ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Emniyette terfi heyecanı
Emniyette terfi heyecanı
Yurtsever: “Ermeniler tarihi çarpıtıyorlar’
Yurtsever: “Ermeniler tarihi çarpıtıyorlar’
Sağlıkçılardan Filistin için sessiz yürüyüş
Sağlıkçılardan Filistin için sessiz yürüyüş
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
29 Ağustos 2012 Çarşamba - 13:41

Sigarada GPS takibi başlıyor

Sağlık Bakanı Akdağ, tütünle mücadelede yeni uygulamalar yapıldığını belirterek, “GPS Mobil Cihaz İzleme Sistemi ile denetim gerçekleştirilecek. Bu uygulama ihlalin olduğu yere daha sigara söndürülmeden ekiplerin gitmesini sağlayacak bir çalışmadır. Uygulama Eylül ayında başlayacak” dedi.

Sigarada GPS takibi başlıyor

SEMA PINAR SAYAN
ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Akdağ, tütünle mücadelede yeni uygulamalar yapıldığını belirterek, “GPS Mobil Cihaz İzleme Sistemi ile denetim gerçekleştirilecek. Bu uygulama ihlalin olduğu yere daha sigara söndürülmeden ekiplerin gitmesini sağlayacak bir çalışmadır. Uygulama Eylül ayında başlayacak” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından, ‘Sağlık Çalışanları Tütün Kullanımı Araştırması’ sonuçlarının açıklandığı bir basın toplantısı düzenlendi. Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Tütünle Mücadele Çalışma Grubu işbirliği ile gerçekleştirilen araştırmada Bakan Akdağ, tütün kullanımının, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, “Tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 100 bin vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. 19 Temmuz 2009 tarihinde tüm kapalı alanların yasaya dahil olmasıyla resmen Dumansız Hava Sahasına kavuştuk. 12 Temmuz 2012 tarihinde yapılan son kanuni düzenleme ile marka paylaşımı, tütün paketleri üzerindeki uyarıların paket yüzeyinin en az yüzde 65’ini kaplayacak şekle getirilmesi, nargilenin 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacağı ve sunulamayacağı, denetim ekiplerine işletme sorumlularına yazılı uyarı yapılma gereği olmaksızın ceza uygulama yetkisi gibi programı geliştiren yeni uygulamaları hayata geçirdik” dedi.
“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tütünle mücadelede gösterdiği kararlılık ve başarı nedeniyle Sayın Başbakanımıza, Sağlık Bakanımıza ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanımıza sigarayla mücadele başarı ödülleri verdi. DSÖ tarafından üç kez ödüllendirilen bir başka ülke bulunmamaktadır” diyen Akdağ, “Tütünle mücadelemizin etkinliğini ölçmek üzere geniş kapsamlı çalışmalar yaptık. 15 yaş üzeri nüfusta sigara içme oranı 2008 yılında yüzde 31,2 iken bu oran 2010 yılında yüzde 27,1’e gerilemiştir. 2010 yılında kapalı ortamda çalışan yetişkinlerin sigara dumanına pasif maruziyeti ise 2008 yılına göre yüzde 60 oranında azalmıştır. Kapalı alanlardaki sigara içme yasağı, konutları kapsamamasına rağmen, sigara içilen evlerde yaşayan yetişkinlerin oranının 2008 yılına göre yüzde 35 oranında azalmıştır” ifadesini kullandı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜTÜN KULLANIMI RAPOR SONUÇLARI
2012 yılı araştırma sonuçlarının da kısa süre sonra Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacağını vurgulayan Akdağ, “Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ile işbirliği içinde ilki 2007 yılında yapılan sağlık çalışanları tütün kullanımı araştırması 2011 yılında tekrarlandı. 10 sağlık meslek grubunda ayrı ayrı yapılan çalışmada sigara kullanım oranlarında ciddi düşüşler gözlenmiştir” dedi. Teknik değerlendirmeleri devam eden çalışmanın ön sonuçlarına göre sigara içme oranlarındaki azalmanın değişik gruplardaki sonuçlarını açıklayan Bakan Akdağ, şunları kaydetti:
“Sigara içme oranlarındaki azalma; Uzman hekimlerde yüzde 22,1’den yüzde 12,7’ye (yüzde 42,5), Pratisyen hekimlerde yüzde 30,5’ten yüzde 23,9’a (yüzde 22,6), Diş hekimi, eczacı ve psikologlarda yüzde 26,1’den yüzde 20,7- yüzde 15,9’a (yüzde 31,0), Hemşire ve ebelerde yüzde 29,5’ten yüzde 19,2- yüzde 21,9’a (yüzde 32,2), Sağlık teknisyenlerinde yüzde 33,8’den yüzde 23,5’e (yüzde 30,5), Sağlık yöneticilerinde yüzde 39,5’ten yüzde 17,5’e (yüzde 55,7). Toplamda yüzde 21 oranında bir azalma vardır.”
Akdağ, “81 ildeki ekiplerimiz 19 Mayıs 2008 tarihinden 31 Mayıs 2012 tarihine kadar 3 milyon 665 bin denetim yaparak, 81 bin 641 cezai işlem uygulamış ve 25 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası kesmiştir. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’na kurulduğu 27 Ekim 2010 tarihinden 30 Haziran 2012 tarihine kadar 3 milyon 916 bin başvuru yapılmıştır. Ülke genelinde toplam 309 Sağlık Kuruluşundaki 414 Sigara Bırakma Polikliniği’nde Ocak 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında 519 bin 353 kişiye hizmet vermiştir” ifadesini kullandı.
TÜTÜNLE MÜCADELEDE YENİ UYGULAMALAR
Kanunun ihlaline yönelik denetimlerin ise aksatılmadan sürdürüldüğünü söyleyen Akdağ, “Önümüzdeki günlerde denetim etkinliğimizi artırmak için bazı yeni uygulamalar da hayata geçirilecektir. GPS Mobil Cihaz İzleme Sistemi ile denetim gerçekleştirilecek. İhlalin olduğu yere daha sigara söndürülmeden ekiplerin gitmesini sağlayacak bir uygulamadır. Alo 184’ü arayan vatandaş, ihlal var dediğinde aygıt üzerinden olay yerine en yakın ekip oraya yönlendirilecek Uygulama Eylül ayında başlayacaktır” dedi.
Evlerde sigara içilmemesi konusunda kanun beklentilerine ilişkin açıklama yapan Bakan Akdağ, “15 yaş altı, kalp hastası, astım hastası, hamile, kronik akciğer hastalığı olan kişilerin evlerinde sigara içilmemesi konusunda bir kanun bekleniyor. Fakat bu konuda kanun yapmayacağız. Yapsak da pratikte sorun olacaktır. Biz buradan çağrıda bulunuyoruz kanuni yaptırımı beklemeyelim. Ama sigara içilen evlerde bile sigaraya maruz kalma oranında yüzde 35 azalma olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

 
Emniyetten uyuşturucu operasyonu
 
‘Eğitimde AK parti farkı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliyev'den ASİMDER’e övgü
Azerbaycan'ın Iğdır Konsolosu Asiman Aliyev’den, Uluslararası Asılsız ...
Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz’
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Ülkemizin birliği, ...
2 evladını daha askere gönderecek
Anne Necmiye Çetin'in, "İki oğlum daha var. Hüseyin’imin intikamı için ...
 
Yerköy şehidini uğurladı
Yozgatlı Şehit Piyade Uzman Çavuş İbrahim Yıldız, memleketi Yozgat’ın ...
BİŞHAK terörü lanetledi
Gaziantep’te 9 kişinin hayatını kaybettiği, 69 kişinin de yaralandığı ...
TÜİK Bilişim Araştırması açıklandı
Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’ın yer aldığı ...
 
Elçibey rahmetle anıldı
Türkiye Azerbaycan Derneği (TAD) Iğdır Şubesi, Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı ...
Akdağ taziye verdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ...
Başbakan'ın teyzesi vefat etti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teyzesi Meliha Er, Rize'nin Güneysu ilçesindeki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva