ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TOBB’dan Karaca’ya başarı plaketi
TOBB’dan Karaca’ya başarı plaketi
Mart ayı bilimsel teşvik ödülleri sahiplerini buldu
Mart ayı bilimsel teşvik ödülleri sahiplerini buldu
Yücelik ailesi yasta
Yücelik ailesi yasta
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
HABERLER>EĞİTİM
8 Mart 2013 Cuma - 14:14

Kadın haklarına hukuksal yaklaşım

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) salonunda “Kadın ve Hukuk“ konulu panel düzenlendi.

Kadın haklarına hukuksal yaklaşım

E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) salonunda “Kadın ve Hukuk“ konulu panel düzenlendi.
Avrupa Birliği merkezli düzenlenen “Kadın ve Hukuk” konulu panele Avukat Serap Çimen, Avukat Zeynep Nuroğlu ve Doç. Dr. Fatma Gecikli, panelist olarak katıldı.
Panelde konuşan Doç. Dr. Fatma Gecikli, kadına karşı psikolojik şiddet ve psikolojik terör (mobbing) uygulandığını söyledi.
GECİKLİ’NİN SUNUMU
Gecikli, ”Kadının toplumdaki yeri nedir ya da toplumsal kadın nasıl algılanıyor. Bunun üzerinde öncelikle durmak gerekiyor. Genelde fiziksel şiddet üzerinde duruyoruz. Ama gerçekten psikolojik üzerinde çok yıpratıcı olduğunu bilmemiz lazım ve iş yerlerinde yapılan araştırmalarda kadınların yüzde 60’ı psikolojik şiddetle yani mobbing ile karşı karşıya kalmaktadır. Duygusal tacizle karşı karşıya kalmaktadır. Bu anlamda tabi ki sadece iş yerinde duygusal şiddet yok evde de aile içerisinde de psikolojik şiddet etkin bir şekilde uygulanıyor. Psikolojik şiddetle başlayan arkasında da fiziksel şiddetle gelen bir art arda unsurlar söz konusudur. Kadına şiddet son yıllarda neden bu kadar çok yaygınlaştı ya da yaygındı da medya olmadığı için biz mi fark edemiyorduk. Ama son yıllarda gerek basında gerekte televizyonlarda ve gazetelerin 2. sayfa haberlerinde sıkça kadına şiddet olaylarıyla karşılaşır olduk. Şiddet konusu toplumsal olarak erkeğe giydirilmiş olan bir güç elbisesidir. Toplumda kadına da biçilmiş roller vardır. Avrupa genelinde kadınlar göre çok daha fazla sayıda erkek kendi iş yerlerini işletiyor ya da şirket yönetiyor. Girişimciler erkek iş gücünün yüzde 16’sını oluştururken kadın iş gücünün ise sadece yüzde 8’ini oluşturmaktadır. Kadınlar çoğu zaman kendi küçük işletmelerinin finansmanında, kuruluşunda ve genişletilmesinde daha büyük sorunlarla karşılaşıyor. Son zamanlarda, erkeklerin kendi çalışmalarına sahip serbest meslek sahibi olma olasılığının kadınlara göre üç katı daha fazla olduğu görülüyor. Bazı atasözleri kadının üzerinde şiddeti içermektedir. Örneğin Atasözlerine baktığımızda mesela ‘kızını dövmeyen dizini döver’ sürekli şiddet içeriyor. Bir diğer atasözü ise ‘kadının karnından sıpayı sırtından sopayı eksik etme’ böyle atasözümü olur kültürel pozlara baktığımız zaman bu atasözlerinin değişmesi gerekmektedir. Genel olarak baktığımız zaman kültürel pozlar içerisinde kadının erkekle eşit olmayan tamamen toplum tarafından giydirilmiş mutlaka eksik taraflarının bulunduğu durum söz konusudur. Dolayısıyla şiddet kavramı bugün toplumsal anlamda da yer buluyor. Sadece kadına şiddetten bahsetmiyorum bunun yanında birçok erkek üzerinde de görüyorum ama kadına yönelik şiddet çok daha yaygınlaşmış durumdadır. Tüm kadınların fiziksel ve ruhsal olarak çok fazla hasar gördüğünü görüyoruz. Şunu unutmayalım kadın fiziksel ve ruhsal olarak zarar görürse gelecek nesillerde zarar görmüş demektir. Kadınlar çocuklarla daha fazla iletişim durumunda olduğu için fiziksel ve ruhsal travma geçirmiş kadının yetiştirdiği çocuklarda da aynı belirtiler gözükür. İşte bu anlamda kadına şiddet farkındalık yaratmak istenircesine karşımıza çıkmış durumdadır.” diye konuştu.
 

 
Sporculara hayran kaldılar
 
Bayrak’tan ayırımcılık tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yatılı öğrencilere moral gezisi
Pasinler İlçe Müftülüğü’nce Kuran Kursu öğrencilerine hafta sonunda gezi düzenledi.
Öğrenciler bilgilerini yarıştırdı
Erzurum’un Pasinler İlçesi’nde hafta başı başlayan ortaokulları arası ...
ATASEM’den uluslararası sergi
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM) ...
 
ATASEM’den dil eğitimine destek
Küfrevioğlu, üniversite yönetimi olarak dil öğretimine büyük önem verdiklerini ...
Nurettin Topçu SBL’de TÜBİTAK başarısı
Erzurum Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin ...
Her Öğrenciye Bir Kitap Kumbarası
Oltu Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının ortaklaşa düzenlemiş oldukları ...
 
Erzurum projede fark attı
ÖZEL-44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Erzurum ...
Velilerden okul tepkisi
Geçtiğimiz haftalarda Pasinler’de kapatılacağı iddia edilen İbrahim Hakkı ...
AÖF’ten 2. üniversite fırsatı...
Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) kurulmasının üzerinden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva