ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kurtulmuş: 'Türk Dünyası, dünya barışı için bir fırsat'
Kurtulmuş: 'Türk Dünyası, dünya barışı için bir fırsat'
AK Partiden ulaştırmada yeni gündem
AK Partiden ulaştırmada yeni gündem
Ticari gayrimenkul fiyat endeksi arttı
Ticari gayrimenkul fiyat endeksi arttı
Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı azaldı
Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı azaldı
Moriwaki, uyardı
Moriwaki, uyardı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Ocak 2016 Pazartesi - 05:12

Naim Hoca’ya eserli şükran

M.COŞKUN-İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özden, Erzurum’un önemli isimlerinden biri olan Din Adamı Naim Hoca’nın hayatından kesitleri anlatan ikinci kitabını çıkardı.

Naim Hoca’ya eserli şükran

Prof. Dr. H. Ömer Özden, Erzurum’un yetiştirdiği kültürlü, esprili ve halk tarafından çok sevilen din adamlarından biri olan Naim Gölleroğlu’nun ikinci kitabını çıkardı. Komik ve ders verici anılar bırakan Naim Hoca’nın ikinci kitabı çıktı. Prof. Dr. Ömer Özden, Naim Hoca’nın hayatını anlatan, hoca ile münakaşaya girmiş, anısı bulunan onlarca kişi ile röportajlar yaptı. Bu röportajları ve anıları ikinci kitabından toplayan Özden, Atatürk Üniversitesi’nin destekleriyle Naim Hoca’yı kitabında anlattı.

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Ömer Özden, Naim Hoca’nın yaşadığı dönemde adeta bir halk kahramanı olarak görüldüğünü ve çok sevildiğini söyledi. Hoca’nın adeta bir Erzurumspor ateşi taraftarı olduğuna dikkat çeken Özden, “Şaka ve esprilere ters tepki vermeden hoşgörü ile karşılar ve bir takım nasihatlerde bulunur. Gönül kırmadan, yaptıkları şakanın iyi olmadığını güzel bir şekilde söylerdi. İçki içenlerin bile masasına gidip zararlarından söz eder ve birçok kişinin bu illetten kurtulmasına neden olmuştur. Bazı bıçkın tipler bile Hoca ile tanıştıktan sonra çok düzgün insanlar olmuştur. Fakir fukarayı gözeten, insanlara faydası olan önemli bir şahsiyetti. Halkın içinde olan bir insandı. Bakanlar kurulu vasıtasıyla ailesi istediği bir yerde defnedilebileceği söylenmesine rağmen, ailesi, ‘Babam halk adamıydı, halkın içinde olmalı’ düşüncesiyle Asri Mezarlığa defnedildi. Spor müsabakalarına katılan, sporun insan hayatındaki önemini bilen, tiyatro oyunları şehrimize geldiğinde, sinema filmleri, Fuzuli Divanının bir bölümünü, Alvarlı Efe’nin divanının tamamına yakının bilen, Yunus Emre, Nesimi’nin şiirlerini bilen ve örnekler veren bir insandı. Erzurumlu Emrah’ın tüm şiirlerini bilen biriydi. Kendi de şiir ayazdı. 20’ye yakın şiirini derleyip kaleme aldığımız kitaplarda yayınladım. Bu kitap yayınlandıktan sonra üniversitemizin Erzurum’un yüzleri’ diye projesinde böyle bir ikinci kitap yazmamı istediler. Elimizdeki mevcut büyük kitabın yanına daha farklı bir üslupla sundum. Kendimize ait bilgileri kendi üslubumuzla yazdık. Aynı bilgileri özet ifadelerle bu kitaba aktardır. Böylelikle Naim Hoca’nın ikinci kitabını çıkarmış olduk.” dedi.

 NAİM HOCA KİMDİR?

Naim Hoca 1925 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. On yıl boyunca Erzurum Zeynel Camiinde imamlık ve vaazlık yapan Naim Hoca, koyu bir Erzurumspor taraftarıydı. Naim Hoca 1993 yılında PKK’nın Erzurum'un Yavi ve Çiçekli beldelerine yaptığı katliam sonucu sokaklara taşan halkı Kürt kökenli vatandaşlara saldırmak üzereyken ikna ederek olası bir faciayı önlemişti. Bilgili, kültürlü bir insandı; özellikle tarih bilgisi çok kuvvetliydi. 69 yaşında akciğer kanserine yakalandığı güne kadar çarşıdaki 3 - 4 metrekarelik küçük dükkânında sarraflık yaparak hayatını kazanıyordu. 4 yıl boyunca kanserle mücadele ettikten sonra 1999 yılının 14 Ekim günü, 73 yaşında vefat etti. Vefat ettiği gün bütün Erzurum ağladı. Bir tane esnaf bile dükkânını açmadı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen yüzbinlerce kişi cenazesine katıldı. Kalabalık camiye sığmadığı için cenaze namazı caddelerde kılındı. Başta Komutanı olmak üzere 9. Kolordu Komutanlığı'nın tüm subayları da cenaze törenindeydiler çünkü rahmetli Naim Hoca gerçek bir Atatürkçüydü. Naaşı geçerken tüm askerler selam durdular ve üzerinde Atatürk resmi olan bir çelengi kabrine koydular. En büyük özelliği de "moskof" dediği komünistlerden aşırı derecede nefret etmesiydi.

 
Ilıca için ekonomik adım
 
Jandarma vahşete dur dedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk Girişim’de Birinci Erzurum’dan
MÜSİAD Erzurum Türkiye birincisi çıkardı. MÜSİAD Gençlik Kurulu tarafından ...
Müftü Yazıcı'dan faiz uyarısı
M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, Faiz ile beslenen nesillerin dinimizin ...
Seyyid Ahmed Arvasi’ye vefa
Türk Ocakları Samsun Şubesi, Seyyid Ahmet Arvasi’nin vefanın 27. yılında anma konferansı düzenledi.
 
Görsel habercilikte bir ilk
Doğu Anadolu bölgesini etkisi altına alan kar yağışı hayatı durma noktasına ...
Dilipak gündemi değerlendirdi
Genç Memur Sen Erzurum İl Başkanlığı ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ...
2015’te 854 esnaf kredi kullandı
M.COŞKUN-Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Erzurum ...
 
ERVAK’tan sağlık açılımı
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği ...
‘Asya’nın Bilgesi Aytmatov’
Yaptığı çalışmalar ile yurt içi ve yurt dışında adından çokça söz ettiren ...
Ağırman’dan ‘Hz.Peygamber ile Baş başa’ konferansı
Darıca Belediyesi Adnan Menderes Kültür Merkezi’nde “Hz. Peygamber ile ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva