ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
HABERLER>GUNCEL
23 Temmuz 2009 Perşembe - 04:50

“Kongre Milli diriliştir”

GHA/Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, Erzurum Kongresi’nde alınan kararların tarihi bir nitelik taşıdığına vurgu yaparak, özellikle ‘milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür, parçalanamaz’ ve ‘manda ve himaye asla kabul edilemez’ şeklindeki kararların, ülke üzerinde çeşitli planları bulunan dış güçler için adeta ders niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi.

“Kongre Milli diriliştir”

Erzurum Kongresi’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasında önemli bir kilometre taşı olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, yarın 90. yıldönümü kutlanacak olan Erzurum Kongresi’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasında çok önemli bir misyon yüklendiğini söyledi.
KONGRE TOPLUMSAL CESARET ÖRNEĞİ
Enver Konukçu, “Erzurum Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti’nin şekillenmesi yönünde atılan en önemli adımlardan birisidir.” diyerek, ülkenin bağımsızlığının, kahramanlığın, yiğitliğin ve cesaretin en güzel örneğinin, bu kongreyle Erzurum’dan verildiğini kaydetti. 
KONGRE’NİN ÖNEMİ
Erzurum Kongresi’nin toplanmasından önceki süreçte, bir takım siyasal gelişmeler yaşandığını ve bu gelişmelerin, Büyük Kongre’nin önemini daha da artırdığını kaydeden Konukçu, “Amasya'da ulusal ihtilal kararları alınırken, Erzurum’da “Vilayet-i Şarkiye Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin düzenlediği bir kongre toplanması için çalışılıyordu. Savaş sonrası terhis olan Cevat Dursunoğlu, memleketi Erzurum'da öğretmenlik yapmak için Maarif Vekaleti’ne başvurduğunda “Erzurum’un mukadderatı, yani hudutlarımızın içinde kalıp kalmayacağı henüz belli olmadığından, orada bir Dar’ül-Muallimin açmaya lüzum kalmamıştır’ yanıtını almıştı. Dernek merkezinden Erzurum'da bir şube açma yetkisini alan Cevat Dursunoğlu, Erzurum’a gelerek burada bir şube açtı. 10 Mart 1919’da kurulan Erzurum Müdafaa-i Hukuk Şubesi hızla örgütlenmeye, çevre illerle, özellikle Trabzon’la ilişki kurarak, Doğu Anadolu’nun Ermenistan’a verilmesini engellemek için çalışmaya başladı.” diye konuştu.
ERZURUM KONGRESİ, BİR MİLLETİ, KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞURMUŞTUR
Erzurum’un, tarih boyunca Anadolu’nun kapısı ve aynı zamanda son 100 yılda Türk-Rus Savaşları'nın en yoğun geçtiği bir şehir olduğuna dikkati çeken Konukçu, Cevat Dursunoğlu’nun dilinden Erzurum ve çevresini şöyle anlattı: “Birinci Dünya Savaşı süresince Ruslarla yapılan savaşlar dolayısıyla, köylerin çoğu boştu. İçerilere göç etmiş bulunanların pek azı geri dönmüştü. Amansız kış iklimi yoksul halkı çok perişan etmişti. 4 yıl çetin kış savaşları yüzünden insan eti yemeye alışmış kurt sürüleri, tehlike oluşturuyordu. Erzurum şehri bir enkaz yığını olmuştu. Savaştan önce 80 bin nüfusu rahatça besleyen, çarşı ve pazarları kalabalıktan geçilmeyen bu sınır kentinden kocaman bir köy harabesi ortada kalmıştı. Savaş yıllarında on binlerce insan tifüsten ve çeşitli bulaşıcı hastalıklardan ölmüş, istila öncesinde eli, ayağı tutanlar muhacir olmuş, 10 bin kişiyi de Ermeniler çekilirken öldürmüşlerdi. Şehirde kılıç artığı olarak 3-4 bin kişi kalmıştı. Bu kadar da köylerden buraya göç etmişlerdi... Ölümden kurtulanlar ve geri dönenler, yangınlardan ve patlayan cephaneliklerin depremlerinden arta kalan eski refahlı evlerinin harabelerinde birer ikişer oda tamir ederek içine sığınmışlardı.” şeklinde konuştu.
KONGRE’DE ALINAN TARİHİ KARARLAR
Böyle bir ortamda gerçekleştirilen Erzurum Kongresi’nde, Doğu Anadolu Bölgesi için toplanmış bir kongre olmasına rağmen, ülkenin tamamını ilgilendiren kararlara imza atıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Konukçu, “Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu’nun kaderini görüşmek üzere toplanmış olsa da, memleketin bütününü ilgilendiren meseleler hakkında kararlar almıştır. Bu kongre, ulusallık eğilimlerini açıkça taşımış olmasına karşın özellikle temsili niteliği açısından bölgeseldir, sadece Doğu ve Kuzeydoğu illerini kapsamaktadır. Ayrıca bu kongre Mustafa Kemal’in ve onun önderliğinin etkisi altında cereyan edecek ve bunun izlerini taşıyacak olmakla beraber, yerel girişimlerin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Fakat her şeye rağmen bu kongre ile Milli Mücadele’nin kayıtsız şartsız istiklale ve kayıtsız şartsız milli hakimiyete dayalı program netlik kazanmıştır. Kongrede vatan sınırları belirtilerek, vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı ilan edilmekle beraber, emperyalistlere de, Anadolu’nun, öz yurdun işgal edilemeyeceği anlatılmak istenmiştir. Anadolu’ya da, yöresel direniş örgütlerinin bir çatı altında birleştirilebileceği ve vatanseverlerin tek amaç çevresinde toplanabilecekleri gösterilmiştir. Erzurum Kongresi, bu yönüyle ilerleyen süreç içinde Sivas Kongresi’nin toplanmasını da kolaylaştırmıştır.” diye konuştu.
Konukçu, Erzurum Kongresi’nde alınan kararların tarihi bir nitelik taşıdığına vurgu yaparak, özellikle ‘milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür, parçalanamaz’ ve ‘manda ve himaye asla kabul edilemez’ şeklindeki kararların, ülke üzerinde çeşitli planları bulunan dış güçler için adeta ders niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşlerini sokağa taşıdılar
Sigara yasağının yürürlüğe girmesinden sonra kahvehaneciler, çareyi masaları ...
“Erzurum seçkin İl”
AYHAN TÜRKEZ/Cumhurbaşkanı olarak ilk defa Erzurum'a geldiğini belirten ...
“Erzurum Kongresi milli ufuk”
TBMM Başkanı Toptan, Erzurum Kongresi'nin 90. yıldönümünü kutlayarak, ...
 
“Erzurum, mert insanların şehri”
İHA/Erzurum Kongresi ile İstiklal Savaşının başlatıldığı ve Cumhuriyetin ...
“Erzurum, destan şehri”
Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 90’ncı ...
“Kale, Erzurum tarihinin şifresi”
GHA/Erzurum Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar, aralıksız sürüyor. A.Ü. Edebiyat ...
 
Temsili delegelerden ilgisizlik tepkisi
İHA/Erzurum Kongresi'nin 90'ıncı yıldönümü etkinliklerine organizasyon ...
İş merkezlerinin önü, kül tablasına dönüştü
Kapalı alanlarda sigara içme yasaklarının genişletilmesinin ardından cadde ...
Çat tarımına sel darbesi
Erzurum'un Çat ilçesinde sağanak yağmurla birlikte oluşan sel tarım arazilerine zarar verdi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva