ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Aykut Aile Haftasını değerlendirdi
Aykut Aile Haftasını değerlendirdi
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
31 Aralık 2013 Salı - 16:21

Sayın, Gıda Güvenilirliğini anlattı

2013 yılının son KUDAKA Akademi toplantısı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Sayın, Gıda Güvenilirliğini anlattı

~~ E.MEHMET YILMAZ
 ERZURUM (İHA) - 2013 yılının son KUDAKA Akademi toplantısı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı toplantı salonunda gerçekleştirildi.  KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen ve Ajans personelinin katıldığı toplantıda; KUDAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Emir Olcay Sayın “Gıda Güvenilirliği ve Hijyen” konu başlığı altında bilgilendirme yaptı. Yaklaşık 1 saat süren bilgilendirme sunumunda, aşağıdaki konulara değinildi.
 GIDA GÜVENLİĞİ Mİ GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Mİ?
Bu konuda yakın zamanda kavram karmaşası olduğunu belirten Emir Olcay Sayın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile tanımın mevzuata girdiğini belirtti. Buna göre; Gıda Güvenilirliği kavramı gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınması gereken tedbirler bütünü olarak açıklanırken Gıda Güvenliği ise “insanların doğal hakkı olan sağlıklı yaşama ulaşabilmeleri için uygun fiyatta, sağlıklı, yeterli, besleyici ve güvenilir gıdaya erişimin sağlanması” olarak belirtildi. Dolayısıyla Gıda Güvenliği; Gıda Güvenilirliğini de içeren üst düzeyde bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.
 GÜVENİLİR GIDA NEDİR?
 Besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulundurmayan her türlü gıda “güvenilir” olarak niteleniyor. Gıda Güvenilirliğini riske atan etmenler ise fiziksel (metal, cam vb.), kimyasal (temizlik malzemeleri, tarım ilaçları vb.) ve mikrobiyolojik (bakteri, maya ve küfler) olarak kategorize ediliyor.
 MİKROORGANİZMALAR
 Gıdalarda güvenilirliği tehdit eden en yaygın etken bakteriler, mayalar ve küflerden oluşan mikroorganizmalar olarak karşımıza çıkıyor. Bakterilerin gelişmesinde besin ortamı, asitlik, uygun sıcaklık, nem miktarı ve oksijen miktarı gibi birçok parametre etkili olabiliyor. Maya ve Küfler ise bakterilerin gelişme gösteremediği bazı çok şekerli ve tuzlu ürünlerde (reçel, turşu, vb.) ayrıca nemli ortam ve açık havada tutulan ekmek gibi ürünlerde etkili olabiliyor. Nemli ortamlarda bulunan gıda maddeleri ve hayvan yemleri özellikle Küfler tarafından üretilen Aflatoksin’e davet çıkardığından insan sağlığına tehdit oluşturuyor. Hayvanlara nemli ortamda beklemiş yemlerin yedirilmesi durumunda yemden hayvanlara geçen Aflatoksin, sağılan süte ve oradan insana da geçebiliyor.
 TEHLİKELİ SICAKLIK BÖLGESİ
Bakteriler en çok 5 - 60 °C aralığında etkili oluyor ve çoğalabiliyor. Bu yüzden gıdaların buzdolaplarında (+4 derece) saklanması veya pişirilerek 60 derecenin üstüne çıkarılıp tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ilık ve nemli bir ortamda bulunan sadece bir adet E.coli bakterisi 12 saat sonunda 18 milyon adete ulaşabiliyor.
 ÇAPRAZ BULAŞMA
 Pişirilerek ısıl işlem gördükten sonra tüketilmesi gereken ancak henüz pişirilmeyen gıdalardan “tüketime hazır” gıdalara bulaşmaya “Çapraz Bulaşma” deniyor. Bulaşmaya, bu iki tür gıdanın birlikte bulunması, buzdolaplarında alt alta saklanması, içine konuldukları tabakların değiştirilmesi veya kesim işlemlerinde aynı bıçakların kullanılması neden olabiliyor. Örneğin çiğ tavuk kesilen aynı bıçakla hemen tüketilecek salata için bir domatesin kesilmesi çiğ tavuktan domatese bakteri aktarımını sağlayabiliyor.
 GIDA ZEHİRLENMELERİ
Gıda zehirlenmelerinin ortak etkilerinin bulantı, karın bölgesi kramp ve ağrıları, ishal ve ateş olduğunu belirten Emir Olcay Sayın, bu gibi durumlarda gıda zehirlenmesi tehlikesinden şüphelenilmesi ve en yakın sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeden ulaşılması gerektiğini belirtti. Bu gibi riskli durumlar ve şüphelenilen gıda ürünleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının şikayet hattı Alo Gıda 174 günün her saati şikayetleri alıp gerektiğinde numune alma, analiz işlemleri ve riskli ürünlerin geri toplanması tedbirleri de dahil olmak üzere harekete geçiyor.
 HİJYENİN ÖNEMİ
Gıdalardan meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesinde en önemli kural asgari hijyen şartlarına uymak. Özellikle toplu tüketim yapılan restoranlar, cafeler, mevlid ve düğün yemekleri gibi ortamlarda hijyen kurallarına uyulmaması toplu gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Böyle ortamlarda hijyenin sağlanması için 4 basit kurala uymak gerekiyor:
- Gıdaları Tehlikeli Bölgeden Uzak Tutun (5-60 °C)
- Çapraz Bulaşmaya İzin Vermeyin
- Hastayken Gıdalara Teması En Aza İndirin
- Mutlaka Ellerinizi Yıkayın

 
Yetiştirme Yurdu’ndan: ‘Yeni Yıla Merhaba’
 
Yolcu otobüsünden 6.7 kilo esrar çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu kez sağlıkçılar kan verdi
Özel Erzurum Şifa Hastanesi çalışanları gönüllü olarak Kızılay’a kan bağışında ...
Kadıoğlu başhekimliğe atandı
Erzurum Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi başhekimliğine Op Dr. Berrin ...
Acı ama gerçek…!
Türkiye'de ortalama 800 bin civarında felçli ve sakat çocuk hastası bulunduğuna ...
 
Türk Sağlık Sen anketi açıklandı
İHSAN KUMRU-Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanlığı, aile hekimlerinin ...
Başçakmak’ta intihar girişimi
Erzurum'da bunalıma giren şahıs ilaç içerek ölmek istedi.
Demirgeçit’de 4 kişi zehirlendi
Aziziye ilçesine bağlı Demirgeçit Mahallesinde ikamet eden A.K., H.K., ...
 
Valilik, Yılbaşı Tedbirlerini açıkladı
Erzurum’da yeni yıla huzur ve güven içerisinde girilmesini sağlamak üzere ...
En sıcak ocak 1966’daydı
DİLEK BAYRAK-Erzurum’da en sıcak ocak ayı gününün 1966, en soğuk kasım ...
Palandöken’de hafta sonu bereketi
Palandöken Kayak Merkezi'nde hafta sonu kayak ve kızak keyfi yaşandı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva