ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
31 Aralık 2013 Salı - 06:59

Acı ama gerçek…!

Türkiye'de ortalama 800 bin civarında felçli ve sakat çocuk hastası bulunduğuna dikkat çeken hekim Doç. Dr. Aygün, Doğuştan felçli ve sakat çocukları tedavi ettirmek yerine toplumdan gizleme yoluna gidildiği için tedavi ile düzelecek pek çok hastanın kalıcı bir hastalıkla baş başa kaldığını söyledi

Acı ama gerçek…!

~~ERZURUM (İHA) - Türkiye'de ortalama 800 bin civarında Doğuştan felçli ve sakat çocuk (serebral palsi) hastası bulunduğuna dikkat çeken Özel Erzurum Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarından Doç. Dr. Hayati Aygün, Doğuştan felçli ve sakat çocukları tedavi ettirmek yerine toplumdan gizleme yoluna gidildiği için tedavi ile düzelecek pek çok hastanın kalıcı bir hastalıkla baş başa kaldığını söyledi.
Genellikle doğum öncesi doğum esnasında veya doğum sonrası beyinde oluşan hasarlar sonucu gelişen felç durumlarının, çocuklarda sinirsel ve gelişimsel problemlere yol açtığını kaydeden Aygün, bu hastalığın çocukların iskelet sistemine çok farklı yansıdığını bu nedenle doğuştan felçli yada sakatlığı bulunan çocukların mutlaka bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Aygün, bu tür hastalar iyi organize olmuş ekipler tarafından takip edildikleri taktirde günlük yaşam fonksiyonlarının iyileştirilmesi adına çok iyi sonuçların elde edilebileceğini belirtti.
Doğumsal olarak ortaya çıkan iskelet sistemi hastalıklarında bir çok problemin birlikte görüldüğüne dikkat çeken Aygün, Özellikle kas, iskelet sistemi ve sinir sistemi sorunları birlikte değerlendirilmesi dolayısıyla yukarıda da bahsedildiği gibi bu hastaların ortopedist nörolog, fizik tedavi uzmanları tarafından birlikte takibi yapıldığı taktirde olumlu sonuca ulaşmanın mümkün olabileceğini kaydetti.
Doğu Anadolu'da, doğuştan sakatlığı bulunan hastaların gerektiği şekilde tıbbi yardım almamasına büyük üzüntü duyduğunu dile getiren doktor Aygün, “Son yıllarda bu hastalar için çok iyi ve donanımlı rehabilitasyon merkezleri kuruldu. Bu merkezler hastalar için bir umut kapısı olmayı beklerken hasta yakınları çocuğumu bu şekilde kimse görmesin ne yapalım ‘Allah’ın takdiri’ böyle imiş diyerek, toplumdan gizlenerek kaderleri ile baş başa bırakmalarını etik bulmuyorum. “ dedi.
Doğuştan ya da sonradan gelişmiş sakatlıklarda en büyük hatanın, tedaviye geç kalınması ve ilgili hekimin bilgi ve önerisi dışında tedavi seçenekleri uygulamak olduğunun altını çizen Aygün, Özellikle eksik ve hatalı breys ya da ortez kullanımı konusunda da uyarılarda bulunarak, doğuştan veya sonradan gelişen sakatlıkların en doğru tedavi şeklinin ise yeterli tecrübeye sahip hekimler ve fizyoterapist gibi yardımcı personeller ile ortez üretiminde ya da temininde yetkin tedarikçilerin hekim kontrolünde iş birliği yaparak uygulanması şeklinde açıkladı.
ŞİFA HASTANESİ HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIR
Erzurum Şifa Hastanesi’nin doğuştan ya da sonradan gelişen sakatlıkların tedavi ve takibi için ilgili bütün branşların işbirliği içerisinde ekip ve alt yapı olarak hazır olduğunu ifade eden Aygün, aileleri, sakatlığın boyutu ne olursa olsun kulaktan dolma söylentilere rağbet etmeden mutlaka bu konuda yardımcı olabilecek hekimlerin görüş ve önerilerini dikkate almalarını istedi.
Aygün, “Bu tür hastaların sorunlarının bir anda, bir tek tıbbi girişim ile çözülemeyebileceği sürekli doktor kontrolü, gerektikçe cerrahi operasyonlar dahil, bir çok tıbbi işlemin yapılmasının gerekeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Her şeyden önce ailelerin sabırlı olmaları hastalarının geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. Asla yılmadan, karamsarlığa kapılmadan her hasta için yapılabilecek bir şeyler olabileceğini unutmasınlar” diye konuştu.

 
Bahadıroğlu Erzurum’u tanımladı
 
Aydın sendikacılarla istişare etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Sağlık Sen anketi açıklandı
İHSAN KUMRU-Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanlığı, aile hekimlerinin ...
Başçakmak’ta intihar girişimi
Erzurum'da bunalıma giren şahıs ilaç içerek ölmek istedi.
Demirgeçit’de 4 kişi zehirlendi
Aziziye ilçesine bağlı Demirgeçit Mahallesinde ikamet eden A.K., H.K., ...
 
Valilik, Yılbaşı Tedbirlerini açıkladı
Erzurum’da yeni yıla huzur ve güven içerisinde girilmesini sağlamak üzere ...
En sıcak ocak 1966’daydı
DİLEK BAYRAK-Erzurum’da en sıcak ocak ayı gününün 1966, en soğuk kasım ...
Palandöken’de hafta sonu bereketi
Palandöken Kayak Merkezi'nde hafta sonu kayak ve kızak keyfi yaşandı. ...
 
Sevdikleriyle Sağlığa Yürüdüler
Erzurum'da, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sevdiklerimizle Sağlığa ...
Camiye giderken, yaşamını yitirdi
Erzurum’da camiye giderken buzda düşerek kafasını çarptığı tahmin edilen ...
Palandöken zirvesinde kayak kazası
Palandöken Kayak Merkezi'nin zirvesinde kayak yaparken dengesini kaybederek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva