ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Aralık 2013 Cuma - 14:21

‘Sevdiklerimizle sağlığa yürüyoruz’

Erzurum'da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sevdiklerimizle Sağlığa Yürüyoruz” temalı yürüyüş organizasyonu düzenlenecek.

‘Sevdiklerimizle sağlığa yürüyoruz’

ELİF HASANÇEBİ
ERZURUM (İHA) - Erzurum'da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sevdiklerimizle Sağlığa Yürüyoruz” temalı yürüyüş organizasyonu düzenlenecek. Etkinlik, 29 Aralık 2013 Pazar günü kızak gösterisiyle başlayacak. Daha sonra Palandöken Dedeman Ski Lodge Otelinin önünden doğa yürüyüşü ile devam edecek olan etkinlik Palan Otel pistinde yapılacak olan kızak yarışması ile etkinlik son bulacak.
Çağımızda teknolojideki gelişmeler; yaşam koşullarını kolaylaştırmış fakat daha stresli ve hareketsiz bir yaşam biçimini benimseyen bireylerin oluşturduğu toplumlar olduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya,"Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında geçiren toplum için, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Dünya nüfusunun %60’ının yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığı düşünülmekte ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yetişkinlerin yaşamlarının daha hareketsiz olduğu bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2008 yılında yapılan çalışmada 15 yaş ve üzeri topluluğun %31 kadarının yetersiz aktivite içerisinde olduğu tahmin edilmektedir.
Fiziksel aktivenin yetersizliği sonucu da şişmanlık (obezite) karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde 1 milyar kadar yetişkin bireyin vücut ağırlığının fazla olduğu ve bunlardan 300 milyonunun da obez olduğu saptanmıştır. Ülkemizde ise 2010 yılında yapılan TURDEP II (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II) çalışmasına göre obezite sıklığı yüzde 32 olarak saptanmıştır. Erkeklerde kilo fazlalığının, kadınlarda ise obezitenin daha yaygın olduğu dikkati çekmektedir. Genel olarak erişkin yaşlardaki Türk toplumunun 2/3’ü kilolu veya obezdir.
Toplumun farklı kesimlerinde fiziksel aktivite alışkanlığını değerlendirmek üzere yapılan bilimsel araştırma sonuçları, ülkemizde çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında fiziksel aktivitenin henüz bir yaşam stili halini almadığını göstermektedir.
Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında, bu hastalıkların tedavisinde veya tedavinin desteklenmesinde, yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında bir başka deyişle tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar oluşturabilmektedir. Söz konusu bu yararlar sadece bireysel düzeyde önemli değildir. Dünyanın her yerinde giderek maliyeti artan sağlık hizmetleri yönünden koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında fiziksel aktivitenin sağladığı yararlar önemli bir tasarruf sağlayabilmektedir. Sağlıkla ilgilenenler fiziksel aktivitenin, neden önemli olduğunu anlamalı, tüm yaşlardaki bireyleri yaşamın bir parçası olarak fiziksel aktivite ve spora katılımları için motive etmelidirler. Fiziksel aktivitenin yaşam boyu sürdürülmesinin herkese, her yerde, her zaman yararlı olabileceği mesajının daha geniş kitlelere anlatılması gerekmektedir.
Çocuk ve gençleri (5-12 yaş) düzenli aktivite yapmaya cesaretlendirmek, yaşam biçimi haline getirmek, olumlu sağlık alışkanlıkları geliştirmelerine, sigara ve ilaç bağımlılığından uzak durmalarına, okul başarılarını geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Ergenlik (13-19 yaş) döneminde, çocukluktakinden daha yoğun aktiviteye devam edilebilir. Bu dönemde yarışma sporlarına katılım karakter gelişimini olumlu etkilemektedir. Ayrıca aşırı kilo alımını engelleyerek, yetişkin dönemde sık görülen kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Yetişkin yaşamında (20-65 yaş) fiziksel aktivitenin yararları daha belirgindir. Daha önce belirtildiği gibi pek çok fiziksel ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
Yaşlılıkta (65-75 yaş) fiziksel aktivite ise kronik hastalıklara karşı korunmanın yanı sıra, en büyük önemi zihinsel ve bedensel fonksiyonların korunmasını sağlamasıdır. Fiziksel aktivite, her yaşta sağlığa yararlıdır." dedi.

 
Doğu’da kışın yaşamak da ölmek de zor
 
Erzurum'da evlenecek çiftlere sağlık bilgilendirmesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Hava kirliliği yok diye kendimizi kandıramayız’
Erzurum'da yaşanan hava kirliliğinin insan sağlığı için ileri safhada ...
Oltu’da doğa dengesine destek
Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Erzurum’un Oltu ilçesi ...
‘Gözyaşları hiç dinmiyor’
Erzurum’da Parkinson hastası abla kardeşin dramı yürek yakarken, 18 yaşındaki ...
 
Bir yılda 20 bin işyeri denetlendi
İHSAN KUMRU-Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Mücadele ...
Koruyucu Aile Projesi’nde başarı
İHSAN KUMRU-Aile ve Sosyal Politikalar Erzurum İl Müdürlüğü tarafından ...
Buzlu yol ölüme neden oldu
Erzurum Ceza İnfaz Kurumu'nda İnfaz Koruma Memuru olarak görev yapan Burak ...
 
Palandöken’in rakibi yok
DİLEK BAYRAK-Palandöken Kış Turizm Merkezi kar kalınlığı bakımından 13 ...
Konut İş’ten hava kirliliği tepkisi
İHSAN KUMRU-Hava kirliliği denetimlerinin artırılması ve kapsamlı yapılmasını ...
İşitme Engelliler Fotoğraf Kursu tamamlandı
Nereye Baktığın Değil Nereden Baktığın Önemli" isimli proje ile İşitme ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva