ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Kop Geçidi beyaza büründü
Kop Geçidi beyaza büründü
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
11 Kasım 2016 Cuma - 14:02

Organ naklinde Erzurum farkı

Öztürk 2004-2016 yılları arasında 160 canlı, 137 kadavradan olmak üzere 297 böbrek, toplamda 506 organ naklinin gerçekleştiğini söyledi.

Organ naklinde Erzurum farkı

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Organ Bağış Haftası" nedeniyle Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda bir sempozyum düzenlendi.
Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörlüğünün ortaklaşa organize ettiği sempozyuma Erzurum' un yanı Karadeniz Bölgesindeki organ nakil merkezinde görevli koordinatörler de katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, 2004 yılından beri Erzurum’da hizmet eden organ nakli merkezinin böbrek nakli yaptığını, 2008 yılında da karaciğer nakli gerçekleştirildiğini bildirdi. 2009 yılında canlı vericili ilk karaciğer naklinin gerçekleştiğine dikkat çeken Gürkan Öztürk 2004-2016 yılları arasında 160 canlı, 137 kadavradan olmak üzere 297 böbrek, toplamda 506 organ naklinin gerçekleştiğini söyledi.
Erzurum ve çevre illerle birlikte Azerbaycan, Nahcivan ve Kırgızistan'a da hizmet verdiklerini bildiren Prof. Dr. Gürkan Öztürk kendilerine bu süreçte destek veren Sağlık Bakanlığı'na teşekkür etti.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özkan Polat ise yaşama bağlanma hayallerini büyük bir ümitle bekleyen insanların olduğuna işaret ederek "Bir organ, bir hayat demek. Organ nakline destek veren erdemli aileler var. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. Maalesef ülkemizde her yıl iki bin kişi organ nakli olamadığı için hayatını kaybediyor. Son beş yılda 8 bin 600 beyin ölümü vakasından 6 bininin nakli gerçekleşemedi." dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Levent, her yıl ülkemizde 200 bin kişinin organ nakli için sıra beklediğini söyledi. Türkiye' de organ nakil oranlarının dünya ülkelerine oranla çok düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akın Levent, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın bu konuda çok büyük desteklerini gördüğünü belirterek hizmetlerinden ötürü teşekkür etti.
Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik ise sağlık hizmetlerinde yakalanan başarıda "Sağlıkta Dönüşüm" programının büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın ülkeye sunduğu sağlık hizmetlerinde yakalanan başarıların organ nakillerine de önemli ölçüde yansıdığına dikkat çekerek, geçen yıl Tekman' ın Kayaboğazı köyünde böbrek nakli bekleyen Esra'ya' Ordu'da bulunan böbreğin naklinin nasıl gerçekleştiğini anlattı. Vançelik; "Genç kızımız Esra'yı köyünden alacağımız zaman Sağlık Bakanlığı ambülansı hava muhalefeti nedeniyle uçamadı. Daha sonra askeri helikopter devreye girdi ancak yoğun tipi nedeniyle Tekman'a gidemeyince bu sefer Sağlık Bakanlığımız'a ait snowtrack ve paletli ambülanslarla köyün yolunu açıp Esra'yı evinden alarak saniyelerle yarışarak, doktorlarımızın başarılı ameliyatıyla nakil gerçekleştirildi. Belki bu imkanlar sunulmamış olsaydı bu nakil işlemi gerçekleşemeyebilirdi."
Serhat Vançelik, 2003 yılında 130 bin ailenin sağlık harcamalarından dolayı fakir duruma düştüğüne vurgu yaparak, sağlıkta dönüşüm sistemi sayesinde her kesime yüksek düzeyde sağlık hizmeti verildiğini ve böylece bu rakamın 10 bine düştüğünü sözlerine ekledi. Vançelik, sempozyumun başarılı geçmesi dileklerini ileterek Erzurum organ Nakli Merkezi ile çevre illerden gelerek sempozyuma katılan tüm organ nakil merkezi doktorlarına teşekkür etti.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Gündoğdu ise 2004 yılından bugüne kadar organ nakli merkezinin çok başarılı hizmetler verdiğini ve bundan böyle de organ bağışı ile ilgili üzerlerine düşen her türlü göreve hazır olduklarını söyledi. Gündoğdu, bu süreçte üniversite rektörlerinin de çok büyük desteklerini gördüklerini belirterek kendilerine teşekkür etti.
Konuşmaların ardından sempozyuma başlandı.

 
Palandöken Belediyesinden TEOG desteği
 
Atlama kuleleri EYOF 2017'ye hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Obezite ile mücadelede durmak yok
M.COŞKUN-Erzurum İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite Birimi, 2016 yılında ...
Hayırsever Aca dua aldı
Erzurumlu hayırsever işadamı Mehmet Aca, 27 yaşındaki doğuştan engelli ...
Büyükşehir ilçelerin altyapısını yeniliyor
Büyükşehir Belediyesi Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel ...
 
Korkut, "Karınca kararınca yoksula el uzatıyoruz"
Yakutiye İlçe Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde geliri bulunmayan, ...
AK Partililer kan bağışında yarıştı
AK Parti Aziziye ilçe Başkanlığında teşkilat mensupları tarafından kan bağışında bulunuldu.
Çocuk Koruma Kurulu toplandı
Erzurum'da Çocuk Koruma Kanunu İl Koordinasyon toplantısı yapıldı.
 
Vançelik'ten organ bağışı çağrısı
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, 03-09 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Organ ...
Palandöken camilerine çevre düzenlemesi
Palandöken Belediyesi, İlçe genelindeki 40 Camii’nin iç temizliğinden ...
Vuslat Rehnüma Aile Eğitim Seminerleri başladı
Vuslat Derneği’nin düzenlemiş olduğu Rehnüma Aile Eğitim Seminerleri, bu hafta itibari ile başladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva