ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
HABERLER>GUNCEL
20 Aralık 2011 Salı - 07:18

Kar engeline çağdaş çözüm

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi sebebiyle ulaşımda aksamalar yaşanabiliyor. Rüzgâr, kar araçlarıyla temizlenen yolları kısa sürede yeniden kapatıyor. Bu durum, sürücülerin trafikte zor anlar yaşanmasına neden oluyor. Bunun önüne geçmek isteyen Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, yolların etrafına kar siperleri koyarak, rüzgarın yola taşıdığı karın yolun dışında birikmesini sağlıyor.

Kar engeline çağdaş çözüm

ERZURUM
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi sebebiyle ulaşımda aksamalar yaşanabiliyor. Rüzgâr, kar araçlarıyla temizlenen yolları kısa sürede yeniden kapatıyor. Bu durum, sürücülerin trafikte zor anlar yaşanmasına neden oluyor. Bunun önüne geçmek isteyen Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, yolların etrafına kar siperleri koyarak, rüzgarın yola taşıdığı karın yolun dışında birikmesini sağlıyor.
ALTIOKU’UN AÇIKLAMASI
Kar siperleriyle yolların sürekli açık kaldığını ifade eden Bölge Müdürü Şenol Altıok, "Kar siperleri eski yöntemlere göre, maliyet ve süre açından daha avantajlı." dedi. Önceki yıllarda, 4 bin metre kar paneli yaptıklarını belirten Altıok, "Bu çalışmayla karla mücadelede büyük bir fayda sağladık." dedi. Altıok, 12. Karayolları Bölge Müdürlüğü olarak, kar siperi uygulamasını bu yıl 10 bin metreye çıkardıklarını duyurdu. Bu yıl Erzurum-Tortum, Erzurum-Bingöl ve Erzurum-Ağrı güzergâhlarında kar siperi uygulamaları yapıldı. Kış mevsiminde kar yağışıyla birlikte bunların faydaları gözle görülmeye başlandı.
BÖLGEDE 20 GEÇİT VAR
Bölgelerinde, 2 bin metre ile 2 bin 900 metre arasında 20 geçit bulunduğunu kaydeden Altıok, "Kış aylarında yüksek rakımlı geçitlerde kar temizlemeyle ilgili çalışmalar yürütülüyor. Buralarda kış bakım çalışmaları kasım ayında başlayıp, nisan ayına kadar devam etmektedir." ifadelerini kullandı.
Tipi ve rüzgârın etkisiyle yol kenarlarında biriken karın yol yüzeyine geldiğine işaret eden Altıok, "Bu durum, trafik güvenliğini ve akışını olumsuz yönde etkiliyor. Yola düşen karın trafik akışı sırasında anında yoldan kaldırılması mümkün olmuyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için dünyanın çeşitli ülkeleri ve Türkiye'de uygulanan bir yöntemi bölgemizde de başlattık. Bunlar, yol kenarlarına belli mesafelerle, belli yükseklikte, rüzgarın ve karın miktarına göre değişen genişlikte kar siperleridir." şeklinde konuştu.
KARLA MÜCADELEDE ÇAĞDAŞ YÖNTEM
Kar siperlerinin, karla mücadelede kullanılan özel ekipmanlarla donatılmış araçlara göre maliyetinin daha düşük olduğunu bildiren Altıok, şunları söyledi: "Siperlerin metre maliyeti 150 lira civarında, eski yöntemlerle yoldan karı uzaklaştırmak daha maliyetli oluyordu. Yeni bir uygulama olan kar panelleri vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor. Bilinmeden, bu paneller zarar verilme durumu da söz konusu olabiliyor. Vatandaşlarımızın, bunların kendi can güvenlikleri ve rahatları için yapıldığını, bunları korumakta onlara büyük görev düştüğünü söylemek istiyorum."
PASİNLER YOLU’NA KAR PANELİ
Erzurum-Pasinler yolunda yapılan iki taraflı kar paneli çalışmaları hakkında bilgi veren Karayolları 12. Bölge Bakım Başmühendisi Cabbar Alemdaroğlu da "Kar siperleri, rüzgarın yönüne göre yapılıyor. Bazı bölgelerde yolun iki tarafında bazı bölgelerde ise sadece bir tarafına yapılıyor. PVC'lerden yapılan panellerde rüzgarın geçirmesi için aralıklar bırakılmıştır. Bu aralıklardan rüzgar ve kar geçişi sağlanıyor. Bütün karın panelin arkasında birikmesi tehlike arz edeceği için teknik olarak bu yöntem kullanılıyor." şeklinde konuştu.
 
 

 
Soğuk ve su sanatta buluştu
 
‘Educaturk’te A.Ü farkı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
crazy.wolf 22 Aralık 2011 Perşembe 17:59

çalışan karayolları ekipleri takım elbiseyle iş yapıorlarsa ülke şartları gayet iyi demektir.EDİTÖR:SAYIN ÇILGIN KURT, RESİMDEKİ ŞAHIS KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRÜ SAYIN ALTIOK'TUR.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAP Başkanlığı 2012’de kuruluyor
Kalkınma Bakanı Yılmaz, 2012 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge ...
Palandöken Alplerin önünde
Vali Öztürk, "Şu an itibariyle bütün pistlerimiz kayağa hazır. Kış sporlarında ...
İzmir Yılmaz’a sahip çıktı, ya biz..
İzmir'de düzenlenen 3. Ege Mutfak Zirvesi'ne katılan Buca Belediyesi'nin ...
 
Depremzede çocuklar tiyatroyla güldü
Erzurum’da barınan Vanlı depremzede çocuklar için “Hacivat- Karagöz” ile ...
Görünümü güzel, işlevi yanlış
Oltu İlçesi'nde geçtiğimiz yıl yaptırılan saat kulesi ilçe merkezine görsel ...
Babasına can bağışladı
Karayazı ilçesinde yaşayan Sait Üşent isimli vatandaş oğlunun bağışladığı ...
 
Erzurum Alkır'a ağladı..
Türk Halk Müziği’nin efsane sanatçılarından, Raci Alkır binlerce Erzurumlunun ...
Ceylan: ‘Bir gönül insanını yitirdik’
Güneş Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan bir gönül ...
Sis ulaşımı zorlaştırdı
Erzurum’da dün sabah saatlerinde etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi 2 metreye kadar düştü.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva