ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Aralık 2015 Cuma - 05:27

Kavaz Mehmet Akif’i anlattı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma paneli düzenlendi.

Kavaz Mehmet Akif’i anlattı

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kavaz başkanlığında düzenlenen panele Doç. Dr. Salih Mercan ile Yrd. Doç. Dr. M. Bakır Şengül panelist olarak katıldı. TBMM tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy adlı sunumunu yapan Erzurum eski Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Erkanı Harbiye’nin isteği üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, milli duyguları ortaya koyacak, milleti ümitlendirecek, milli ruhu yansıtacak ve bütün kalpleri birleştirecek milli bir marşın yazılması için ülke çapında yarışma açmaya karar verildiğini söyledi. Kavaz, “Birinci olacak esere 500 lira mükafat verileceği ilanda yer alır. Yarışmanın ülke çapında ilgi gördüğü gelen eserlerin çokluğundan anlaşılmaktadır. Gelen eser sayısı 724’tür. Vatanın uzak şehirlerinden eserler geldiği halde Ankara’da oturan ve aynı zamanda milletvekili olan Mehmet Akif’ten hala bir eser gelmemiştir. Akif’in yarışmaya katılmama sebebi konmuş bulunan 500 lira ödülden ileri geldiğini kendisinden bir şiir yazmasını isteyenlere vermiş olduğu cevaptan anlaşılmaktadır. Bu konuda şöyle der, ‘Milletimizin kurtuluş mücadelesini verecek, imanını terennüm edecek bir eseri para ile yazacak karakterde bir adam değilim.’ Bu durumdan haberdar olan Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, kısa bir mektup yazarak mutlaka bir eser göndermesini istemiş ve para konusunun istediği şekilde çözümlenebilmesinin mümkün olacağı teminatını vermiştir. Akif’in Tacettin Dergâhı’nda birkaç gece sabahlamasının ardından şiir tamamlanmış ve bir arkadaşı tarafından Milli Eğitim Bakanı’na iletilmiştir. Mehmet Akif’in şiiri, seçilen 7 eser arasında yer alır. 1921 Şubat ayında yazılan şiir 1 Mart 1921’de meclis kürsüsünde okunmuştur. Millet meclisi Akif’in şiirini 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45’te oy çokluğu ile Mili Marşımız olarak kabul etmiştir” dedi.

‘Çanakkale İstiklal Mücadelesi ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu sunumu yapan Doç. Dr. Salih Mercan ise, “Akif’in bir şair hassasiyetinin akla getirebileceği bütün inceliklere sahip olmasına rağmen yeri geldiği zaman bir savaş adamı gibi kararlı, ayağı sabit kalabilen bir şahsiyet abidesidir. Kişiliği oturmuş, dostluklarına sadık ve sözünün eridir. Bütün bu özellikleri ile birlikte vefa duygusuna, insan olmanın gereği olan bir tabilikle yaşayan birisidir. Devre, iktidara ve değişen şartlara göre tavır alan tiplerden değildir. İlme, öğrenmeye, gelişmeye ve ilerlemeye sürekli açıktır. Bütün güzel ve faydalı şeyleri kendisi için değil milleti için isteyecek seviyeye gelmiştir” diye konuştu.

‘Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinde Toplumsal Problemler’ adlı sunumunu yapan Yrd. Doç. Dr. M. Bakır Şengül de, şairin kaleme aldığı şiirlerde toplumla ilgili konulara ve sosyal olaylara geniş bir şekilde yer verdiğini ifade ederek, “Bunun temel sebebi, milleti aydınlatma, ona doğru yolu gösterme, onu daha ilerlemiş, daha uygar görme isteğidir. Şair buna bağlı olarak da şiirlerinde içinde bulunduğu toplumun geri kalma sebeplerine dair tespitlerde bulunur. Mehmet Akif Ersoy’a göre toplumsal problemlerin başlıca sebepleri; tembellik, inanç eksikliği, İslam’dan uzaklaşma, kimi insani değerlerin yokluğu ve birlik olamamadır. Bunu da Safahat’taki şiirlerinde dile getirmektedir. Ayrıca şair bununla da yetinmez ve toplumsal problemlerin sebeplerini açıklamanın yanında çözüm önerileri de sunar” dedi.

 
Erzurum KEP 2’de pilot il
 
Müftü Yazıcı’dan ‘mehir’ uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolu’nun Zirvesinde Gönül Muhabbetleri
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şubesi ve Palandöken Gençlik Merkezi’nin ...
Ünal Gençlere Mevlana’yı anlattı
Erzurum GHSİM Yakutiye Gençlik Merkezi Müdürlüğü tarafından Mevlana’yı Anma Programı düzenlendi.
Şenkaya HEM’den tarih yaklaşımı
Sarıkamış Harekatı şehitlerini anma törenine katılacak olan öğrenciler ...
 
Pazaryolulu öğrencilerden sanat açılımı
Hasan Basri Demirbağ Çok Programlı Anadolu Lisesi, Hobi Saatleri uygulaması ...
ŞEHİRDER’den Erzurum Kültürü istişaresi
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş ve ...
Erzurum Wınterfest 2015’e hazır
Erzurum’da Büyükşehir Belediyesi'nce 18-19-20 Aralık tarihlerinde yapılacak ...
 
EDT’den Samsun çıkarması
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ...
Ankara’da Erzurum Gündemi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Winterfest ...
Araştırmacı Yazar Aydın’a ‘Büyük’ vefa
Sekmen, “Hilalkent’teki kütüphanemize, Erzurumlu yazar ve kitap dostu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva