ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>BÖLGEDEN
5 Mart 2014 Çarşamba - 18:26

‘Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları Dile Geliyor’

Iğdır Üniversitesi’nin öncülüğünde hazırlanan “Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları Dile Geliyor" projesi tamamlandı.

‘Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları Dile Geliyor’

 IĞDIR (İHA) - Iğdır Üniversitesi’nin öncülüğünde hazırlanan “Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları Dile Geliyor" projesi tamamlandı.

Karakoyunlu Köylerine Hizmet Götürme Birliği ve“Iğdır Üniversitesi ortaklığında Serhat Kalkınma Ajansı’na (SERKA) sunulan "Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları Dile Geliyor" projesi tamamlandı. Büyük bir özveriyle hazırlanan proje kapsamında Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları ile ilgili bilinmeyen birçok konu gün yüzüne çıktı. "Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları Dile Geliyor" projesinin danışmanlığını Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarih Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Atlı, proje yürütücülüğünü de Iğdır Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Elemanı Hazal Ceylan Öztürker yaparken; Derya Aksoy, Galip Güler ve Muhammed Alperen Özdemir’de projede yer alan diğer akademisyenler oldu.

 Hazırlanan projeyle, geçtiğimiz Haziran ayından bu yana, ‘Karakoyunlu Açık Hava Müzesi Mezarlık’ alanlarında ayrıntılı bir arazi çalışması yürütüldüğünü belirten proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Atlı, bu çalışma dâhilinde mezar taşlarının üzerinde bulunan kitabelerin okunduğunu, mezar taşları fotoğraflarının çekildiğini, ölçüleri alındığını ve ölçekli çizimlerin yapıldığını söyledi. Projede yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Atlı, “Mezar taşlarının edebi ve tarihi değerlerine vakıf olunabilmesi için kitabeler okuyup ve epigrafik değerleri ortaya koyup; bunun neticesinde ayrıca mezar taşlarının kimlik bilgileri, doğum ve ölüm tarihleri, cinsiyet tespitleri yaptık. Mezar taşlarının, sanat tarihi açısından ait olduğu tipolojik özellikler belirleyip ve üzerlerindeki sembolik anlamlı dekorasyon öğelerinin anlamlarını çözümledik. Tüm bu çalışmaların neticesi olarak, genelde Iğdır’ın özelde Karakoyunlu’nun kültürel varlıklarından biri olan mezar taşları tüm yönleriyle kayıt altına alındı. Yapılan bu projeyle mezar taşlarının yok olup gitmesini engellediğimize, gelecek kuşaklara aktarımını sağladığımıza inanıyorum. Ayrıca kültür tarihi içerisinde, mezar ve mezarlık kültürü noktasında Iğdır’ın durumunu tespit ettik. Buna göre hem günümüzde hem de geçmiş dönemlerde sınır kenti olma özelliğini koruyan Iğdır’ın mezar taşı kültürü itibariyle hem Karakoyunlu dönemi hem de Osmanlı dönemi mezar kültürünün karışımı homojen bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür” dedi.

 Yine bu çalışma neticesinde, şehir ve ilçe tarihi bir nebze de olsa aydınlatıldığını ifade eden Atlı, “Özelde bu sonuçlara ulaşılırken genel olarak Anadolu kültürü içerisinde, sınır kenti olmasına, hatta bazı dönemlerde sınır dışında kalmasına rağmen Iğdır’ın da bu kültüre katkılar sunduğu tespit edilmiştir. Günümüzde, gerek üniversiteler gerekse devletin diğer kurumlarının destekleriyle yapılan bu tarz çalışmaların artması son derece sevindiricidir. Bu, öncelikle proje üretimiyle ilgili, insanlarımızın geldiği noktayı göstermektedir. Bunun yanında, özellikle üniversitelerimizin bölgeye değer katma, geçmiş değerleri tespit etme ve yeni şeyler üretme noktasında, bölgeyle ilgili duyarlılığın derecesini göstermesi bakımından büyük öneme sahiptir” diye konuştu.

 28 Şubat 2014 tarihinde projenin tamamlandığını ve çalışmanın “Iğdır- Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları” adı ile kitaplaştırıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Atlı, alanında uzman ekip üyeleri tarafından hazırlanan tanıtım kitabının, Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Karakoyunlu İlçe Kaymakamlığı ve SERKA işbirliği ile basıldığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Atlı son olarak, daha önce üzerine ayrıntılı bir çalışma yapılmamış olan ‘Karakoyunlu Tarihi Mezar Taşları’ ile ilgili bilimsel boşluğun doldurulmasını ve bundan sonraki çalışmalara örnek teşkil etmesini temenni ettiğini belirtti.

 
‘Sözün tükendiği zamanlardayız’
 
Pasinler’in turizm rotası belirlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Ermeni diasporası yalan söylüyor’
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Öğretmen servisi kaza yaptı: 12 yaralı
Ardahan merkeze bağlı Tunçoluk köyüne öğretmenleri taşıyan servis aracı ...
90 bin şehit için 100 bin kişi yürüyecek
Prof. Dr. Bingür Sönmez’in konuşmacı olarak katıldığı Sarıkamış Harekatı’nın ...
 
Belediye Başkanından şok iddia..!
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, özel yetkili savcılar tarafından ...
22 yıldır dinmeyen acı
Iğdır’da, 1992 yılında Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı ...
Tarihi eser kaçakçısı jandarmadan kaçamadı
Erzincan’da jandarma tarafından durdurulan bir yolcu otobüsünde yapılan ...
 
Hocali katilleri lanetlendi
Uluslar Arası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER), ...
Erzurum’dan Suriye’ye yardım
Erzurum İHH Derneği, toplam değeri 145 bin TL’lik 3 TIR dolusu yaşam malzemesini ...
DAP’ta Yüksek Öğretim Zirvesi
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Başkanlığında, bölgede bulunan 15 üniversitenin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva