ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>BÖLGEDEN
28 Şubat 2014 Cuma - 06:19

90 bin şehit için 100 bin kişi yürüyecek

Prof. Dr. Bingür Sönmez’in konuşmacı olarak katıldığı Sarıkamış Harekatı’nın 99’uncu yıldönümü toplantısında, Aralık 1914’te yaşanan Sarıkamış Harekâtı süreciyle ilgili tarihi bilgiler ve yanlış bilinen konular ele alındı.

90 bin şehit için 100 bin kişi yürüyecek

BEKİR TOSUN

 MUĞLA (İHA) - Prof. Dr. Bingür Sönmez’in konuşmacı olarak katıldığı Sarıkamış Harekatı’nın 99’uncu yıldönümü toplantısında, Aralık 1914’te yaşanan Sarıkamış Harekâtı süreciyle ilgili tarihi bilgiler ve yanlış bilinen konular ele alındı. Toplantıya Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer de katıldı.

Rusya arşivlerinde bulunan Sarıkamış film çekimlerini ortaya çıkaran ve aslında kalp cerrahı ve Sarıkamış’lı olduğu için harekâtla özel ilgi alanı olarak ilgilenen Prof. Dr. Sönmez, bugüne kadar Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde gerçekleştirdiği Sarıkamış konuşmalarından birini Menteşe Grubu’nun toplantısına katılanlar ile paylaştı. Prof. Dr. Sönmez, özel çalışmalarıyla temin ettiği görsel malzemelerle ve tarihî bilgilerle Sarıkamış Harekâtını gündeme getirdi.

 Rusların propaganda amacıyla, harekât sonrasında Sarıkamış’ta çektiği filmlerden kesitler sunan Prof. Dr. Sönmez, Rusların Erzurum ve Erzincan şehirlerini işgal etmelerinin filmlerini de paylaştı. Sarıkamış dağlarında aylarca bekleyen şehit naaşlarının 1915 Nisan ayında toplanması ve defin işlemleri esnasında Rusların çektiği filmleri de gösteren Prof. Dr. Sönmez, daha sonra şehitliklerin bugünkü durumlarını ve yapılan çalışmaları anlattı. Sarıkamış Harekâtı’nda şehit olan asker ve sivillerin sayısının üzerinde yapılan tartışmaların yersiz olduğunu belirten Prof. Dr. Sönmez, sayıları belli olan şehitlerin yanı sıra, kayıtlara geçmeyen binlerce asker ve sivil şehitlerin ve sürgünlerin olduğunu söyledi.

 Prof. Dr. Sönmez, 1877-1878 yılından sonra Ruslarla yapılan bütün antlaşmalarda, Ankara’nın doğusuna tren yolu yapılmaması şartını koyduran Rusların, Sarıkamış ve civarını işgal eder etmez derhal yöreye demiryolu döşeyerek, teknik üstünlük sağlama amacını güttüğünü ifade etti. Sarıkamış’ta tek kurşun atılmadan binlerce askerin şehit olduğu iddiasının yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmez, Sarıkamış Kuşatma Harekâtı’nın, 4 yıl süren Kafkas Cephesi savaşlarının 15 günlük bir parçası olduğunu; bu 15 gün zarfında kış şartlarının olumsuzluğu ile Türk askerî gücünün Sarıkamış’ı ele geçiremediğini ama burada cereyan eden savaş ve işgalin Rus Bolşevik ihtilalinin erkene çekilmesine yol açtığını belirtti.

 Siyasî farklılaşmadan dolayı Sarıkamış Harekâtının unutturulduğunu; bunun da toplumsal vicdanda büyük yaralar açtığını söyleyen ve yörenin bir aydını olarak, her tarafından şehit kemikleri çıkan toprakların hakkını vermek üzere, bu işe gönüllü olarak soyunduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmez, son yıllarda Genel Kurmay Başkanlığı da dahil, konuya sahip çıkan kamu oyunun oluşmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi ve gelecek yıl düzenlenecek Sarıkamış Haftası’nda, Harekâtın 100. yılı münasebetiyle 100 bin kişilik bir “Sarıkamış Yürüyüşü” düzenleyeceklerini belirtti.

 Sarıkamış Harekâtıyla ilgili filmleri nasıl temin ettiği konusunda sorulan bir soruya Prof. Dr. Sönmez şöyle cevap verdi: “SSCB yıkıldıktan sonra; bir Moskova ziyareti esnasında, bir arkadaşım Lenin’in mezarını ziyaret etmek istemiş. Rusya’yı bilen arkadaşlarından birisi, ancak 10 dolar verip ziyaret edebileceğini söylemiş. Arkadaşım Müzenin kapısına varmış. Kapıdaki nöbetçiye Lenin’in mezarını ziyaret etmek istediğini söylemiş. Nöbetçi, yasak olduğunu söylemiş. Arkadaşım nöbetçinin cebine, söylenen miktardan hayli fazla para koymuş. Nöbetçi, cebine konulan paraya bakmış ve çok olduğunu görünce ‘Seni aşağıya mı götüreyim, Lenin’in cesedini buraya mı getireyim?’ demiş. Varın artık filmleri nasıl aldığımı anlayın” dedi.

 Menteşe Grubu’nun düzenlediği konuşmaya, Menteşe Gurubu mensupları katıldı. Toplantı, Menteşe Grubu dönem sözcüsü Doç. Dr. Adnan Çevik’in, konuşmacı Prof. Dr. Bingür Sönmez’e teşekkür etmesiyle sona erdi.

 
Erzurum’da Trafik Dedektifleri Projesi başlıyor
 
Şehitler mevlidle anılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye Başkanından şok iddia..!
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, özel yetkili savcılar tarafından ...
22 yıldır dinmeyen acı
Iğdır’da, 1992 yılında Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı ...
Tarihi eser kaçakçısı jandarmadan kaçamadı
Erzincan’da jandarma tarafından durdurulan bir yolcu otobüsünde yapılan ...
 
Hocali katilleri lanetlendi
Uluslar Arası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER), ...
Erzurum’dan Suriye’ye yardım
Erzurum İHH Derneği, toplam değeri 145 bin TL’lik 3 TIR dolusu yaşam malzemesini ...
DAP’ta Yüksek Öğretim Zirvesi
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Başkanlığında, bölgede bulunan 15 üniversitenin ...
 
Aziziye’de Seçim Asayiş zirvesi
Erzurum’un merkez Aziziye ilçesinde Kaymakam Zafer Öz'ün başkanlığında ...
Şair Kaymaz eserleriyle anıldı
Erzincan'ın yetiştirdiği müstesna dava ve gönül adamı, şair ve yazar Rıfkı ...
Garip Bilal, dualarla uğurlandı
Garib Bilal’i son yolculuğunda devlet erkânı yalnız bırakmadı.Uzun süredir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva