ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Kasım 2015 Salı - 06:17

Markalaşmada ‘Hınispir yaklaşımı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İspir Fasulyesinin tescillenmesi üzerine Hınıs Fasulyesini de tescillendirmek için patent başvurusunda bulundu.

Markalaşmada ‘Hınispir yaklaşımı

İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından tescillenen İspir Fasulyesi, markalaştı. İspir Fasulyesi kadar kalitesi yüksek olan Hınıs Fasulyesi de markalaşma sürecinde. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hınıs Fasulyesi için harekete geçerek patent başvurusunda bulundu. Ayrıca Hınıs ve İspir Fasulyelerin tanınması ve ekiminin yaygınlaştırılması içinde ‘Hınispir Fasulyesi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’ başlatıldı.

İLK HASAT YAPILDI

Proje kapsamında yaklaşık 200 çiftçinin dahil olduğu Hınıs ve İspir Fasulyelerinin ekiminde yapılan hasatta beklentilerin elde edildiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, “Hazırlanan bu proje ile bölgemizde ve ülkemizde yakından tanınan ve tercih edilen İspir ve Hınıs fasulyeleri Hınıs, Karayazı, Karaçoban, İspir, Pazaryolu, Oltu, Tortum, Yakutiye ve Palandöken ilçelerinde yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını sağlamak suretiyle çiftçi ailelerinin ekonomik yönden gelişmelerine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Proje; Hınıs (60), Karayazı (10), Karaçoban (25), İspir (70), Pazaryolu (10), Oltu(6), Tortum (2), Narman (5), Yakutiye(6), Aziziye (3) ve Palandöken (3) ilçelerinde olmak üzere toplamda 200 dekar alanda uygulanmıştır. Projeye 200 çiftçi dâhil edilmiştir.  Ekim ayının ikinci haftası itibariyle proje kapsamında ekimi yapılan fasulyelerin hasadı tamamlanmıştır. Ekimden sonra ki dönemde olan yoğun yağmur ve dolu,  sıcak geçen yaz mevsimi nedeniyle verimde düşmeler yaşanmakla birlikte çiftçilerin beklentilerini karşılamaya yönelik önemli neticeler alınmıştır. Ayrıca aynı proje kapsamı ve miktarı daha artırılarak Bakanlığımızın 2016 yılı programına teklif edilmiş, 2016 yılında da uygulanması planlanmaktadır.” dedi.

2016 YILINA HUMMALI ÇALIŞMA

İspir ve Hınıs Fasulyelerinin tanınması için gerekli çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Akar, “Ülkemiz ekonomik yönden önemli pek çok bitki türünün orijin ve/veya çeşitlilik merkezi durumunda olup dünyada en önemli doğal kaynak çeşitliliği ve zenginliği olan nadir coğrafyalardan biridir. Ancak ülkemizde hızla artan nüfus, gelişen teknoloji ve endüstrileşme, yapılaşmanın artması, köyden kente göç ve çevresel problemler tarım yapılacak toprakların hızla ve üzerindeki canlılarla birlikte kaybolmasına neden olmaktadır. Ayrıca, üreticilerin kullandığı genetik kaynak niteliğindeki köy çeşitleri de çeşitli faktörlerin etkisi altında yok olmaktadır. İspir ve Hınıs ilçelerinde en çok üreticiliği yapılan sebze kuru fasulye olup, bölge çiftçisi için vazgeçilmez bir yere sahiptir.  Buralarda yetiştirilen kuru fasulye, lezzet başta olmak üzere, suda fazla şişme, kabuk atmama ve erken pişme gibi özellikleriyle tanınmakta ve piyasada oldukça rağbet görmektedir. 2016 yılı "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan edilmiş olup, Yurt genelinde tanınan İspir fasulyesi, İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurarak İspir kuru fasulyesinin coğrafi tescilinin yapılmasıyla, artık markalı olarak satılmaya başlanmıştır. Hınıs fasulyesi için de Türkiye Patent Enstitüsü'ne patent başvurusunda bulunulmuştur.” diye konuştu.

YÖRE HALKINA DESTEK

Proje ile sadece fasulyelerin tanıtılması değil aynı zamanda yöre halkına da destek sağlanmaya çalışıldığını belirten Akar, “Bu nedenle ilimize özgü ürünlerden olan İspir ve Hınıs fasulyesinin tarımını yaygınlaştırmak, çiftçilerimizin yetiştiriciliğini yapmalarını sağlayarak farkındalık oluşturabilmek ve yöre ekonomisine ekonomik yönden katkıda bulunmak istiyoruz. Bu amaçla İl Müdürlüğümüzce  “Hınispir Fasulyesi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması"  adlı proje hazırlanarak Bakanlığımız Bitkisel Üretimi Geliştirme Programı'na dâhil edilmiştir.” şeklinde konuştu.

 

 
Köpekleri için ev kiraladı
 
TBMM'de 26'ıncı dönem başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken ve Konaklı’nın rakibi yok..!
M.AKDAĞ-Palandöken kış Turizmi Merkezi ve Konaklı Kış Spor Merkezindeki ...
Türk Ocağından Sancar’a Hediyeli Teşekkür
M.COŞKUN-Türk Ocakları Erzurum Şubesi, 2015 Nobel Kimya Ödülünü kazanan ...
Eğilmez, Suriye’deki Gizli Aktörü açıkladı
Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Suriye’deki ...
 
Memur-Sen’den Bangladeş tepkisi
Duman, Bangladeş’te devam eden idamların durdurulmasını isteyerek, “Uluslararası ...
1915 Olayları ve Karabağ işgaline karşı ortak duruş
Iğdır’da, 1915 Olayları ve Karabağ İşgaline Karşı Ortak Mücadele Deklarasyonu yayınlandı.
Yapılandırma oranı yüzde 50’de kaldı
M.COŞKUN-GSS yapılandırması ile borçlarını yapılandırmak için Erzurum’dan ...
 
Kacıroğlu, organ nakli tespitlerini paylaştı
Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu “Organ ...
TİKA Lübnan’da Türkmenleri unutmuyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Lübnan’da ...
Uluslararası Öğrenci Şurası tamamlandı
Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği Başkan Yardımcısı Özkan Yıldırım ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva