek’ten Yeni Sistem açıklaması

NESRİN ÇETİNKAYA-Yakutiye Milli Eğitim Müdürü Zinnur Şimşek, liselere girişte uygulanacak sistem ile ilgili GÜNEBAKIŞ’a özel değerlendirmelerini paylaştı.

Şimşek’ten Yeni Sistem açıklaması

Liselere girişte uygulanacak yeni sistem ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Yakutiye Milli Eğitim Müdürü Zinnur Şimşek, sınava girerek belirli puanı alan öğrencilerin yüzde 10 dilimi içinde değerlendirilen okullara, diğer öğrencilerin ise mahallesine en yakın olan okula yerleştirileceğini kaydetti. Yeni sistem ile birlikte yerleşme probleminin ortadan kalkacağına işaret eden Şimşek, tüm öğrenciler yerleştirilmiş olsa dahi kontenjanların boş olacağını belirtti. Ayrıca sınav zorunluluğunun ortadan kalktığına dikkat çeken Şimşek, öğrencilerin kendilerine verilen 9 tercih içinden, seçtikleri 5 okulu yazabileceklerini kayda geçti.

Erzurum’da şuanda eğitim bölgelerinin oluşturulduğunu belirten Şimşek, bu bölgelerde tüm okullardan en az bir tanesinin bulunmak zorunda olduğunu kaydetti.  Bu sayede öğrencinin mahallesi dışında diğer okulları da tercih edebilmesinin önünün açıldığını dile getiren Şimşek, “Sınav Haziran ayının son haftasında yapılacak muhtemelen ve sadece 8’inci sınıf müfredatından sorular olacak” dedi.

ANA HATLARI İLE YENİ SİSTEM

TEOG’un kaldırılmasıyla geçilen yeni sistemin detaylarını aktaran Şimşek, “Bildiğiniz üzere bundan önceki yıllarda TEOG sistemine göre liseye giriş kayıtlarını yapıyorduk. Her öğrencinin sınava girme zorunluluğu vardı, hatta sınava giremeyenlere telafi programı yapılıyordu. Daha sonrada 25 tercih yaparak okullarımıza yerleştirmeler yapılıyordu.  Bu yerleştirmelere Türkiye genelinde olduğu gibi, Erzurum’da da bazı sıkıntılarla karşılaşıyorduk.  Bu 4-5 yıllık bir sistemdi ve her yıl itibari ile rehabilite edildi. Sınava endeksli bir sistem oluşturulmaya çalışılıyordu sanki aslında Bakanlığın böyle bir isteği arzusu olmamasının rağmen.  Sizin de yakinen takip ettiğiniz üzere Cumhurbaşkanımız bu siteminin verimli, başarılı olmadığını, bunun sonuçlandırılması gerektiğini söyledi ve Bakanlığımızda TEOG sistemini kaldırdı. Şuanda yeni bir sistem oluşturulmaya çalışılıyor. Takip ettiğimiz kadarıyla, bize gelen verilen eşliğinde şunları söylemek mümkün; Şuanda daha seçkin, yüzde 10’luk dilimin gidebileceği bazı okular var. Bu okullar herkesin bildiği gibi Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Proje okulları. Bunlara bakanlığımız ekte yapabilir” diye konuştu.

YENİ SİSTEMLE YERLEŞME PROBLEMİ OLMAYACAK

Yeni sistem ile birlikte hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını vurgulayan Şimşek, Yaptığımız çalışmalara göre öğrencinin yüzde 10’u bu okullara gidebiliyor. Yani, Erzurum’da 8’inci sınıfta 13 Bin tane öğrenci var, bu öğrencinin Bin 200, Bin 300’ü bu dilimi teşkil ediyor. Bu öğrenciler sınava girecekler, zorunluluk yok, bütün öğrenciler sınava katılabilir, islemeyenler katılmayabilir, tercih kendilerine ait. Bu Sınava giren öğrencilerden notunu tutturanlar bu belirlenen yüzde 10 diliminde ki okullara kayıtlarını yaptırabilecek.  Diğer öğrencilerimiz ise bizim mevcut liselerimizle, ortaokullar ilişkilendirilecek.  Mesafesine, yakınlık derecesine göre ilişkilendirilecek. Bakanlığımızın da söylediği gibi hiçbir öğrencimiz açıkta kalmayacak. Şuan Yakutiye Bölgemizde 3 Bin 170 tane 8’inci sınıf öğrencimiz var, bunun yanında ise bizim 4 Bin kişilik kontenjanımız var. Demek ki bütün öğrencilerimiz yerleştirmiş olsa dahi, yine 800 civarında öğrencimiz boşta kalmıyor aksine kontenjanlarımız boş kalıyor. Yani yeni sistemle yerleşme problemi olmayacak” ifadelerine yer verdi.

YENİ SİSTEM FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLAYACAK

Yüzde 10’luk dilimi oluşturan okulların dışında ki her okulda iyi, orta ve kötü seviyede öğrencilerin bulunacağını belirten Şimşek, bu noktada bir fırsat eşitliğinin oluşacağına dikkat çekerek, “Baktığımız zaman tam oluşturulmasa da bu sistemin güzel bir tarafı var. Şimdi ki sistem de yüzde 10’luk dilim 3 bin öğrenciden yaklaşıl 300 tanesini alacak. Geriye kalıyor 2 bin 700 öğrenci. Belki 2-3 veyahut da daha az bir puanla istenilen puanı alamamış ola da, öğrencimiz kendi mahallesinde ki okula yerleştirilecek.  Haliyle bu okulda en iyiler, ortalama öğrenci ve daha başarısız öğrenciler olacak. Okul bütünü ile başarısız öğrencilerin oluşturduğu okul haline gelmeyecek dolayısıyla o okul da yine eskiden olduğu gibi en iyi üniversitelere gidebilecek öğrenciler yetişecek. Dolaysıyla bir fırsat eşitliği sağlamış olacağız. Öğrenci boş vermeyecek, her okulumuz önemli. Şuanda okulların belirli imajları var; iyi okul, kötü okul diye. Hâlbuki 490 puanlık öğrenciyi siz hangi okula koyarsanız koyun o okul nitelikli okul olur. Yani okul nitelikli yapan öğrencisidir. Şimdi okulların başarın sıralaması bundan sonra belirlenecek. Onun için bu tüm toplumsal kesimlere bir fırsat eşitliği tanıyor, artı bir de sınav baskısından uzaklaştırıyor öğrenciyi. Öğrenci sınava girmek zorunda değil. Sınava girme puanı sadece yüzde 10 diliminde okumak isteyen öğrenciler için geçerli. Birde yetenek ile öğrenci alan okullarımız var onlarda yine kendi sınavlarını düzenleyecekler.  Öğrenci sadece mahalle okuluna bağlı kalmasın diye Bakanlık 9 tercih hakkını sunuyor. Tercihlerin içinde her tür okul olacak. Öğrenci bu 9 okuldan 5’ini tercih edebilecek, bu 5 tercihten birine yerleşecek” ifadelerini kullandı. ,

EĞİTİM BÖLGELERİ OLUŞTURULUYOR

Öğrencinin mahalle okullarına bağlı kalmaması için ilde eğitim bölgelerinin oluşturulduğunu ifade eden Şimşek, “Sınav Haziran ayının son haftasında yapılacak muhtemelen ve sadece 8’inci sınıf müfredatından sorular olacak. Bakanlık yeni sistem üzerinde çalışlarını yürütüyor, bizde de peyderpey bilgilendirmelerde bulunuyor.  Şuanda ilde eğitim bölgeleri oluşturuluyor. Yani eğitim bölgesinde bahsettiğimiz tüm okulların olması lazım. Mesela diyelim ki Köprüköy’de 3 tane okul var, dolayısıyla bir eğitim bölgesi oluşturulup gerekirse, Horasan veya Hasankale ile birleştirilip o öğrencilerin aynı zamanda orada ki okulları da tercih etmelerinin önünü açacak. Sistem ana hatları ile bu şekilde. İnşallah hayırlı olur” dedi.

 
Dezavantajlı çocuklar için özel kültür projesi
 
TKK'dan Erzurum çiftçisine ısınma desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATA-AÖF’te güz dönemi ara sınavları tamamlandı
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı ...
KYK, burs/kredi taahhütname süresini uzattı
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla bu yıl ilk defa burs/kredi alacak ...
Eğitim Bir Sen’den Karayazı çıkarması
Eğitim Bir Sen Erzurum 2 Nolu şube yönetimince Karayazı ilçesinde öğretmenlerle ...
 
DAG havadan görüntülendi
Avrupa’nın en yüksek çözünürlüklü teleskobu olacak olan ‘DAG’ havadan görüntülendi
ATAÜNİ'den Rusya açılımı
Rusya’daki incelemelerine ikinci gününde de devam eden Atatürk Üniversitesi ...
Oltu'da 'Biz Anadoluyuz' projesi
İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yapmış oldukları ...
 
Palandöken Belediyesinden eğitime destek
Bulutlar, ilçede 8. Sınıfta eğitim gören yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye ...
Erzurum Türkiye 1. si oldu
“24 Kasım Öğretmenler Günü” dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ...
ATA-AÖF ara sınav giriş belgeleri yayınlandı
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin 02-03 Aralık 2017 tarihlerinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva