ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
HABERLER>TÜRKİYE
30 Haziran 2010 Çarşamba - 04:52

Kredi kullanımında patlama

TAHİR SARIKAYA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, esnaf ve sanatkarlar arasında mesleki eğitimden müşteri ilişkilerine kadar iyi bir eğitim süreci oluşturmak gerektiğini ifade ederek, "2002 yılında Halk Bankası aracılığıyla sadece 154 milyon TL kredi kullanan esnafımızın 2009 yılı itibariyle kullandığı kredi miktarı, 21 kat artışla 3,3 milyar TL'ye ulaştı" dedi.

Kredi kullanımında patlama

//BAKAN ERGÜN KREDİ AÇILIMINI ANLATTI

Bakan Ergün, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanları ile İstişare Toplantısı'na katıldı. Bakan Ergün, yeni süreçler, ekonomik hayatın önemli unsurlarından olan esnaf ve sanatkarların önüne de bazı zorluklar çıkardığını anlatarak, bu zorlukların bilgi ve teknolojideki değişimle birlikte küreselleşmeyle gelen çeşitlilik baskısı, Uzak Doğu'dan gelen fiyat baskısı ve AB uyum süreciyle gelen kalite baskısı olarak ele alınabileceğini belirtti.

//YENİ SÜREÇ

Esnaf ve sanatkarların özellikle müşteri taleplerine duyarlılık, yeniliklere açıklık, değişimlere karşı esneklik gibi avantajları olduğuna değinen Bakan Ergün şöyle devam etti:

"Bu nedenle, bu avantajlı yönlerimizi daha etkin bir şekilde kullanmalı ve eksik yönlerimizi de telafi etmeliyiz. Bunun yolu, her yaş ve meslekteki esnaf ve sanatkarlarımızın doğru bir şekilde eğitilmelerinden geçiyor. Burada bir örnek vermek istiyorum: Esnaftan alışveriş yapmanın en keyifli yanı, esnaf ile kurulan o yakın ilişki, sohbet etmek ve hatta beraber bir bardak da çay içmektir. Bugün bir esnafın dükkanına girseniz, vitrinin camları iyi temizlenmemişse ve adam koltuğundan kalkıp, bilgisayardan başını çevirip, bir hoş geldiniz bile demiyorsa, böyle bir esnaf, müşteri ile kurduğu yakınlığı, yani sahip olduğu en önemli hazineyi çarçur ediyor demektir. Bir tane esnafın bu gibi olumsuz tavırlar içinde olması, sadece bu adamın işine zarar getirmiyor. Bu gibi yaklaşımlar, müşterilerin kaçmasına ve diğer esnafların da zarar görmesine neden oluyor. Aynı şekilde, esnafın sahip olduğu bir başka önemli avantaj, işinin inceliklerini en iyi şekilde bilmesi, işinde maharet sahibi olmasıdır. 2002 yılında Halk Bankası aracılığıyla sadece 154 milyon TL kredi kullanan esnafımızın 2009 yılı itibariyle kullandığı kredi miktarı, 21 kat artışla 3,3 milyar TL'ye ulaştı. Bu dönemde, esnafın fiili olarak ödediği kredi faiz oranları yüzde 47 seviyesinden yüzde 6,5'e kadar indi. Esnafımızın kullanabileceği kredinin üst sınırını da 5 bin TL'den kooperatifin mali yapısına göre 35 bin ya da 50 bin TL'ye kadar çıkardık."

//SİCİL AFFININ GETİRİLERİ

2009 yılının Ocak ayında çıkarılan sicil affıyla, Merkez Bankası nezdindeki negatif kayıtları sildiklerini dile getiren Ergün, böylece esnaf ve sanatkarlara yeniden kredi kullanabilme imkanı oluşturduklarını ifade etti. Bakan Egrün, "Nisan ayında açıkladığımız ve kısaca ESDEP olarak isimlendirdiğimiz Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 7 ana başlıktan ve 30 alt başlıktan oluşuyor. Bu strateji belgesi ve eylem planı 491 meslek kolunda faaliyet gösteren 2 milyona

yakın esnaf ve sanatkarımızın geleceğe çok daha bilinçli bir şekilde hazırlanmalarını sağlayacaktır. Strateji belgesi ve eylem planının uygulamaya geçmesiyle birlikte, esnaf ve sanatkârlarımız için yaptığımız çalışmaları, daha sistematik, tutarlı ve akılcı bir çizgiye çekeceğiz. Belgeyi hazırlarken, esnaf ve sanatkarların gelecek perspektifini oluşturacak temel hedef, öncelik ve tedbirleri belirledik" diye konuştu.

"Mesela esnafın mevcut örgütlenme modelini ve yapısını birlikte gözden geçirmek, fazla dağınık yapıyı daha derli toplu ve sade bir hale getirmek zorundayız" diyen Ergün şunları söyledi:"Esnafımızın çok dağınık bir örgütlenme yapısı var. 3 bin 200 tane esnaf sanatkar odası, 400'den fazla meslek kolu var. Bunlardan bir kısmı işlevini artık yitirmiş durumda. Bu kadar meslek kolu tanımlamasıyla, 3 binden fazla esnaf odasıyla, yani salkım saçak bir örgütlenme yapısıyla esnaf güçlenemez. Bu durum aynı zamanda kaynakların önemli bir bölümünün israf olmasına da yol açan bir sorun. Esnaf ve sanatkarımızın bu örgütlenme yapısını onu daha güçlü kılacak, işlevsel hale getirecek noktaya

taşıyacağız. Böylece Esnaf Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda 2 yıl içerisinde bu konuda mevzuatı değiştirmek ve bunu bir güç birliği haline getirmeyi hedefliyoruz. ESDEP'i açıkladığımızda sizlere strateji belgesi ve eylem planının kağıt üzerinde kalmayacağını söylemiş, bu konuda söz vermiştik. Bu destek programlarının uygulamaya girmesiyle birlikte, KOSGEB'in kurum teşkilat yapısını güçlendirmek için, 81 ilde KOSGEB Merkez Müdürlüğü açılması kararını da aldık.

Böylece Anadolu'nun her yerinden KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarlarımızın desteklere kolayca erişmelerini sağlayacağız. KOSGEB'in yeni destek programlarında girişimcilik, yenilikçilik, işbirliği ve ortaklık faaliyetleri gibi alanlara öncelik veriyoruz."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Şehitlere Saygı, Teröre Lanet '
Adana'nın Ceyhan ilçesinde 'Şehitlere Saygı, Teröre Lanet Yürüyüşü' düzenlendi. ...
Üniversiteliler gelecekten ümitsiz
Kariyer sitesi Monster'ın üniversite öğrencileri ve firmalar arasında ...
Bölücülere öfke dinmiyor..
HASAN ESER (İHA) - İzmir’in Foça ilçesinde sivil toplum örgütleri tarafından ...
 
Bodrum'da "Önce Vatan" Yürüyüşü
OSMAN URAS (İHA) - Muğla'nın Bodrum ilçesi Mumcular beldesinde, mehter ...
Alperenlerden ‘Sessiz Yürüyüş’
YILMAZ UZUN (İHA) - Balıkesir Alperen Ocakları tarafından düzenlenen, ...
Bölücülere lanet yağdırdılar
Son bir ayda gerçekleşen terör saldırılarına, tüm ülkede tepkiler artan ...
 
Çarşamba, şehidine ağlıyor
İstanbul Halkalı'da askeri servis aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu ...
“Türk Milleti tek yürek”
Osmangazi Yörük-Türkmen Dernekleri ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce ...
Bölücülere lanet yağdırdılar
MEHMET YENEN(İHA) - Kütahya Simav’da Hakkari başta olmak üzere yurdun ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva