ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
33 şehid dualarla anıldı
33 şehid dualarla anıldı
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
HABERLER>ASAYİŞ
5 Aralık 2009 Cumartesi - 00:54

Katliamın canlı şahitleri konuştu

Bingöl'de 16 yıl önce 33 askerin şehit edilmesiyle ilgili bilinmeyenler, katliamın canlı şahitlerinin ifadeleriyle gün yüzüne çıktı. Şehit askerleri kurtarmak için teröristlerle mücadele eden 85 yaşındaki Zülfiye Çalbay, kanlı saldırıyı anlattı.

Katliamın canlı şahitleri konuştu

33 ASKERİ ŞEHİT ETMİŞLERDİ
Teröristler Bingöl-Elazığ karayolu üzerinde bulunan Mendo Deresi mevkiinde kamyonla yolu keserek Malatya'dan Bingöl'e gelen silahsız ve savunmasız askerleri indirip kimlik kontrolü yaptıktan sonra, Çevrimpınar köyü üzerinden kırsala götürdüğü 33 askeri şehit etmişti.
Bugüne kadar sürekli olarak Çevrimpınar köyü sakinlerinin teröristlere yardım ettiği şeklinde çıkan haberlere tepki gösteren köylüler, kanlı saldırıda yaşadıkları ve unutamadıkları anları anlatarak bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 150 kişilik terörist grubunun köylerine sivil ve askerleri getirdiğini belirten görgü tanıkları, hiçbir şekilde yardımda bulunmadıklarını, aksine askerlerin serbest bırakılması için canlarını ortaya koyarak onlarla tartıştıklarını dile getirdi. Asker ve sivilleriÇevrimpınar köyü girişinde bir alanda toplayan teröristlerin, yatsı namazına yakın bir vakitte propaganda yaptıkları da belirtildi.
TEPKİ GÖSTERDİK İDDİASI
Propagandanın ardından asker ve sivilleri Çevrimpınar Köyü İlköğretim Okulu'nda toplayan teröristler, köye giderek ip istedi. Köy içinde gezen teröristlerin askerleri bağlamak için kendilerinden ip istediğini belirten Zülfiye Çalbay, gördüklerini anlatırken, o anı tekrar yaşayarak hüzünlendi. Çalbay, "Yatsı namazına yakın bir vakitti. Kalabalık bir terörist grubu
yanlarındaki asker ve sivillerle köyümüzdeki okula geldi. Daha sonra bazı teröristler ellerindeki silahlarla köyü dolaşıp askerleri bağlamak için ip aramaya koyuldu. Bizim evin önüne gelen teröristler benden ip istedi. Ben de, 'Ne yapacaksınız ipi, hayvan mı bağlıyorsunuz?' şeklinde tepki gösterip ipi vermeden içeri girdim. Sonra teröristler balkonlardaki çamaşır iplerini bıçakları ile keserek okula gitti. Bu çocukları öldüreceklerini tahmin ettiğimiz için birkaç kişi ile birlikte dışarı çıktık.
Teröristler yaklaşık yarım saat okulda bekledikten sonra asker ve sivilleri de yanlarına alarak köyümüzden Mazra Yaylası'na doğru ilerlerken ben ve benimle birlikte birkaç kadın ve erkek önlerine çıkarak bu çocukların serbest bırakılmasını istedik" dedi.
TERÖRİSTLERİN ÖNLERİNE BAŞÖRTÜSÜ ATILDI
Teröristlere engel olmak isteyen 85 yaşındaki Zülfiye Çalbay ve beraberindeki kadınlar, teröristlerin önlerine başörtülerini atarak sivil ve askerlerin bırakılmasını istedi. Bu konuda çok ısrarcı davrandıklarını belirten Zülfiye Çalbay, çabalarının sonuç vermediğini söyledi. Çalbay, "Asker ve sivilleri bırakmaları için teröristlerin önlerine başörtümüzü attık. Bizim kültürümüze göre bir kadın namusu sayılan başörtüsünü ayaklar altına atınca istediği her şey yapılır. Ama buna rağmen teröristler isteğimizi
kabul etmeyerek bize hakaret edip Mazra Yaylası'na doğru hareket etti. O çocukları öldüreceklerini biliyorduk. Bunun için çok uğraştık ama başarılı olamadık. Keşke köyümüzden 5 kişiyi götürseydiler ama askerleri götürmeseydiler" şeklinde konuştu.
"O GECE HİÇ ASKER VE HELİKOPTER GELMEDİ"
24 Mayıs 1993 yılında teröristlerin asker ve sivilleri köylerinden götürdükten sonra sabaha kadar sessizlik yaşandığını belirten köylüler, olayın kendilerinden çok uzakta olmasından dolayı silah sesi dahi duymadıklarını dile getirdi. Köylüler, "Asker ve sivilleri götüren teröristlerin ardından o gece sabaha kadar hiç asker ve helikopter gelmedi. Sabahın erken saatlerinden itibaren bölgede helikopterler ve askerleri görmeye başladık. Çevrimpınar köyü, sadece teröristlerin o gece kullandığı bir geçişgüzergahıdır. 33 askerin şehit edilmesi ile köyümüzün hiçbir ilgisi yoktur. Askerlerin bizim köyümüzde şehit edildiği ve köylülerimizin teröristlere yardım ettiği söylentileri tamamen asılsızdır. Biz köy olarak teröristlere hiçbir zaman yardım etmedik ve etmeyeceğiz. Biz askerlerin şehit edilmesi taraftarı olmadığımız gibi, o olayda şehit olanların yakını kadar üzüldük. Çünkü onların suçsuz olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
"TERÖRLE ANILMAK İSTEMİYORUZ"
Çevrimpınar Köyü Muhtarı Kasım Çilgasit ise, 33 askerin şehit edilmesinin ardından köylerine farklı bir gözle bakıldığını söyledi. Çilgasit, köylerinin bu olayla hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, "Teröristler sadece köyümüzü geçiş güzergahı olarak kullanmış. Kesinlikle bizim köyden hiç kimse teröristlere yardım etmemiş. Köy olarak bu olaydan dolayı mağduruz. Köyümüzün terörle anılmasını istemiyoruz. İnsanların ölümü ile ülkemiz bir yere varmaz. Bazı insanlar teröristlerin bizim köyümüzde askerleri
şehit ettiğini söylüyor. Böyle bir şey asla olmamıştır. Bizler köyümüzün terörle anılmasından rahatsızız" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karayolu taşımacılığı disiplin altında
Erzurum’da genellikle ‘atama furyası’ ile gündeme gelen Ulaştırma Bölge ...
Kongre’de şüpheli çanta paniği
GHA/Erzurum’da bu sabah saatlerinde bomba paniği yaşandı. İş Bankası’nın ...
Bölücüler gemi azıya aldı
Bingöl'de terör örgütü yandaşları tarafından park halindeki resmi plakalı bir araç yakıldı.
 
Veyisefendi’de trafik kazası: 3 yaralı
CİHAN- Erzurum'da polis otosuyla sivil aracın çarpışması sonucu 2'si polis, ...
Kayıp çocuk bulundu
İHA/Erzurum'da dünden beri kayıp olan ve kaçırıldığı iddia edilen ilköğretim ...
Emniyetten örnek girişim
İHA/Van'ın Erciş ilçesinde Turkuaz Projesi kapsamında, yaklaşık bir yılda ...
 
Polat, mahkumların gönlünü aldı
GHA/Köylerin ardından Oltu’daki Kapalı Cezaevi’ni de ziyaret eden Oltu ...
Bıçaklı baskına tutuklama
Erzurum'da küfürlü konuştukları için kendilerini uyaran şahsın dükkanını ...
"Görevimizin gereğini yapıyoruz”
İHA/Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, İsmailağa cemaati soruşturmasıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva