ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Eylül 2012 Pazartesi - 14:51

Oltu havzasında edebi atılım

Oltu ilçesinde faaliyet gösteren “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği” tarafından hazırlanıp, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın katkıları ile yürütülen bir proje kapsamında “Oltu Havzası Şairleri Antolojisi” hazırlandı.

Oltu havzasında edebi atılım

DURSUN MURAT AYDIN
ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Oltu ilçesinde faaliyet gösteren “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği” tarafından hazırlanıp, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın katkıları ile yürütülen bir proje kapsamında “Oltu Havzası Şairleri Antolojisi” hazırlandı.
OLTU HAVZASI ŞAİRLERİ ANTOLOJİSİ
Proje koordinatörü ve kitabı yayına hazırlayan uzman edebiyat öğretmeni Temel Vural, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın, 2010 yılından itibaren başlattığı “Derneklere Yardım Programı” kapsamında “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği” olarak bir proje hazırlayıp Mayıs 2011 döneminde Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduk. Kabul edilen “Sözlü Kültür Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz” adlı projenin uygulanmasına 1 Eylül 2011’de başlandı.” dedi.
VURAL’IN AÇIKLAMASI
2012 Ağustos ayı itibariyle uygulanması tamamlanan proje kapsamında bugüne kadar, proje ofisinin hazırlanması, dernek binasının düzenlenmesi, bilgisayar, yazıcı ve kamera, gibi dernekte ihtiyaç duyulan malzemelerin alımının gerçekleştirildiğini belirten Temel Vural, www.ozanlaryurdu.com adlı mevcut internet sitemiz güncelleştirilerek daha kapsamlı ve daha etkin bir hale getirildiğini aktardı.
Ayrıca, “Oltu Havzası Sözlü Kültüründen Derlemeler” adlı bir kitap hazırlanarak ücretsiz olarak dağıtımının yapıldığını belirten Vural, “Proje kapsamında en son yapılan faaliyetlerden biri de “Sümmânî’den Günümüze Oltu Havzası Şairleri” adlı bir kitabın yayınlanmasıdır. Bir derleme olan bu kitap, derneğimiz bünyesinde sürdürdüğümüz birkaç yıllık bir çalışmanın ürünüdür. 412 sayfalık kitapta; Oltu, Olur, Narman, Şenkaya ve Tortum ilçeleri ile bu ilçelerimizin köylerinde Sümmânî’den bugüne yaşamış ve halen yaşamakta olan 183 halk âşığı ve şairimize, amatör ve usta diye ayırmadan yer verdik. Oltu Havzası Şairleri adlı kitapta şairlerimiz: “Sümmânî ve Çağdaşları, Hayatta Olmayan Âşıklar, Geleneğin Günümüzdeki temsilcileri, Ehl-i Dil Nakilci ve Hikâyeci Âşıklar ve Kalem Şairleri” başlıkları altında ele alındı. Kitabın en önemli özelliği, Oltu Havzası Şairlerinin tamamının ilk kez bir kitapta toplanmış olmasıdır. Bu çalışmada birçok halk âşığı ve şair de ilk kez bir yayında kayıt altına alınmış oldu. Kitabın bu yönleriyle bir kaynak eser olarak önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
KAYMAKAM ÇOBANOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Projenin hazırlık ve uygulanması safhalarında Kaymakam Fatih Çobanoğlu’nun çok değerli katkıları olduğuna vurgu yapan Temel Vural, “İlçemiz kaymakamının, kültürel değerlerimizin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması hususundaki samimi ve değerli katkıları için müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. Kaymakam Bey’in şahsında projede emeği geçen herkese derneğimiz adına teşekkür ediyoruz. Ayrıca, “Oltu Havzası Kültür Serisi” adını verdiğimiz çalışmamıza ilk katkıyı vererek, böylesi eserlerin hazırlanması fikrini destekleyen ve katkılarıyla bizleri cesaretlendiren, ilçemizde geçmiş yıllarda görev yapmış kaymakamlarımızdan Sayın Ömer Lütfi Yaran Beyi de bu vesileyle yâd etmenin bir vefa borcu olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Vural, kültürel içerikli çalışmalara ve proje hazırlıklarına devam ettiklerini, yeni kitapları yayına hazırladıklarını, kaynak temin edildiğinde bu kitapların da en kısa zamanda yayınlanacağını sözlerine ekledi.

 
Tüketiciler derneğe kavuştu
 
Ticarette Bulgaristan açılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atıklar sanat eserine dönüştü
AB tarafından finanse edilen Grundtvig Hayat Boyu Öğrenme Ortaklığı kapsamında ...
ESOB’tan Ahi Baba çağrısı
ESOB Başkanı Rasim Fırat Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında TRT mikrofonlarına konuk oldu.
Erzurumlu hamsiyi tercih ediyor
Av sezonun açılmasıyla birlikte Erzurum’da balık tezgahları hareketlendi. ...
 
Gazi Çelik’e Övünç Madalyası
Erzurum’da Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen törende, 2008 yılında Hakkari'nin ...
KUDAKA’dan turizmde ulusal açılım
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Ajansı(KUDAKA) 24 haziranda 2’inci ...
PKM yıl sonunda bitirilecek
Palandöken Belediyesi tarafından Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde yaptırılan ...
 
Gençlik Merkezi’nde yeni dönem
Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde yeni dönem kurs kayıtları başladı. ...
‘Türkiye’de ZAMAN’ Fotofest’te
Fotoğraflar daha önce Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, Antalya, Erzurum, ...
Kaya Erzurum’a veda etti
İzmir Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne atanan Erzurum İl Nüfus ve Vatandaşlık ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva