ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>EKONOMİ
18 Kasım 2014 Salı - 06:54

Pasinler tarımda cazibe merkezi

KERİM BURUCU-Pasinler’de kurulan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi kaliteli kaba yem üretiminde bölge çiftçisinin güvencesi oldu.

Pasinler tarımda cazibe merkezi

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Nalan Yıldız ve Zir. Müh. Murat Yıldız tarafından Pasinler’de kurulan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi kaliteli kaba yem üretiminde bölge çiftçisinin güvencesi oldu.
2013 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği ile kurulan ve 2014 yılında Kalkınma Bakanlığı Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından kapasite artırımıyla desteklenen ERTETA Silaj Paketleme Tesisi Projesi hakkında bilgi veren Proje Yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, amaçlarının silajlık mısır ekimi yapan Pasinler çiftçisinin ürününü ve emeğini pazar sıkıntısı olmadan değerinde satın alıp, kendi bilgi birikimleri ve akademik tecrübeleri ile açık silajı paketlenmiş mısır silajına dönüştürerek, hayvancılık yapan işletmelere besin değeri yüksek, ucuz ve yıllarca bozulmayan kaliteli bir kaba yem sunmak olduğunu ifade etti.
Erzurum-Pasinler Karayolu 30.Km’ sinde kurulu bulunan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi, sadece Erzurum çiftçisinin değil, Erzurum’a komşu illerde ve Karadeniz Bölgesinde faaliyette bulunan hayvancılık işletmelerinin de kaliteli kaba yem temini noktasında sigortası oldu. Proje Yürütücüsü Dr. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre üretimde 2. yılına giren ERTETA Silaj, birinci yıl sadece 100 kg’lık streçlenmiş balya silajı üretimi yaparken, ikinci yılında bu ürüne ilave olarak 50 kg’lık vakum torba silajı üretimine de başladı. Tesiste dökme mısır silajı ve şekerpancarı posası silajı (küspe silajı) hem 100 kg’lık streçlenmiş balya, hem de 50 kg’lık vakum torba şeklinde paketleniyor. Paketlenmiş mısır silajı özellikle süt hayvancılığı yapan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahipleri tarafından tercih edilirken, paketlenmiş şekerpancarı posası silajı özellikle besi hayvancılığı yapan çiftçiler tarafından tercih ediliyor.    
Paketlenmiş mısır silajı bölge çiftçisi tarafından bilinmesine karşın, paketlenmiş şekerpancarı posası silajı bölge için bir ilk oluşturuyor. Mevcut durumda çiftçiler tarafından şeker fabrikalarından temin edilen şekerpancarı posası, ahırların yanında, açıkta, toprak zemin üstünde ve herhangi bir koruma tedbiri alınmadan muhafaza ediliyor. Açıkta muhafaza edilen şekerpancarı posasında yaklaşık yüzde 50 fiziki kayıplar meydana gelirken, geriye kalan yüzde 50’lik kısımda ise besin maddesi kaybı ortaya çıkıyor. Ancak ERTETA Silaj Paketleme Tesisinde uygulanan paketleme yöntemiyle şekerpancarı posasının depolama ömrü iki yıla çıkarılabiliyor. Bu yöntem özellikle kaba yem üretiminin bol olduğu yıllarda ürünün depolanması ve kaba yem üretiminin az olduğu yıllarda, kaliteli kaba yem sıkıntısı yaşanmadan hayvancılık yapılması imkanını da sunuyor.  
Proje Yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, son olarak hayvancılık yapan işletme sahiplerine seslenerek, karlı bir hayvancılık yapmak için silaj üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiğini, arazisi, makine varlığı ve silaj yapımı konusunda bilgi birikimi olan işletmelerin kendi silajlarını yapıp kullanmalarını, arazi ve makine varlığı uygun olmayan, silaj yapımı konusunda bilgi birikimi olmayan işletmelerinse tarımda gelişmiş ülkelerde hayvan altlığı olarak kullanılan, hayvanlara getirisinden çok götürüsü olan sap ve saman kullanımı yerine paketlenmiş silaj kullanmalarını önerdi. Dr. Yıldız, ERTETA Silaj Paketleme Tesisi Projesinin bu noktaya gelmesinde katkı sunan tüm destek sahiplerine proje ekibi, Pasinler çiftçisi ve tesis çalışanları adına şükranlarını sundu
 

 
Diş hekimleri dişlerini sıkıyor
 
Güzlük ekime bilimsel destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK ekim ayı verileri açıklandı
DİLEK BAYRAK-SGK Erzurum 2014 Ekim dönemi verileri açıklandı. Erzurum’da ...
TANAP Pasinlerli gençlere umut kapısı oldu
TANAP projesinde çalıştırılması planlanan kaynakçılar için Halk Eğitim ...
İller çek sıralaması açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da ekim ayında 14 bin 322, yılın nisan-ekim diliminde ...
 
Erzurum Doğu’da 3’üncü sırada
MAHMUT AKDAĞ-Ekim 2014 döneminde Erzurum’da 13 bin 322, KUDAKA istatistik ...
SODES’le iş sahibi oldu
Olur ilçesinde ikamet eden Cevat Özdemir, Kaymakamlık sosyal yardımlaşma ...
TKDK’dan Pasinler açılımı
Pasinler İlçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Erzurum ...
 
BTC 640 kursiyere meslek edindirdi
BTC Şirketi tarafından desteklenen “Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal ...
Yavilioğlu ‘dönüşüm’ü değerlendirdi
Türkiye’nin 2002 sonrasında gerçekleştirdiği ekonomik alanlarındaki iyileşmelerin ...
Cindilli: ‘Sözümüzü tuttuk’
Koç Holding Ford Erzurum Bölge Bayisi Muammer Cindilli 22 yıl önce otomotiv ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva