Yılın bu mevsimlerinde Oltu’nun vazgeçilmez doğal tatları haline gelen Lısbek Kavunu ve Karayemiş, ilçe halkından büyük ilgi görüyor. Oltu’nun Dutlu Köyü’nde yetiştirilen Lısbek Kavunu, Pazar ve tezgahlardaki yerini alırken, Karayemiş’in tadına varmak isteyenler de, Sarıkaya Köyü’ne akın ediyorlar.
LISBEK KAVUNU YETİŞTİRİCİLİĞİ
Yörede Lısbek Kavunu adıyla bilinen tad, koku ve lezzet bakımından oldukça farklı bir çeşit olarak gösterilen kavunlar, tamamen organik bir ortamda yetiştiriliyor. Bu arada kilosu 1 TL’den satılan Lısbek Kavunu’nun tezgâha düştüğü bu günlerin Ramazan ayına denk gelmesi, sofralardaki yerini de kendiliğinden hazırlamış oldu. Yetiştirdiği kavunları ilçe merkezinde vatandaşın beğenisine sunan Mustafa Akbulut, satışların hayli iyi gittiğini belirterek, gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetini gizlemedi. Köyün isminin tanıtımında önemli bir yere sahip olan Lısbek Kavunu’nun, hak ettiği değeri kazanamadığını belirten Dutlu Köyü Muhtarı Ekrem Narşap ise, kavunların yöreye has bir zenginlik olduğunun altını çizdi. “Kavunumuz, bir nebze de olsa köylülerimizin ekonomisine katkı sağlıyor.” diyen Muhtar Narşap, “Ancak bu yeterli bir seviyeye ulaşamamıştır. Tamamen organik bir şekilde üretilen kavunlara yönelik bir proje hazırlığı içerisindeyiz. Tadı ve kokusuyla bambaşka bir lezzete sahip olan Lısbek Kavunu’nu tüm Türkiye’ye tanıtacağız.” diye konuştu.
SARIKAYA KÖYÜ’NDE KARAYEMİŞ GÜNLERİ BAŞLADI…
Oltu ilçesinin Sarıkaya mevkiinde yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Karayemiş ise, sofraları bazen hoşaf olarak süslerken, bazen de çeşitli hastalıklar için şifa olarak kullanılıyor. Sarıkaya Köyü civarında bulunan Karayemiş’i toplamak için gruplar halinde Sarıkaya’ya akın eden ilçe sakinleri, yörenin en meşhur yemişiyle ilgili olarak şu bilgileri aktardılar: “Karayemiş, sindirimi kolay olup, meyveleri yenir, Pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır, Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir, Tokluk hissi verdiğinden diyet olarak kullanılır,
Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir,
Bazı ilaçlara tat ve koku verici olarak kullanılır. Hemoroide iyi gelir, idrar söktürür, sigaraya karşı isteksizlik doğurur, mide ülseri ve barsak tembelliğini giderir, Özsu’yu egzamaya yarar, Meyveler çekirdekleri ile toz edildikten sonra balla karıştırılır, bronşite iyi gelir. Yaprakları çiçek açma döneminde zehirlidir. Gelişmesini tamamlayan taze yaprakları elle toplanır. Sakinleştiricidir, uyku vericidir, kalp çarpıntısını gidermek ve kan şekerini düşürmek için kullanılır.”