ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Eylül 2019 Cuma - 12:00

Ormanlar için sanatlı hassasiyet

Kavukçu, orman yangınları üzerinde bilinç oluşturmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak için yanmış çam ağacını 10 kilometre taşıyarak yok olan bitki örtüsüne uygulanan şiddete dikkat çekti.

Ormanlar için sanatlı hassasiyet

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, orman yangınları üzerinde bilinç oluşturmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak için yanmış çam ağacını 10 kilometre taşıyarak yok olan bitki örtüsüne uygulanan şiddete dikkat çekti. Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, "Birlikte yanmış olan çam, badem ve kuşburnu ağaçlarını yandıkları yerden şehir merkezine taşıyarak ağaçlara uygulanan şiddeti göstermek amacıyla hem insan adına hem de doğa adına bir söz söyleme çabası içerisindeyim” dedi.

Doğa ve kent üzerinden coğrafya, iklim ve insan ilişkisini sorgulayan ve bu alanda yapmış olduğu performans ve enstalasyonları ile bilinen Mehmet Kavukcu, doğal yaşam ile doğrudan bağlantılı bitki örtüsü ve ormanların insanlar tarafından gördüğü zararları konu alan bir performans gerçekleştirdi. Yanmış olan çam ağacını 10 kilometre yürüyerek şehir merkezine kadar getiren Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, orman yangınları üzerinde bilinç oluşturmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak için yanmış çam ağacıyla Ordu Caddes'inde yürüdü. Çevredeki vatandaşlardan da destek gören Prof. Dr. Kavukçu, çam ağacını “Helal olsun hocam” sloganları eşliğinde meydana kadar getirdi. İnsanların bilinçli ya da bilinçsiz şekilde doğaya uyguladıkları şiddeti görmeleri için yanmış olan çam, badem ve kuşburnu ağaçları bir süre meydanda kalacak.

“Hem insan adına hem de doğa adına bir söz söyleme çabası içerisindeyim”

Daha önce yapmış olduğu performanslara bir yenisini eklemek istediğini belirten Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, “Bugüne kadar yapmış olduğum birçok çalışmada özellikle de performans çalışmalarında doğanın korunması yönünde insanın doğayla yaşam ilişkisi üzerine birçok performans gerçekleştirdim. Bu çalışmamda yine insan ve doğa ilişkisi üzerinden yaptığım bir çalışma, Erzincan üzerinden çıkış yaptım çünkü yaşadığım kent Erzurum, Erzincan ve bu kentlerde irili ufaklı bu yaz 20 civarında yangınlar olmuş. Ormanlarda kimi zaman bilinçli kimi zaman bilinçsiz tahribatlar oluyor. Kimi zamanda terörize edilebilecek durumlar söz konusu olabiliyor. Bunun dışında da Türkiye’nin birçok kentinde en son İzmir’de olan yangın onun dışında birçok kentte ormanların yanması ve bununla birlikte canlıların yok olmasıdır. Aynı zamanda tüm dünyada Rusya, Japonya ve Brezilya’da olsun bunlarla ilgili sanatçı olarak bir ses getirmek istedi. Daha önce yaptığım performanslara bir yenisini daha eklemek istedim. Erzincan’da yanmış bir bölgede orman ve bitki örtüsünün yok olduğu arazide aldığımız yanmış bir çam ağacını yandığı yerden taşıyarak yürüyüş mantığı içerisinde taşınacaklar. Aynı zamanda şehir merkezinde de yanmış çam ağaçları yürüyerek taşınacak. Bu yapılan yürüyüşle yanmış çam ağaçları şehir merkezinde herkesin görebileceği bir alana yerleştirilecek. Bununla birlikte yanmış olan badem vb. ağaçlarda taşınarak birlikte kullanıldığı ve birlikte yok edildiği alandan taşınacaklar. Hem insan adına hem de doğa adına bir söz söyleme çabası içerisindeyim” diye konuştu.

“Terörize edilmiş düşünceler silinip atılsın”

Ormanlık alanların insanlar ve canlılar için önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, “İnsanlar ormana ağaca bitkiye çok özen gösterilmelidir. Çünkü bu bitki örtüsü ve ormanla birlikte yaşayan binlerce canlı var. Hem onların hayatları hem de insanın hayatı açısından çok önemlidir. Terörize edilmiş düşünceleri varsa onları silip atsınlar. Özellikle ormanla ağaçla ve bitkiyle yan yana oldukları zaman çok daha özenli çok daha hassas ve çok daha duyarlı olmalarını insanlık adına kendi adıma ve çocukların adına istiyorum” ifadelerini kullandı.

 
Bakan Turhan tarih verdi
 
Doğu ekonomisinde 'Kadayıf' gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Tanıtım Günleri için iş birliği
Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV) Genel Başkanı ...
ETÜ’ye Şehir Arşivi teşekkürü
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve Rektör ...
“Türküler bizim ortak değerlerimiz”
Türk Halk Müziği sanatçısı ve bağlama virtüözü Erzurumlu Erdal Erzincan, ...
 
Akhisar’da Dadaşlardan Kültür Buluşması
Akhisar Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Kültür ve Spor Şenliği kapsamında ...
‘Vatan secde edilen yerdir’
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, babası 59. ...
Kanuni Sultan Süleyman’a vefa
Kanuni Sultan Süleyman, vefatının 453’ncü yıldönümünde Süleymaniye Camii’nde anıldı.
 
Çocuk evlerinde sünnet şöleni
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Çocuk Evleri Koordinasyon ...
Mahallebaşı’na ‘DAP Semt Kütüphanesi’
DAP İdaresi’nin Erzurum’da yapımına destek sağladığı toplam 18 semt kütüphanesinden ...
Dadaşlar Turgutlu Kültür Gecesinde buluştu
Turgutlu Belediyesi Bağ Bozumu ve Kurtuluş Şenlikleri kapsamında 6. günde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva