ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu Çayının debisi yükseldi
Oltu Çayının debisi yükseldi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
29 Mayıs 2009 Cuma - 05:20

“İslam’ın Zihin Tarihi”

İslam’ın Zihin Tarihi’ konulu konferans veren Şair ve Felsefeci Yavuz “Bazı felsefecilere göre felsefe yapmak için şiire edebiyata büyük ihtiyaç duyulmakta. İslam’da hakikati arama süreci bilimle örtüşmeyebilir. Bu İslam için eksik bir durum değildir. İslam temaşayı öne çıkarır. Bizim zihin tarihimiz bilimsel bir bilgiye dayanmamaktadır. Buna gerek de yoktu.”dedi

“İslam’ın Zihin Tarihi”

Şair ve Felsefeci Hilmi Yavuz, Erzurum’da kitap dostları, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle bir araya geldi. Hilmi Yavuz, Atatürk Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe Bölümleri’nin ortaklaşa düzenlediği ‘İslam’ın Zihin Tarihi’ konulu konferansta konuştu. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan Yavuz, “Türkiye’de İslam hakkında bilgi sahibi olmak bile dinci olmak şeklinde suçlanmak için yeterli bir sebeptir. Ben İslam kültür ve medeniyeti hakkında yazılar yazığım ve konuştuğum için dinci olmakla suçlanıyorum. Bu suçlamadan rahatsız değilim. Ancak bu tavrı yanlış görüyorum” dedi.
KURAMSAL BİLGİ SORUNU
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Kültür Merkezi’nde düzenlenen “İslam’ın Zihin Tarihi” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Yavuz, “bilimsel bilgi çıkarla ilişkili bir bilgi değildir. İslam zihin tarihinin en önemli sorunu kuramsal bir bilgiden söz edilememesidir. İslam bilgiyi hakikatin bir aracı olarak görür. Müslüman filozofları felsefeye karşıdır demek yanlıştır,” açıklamasını yaptı.
YAVUZ GAZALİ’Yİ ANLATTI
Hilmi Yavuz, Müslüman filozofların başında gelen Gazzali’yi felsefenin önünü kapatmakla suçlamanın doğru olmadığını vurgulayarak, “Gazali inkârcı felsefenin önünü kapatmaya çalıştı. Gazali, felsefeye karşı değildir. Onun yaptığı ateist felsefeye engel olmaktır,” diye konuştu.
İSLAM FFELSEFESİ
İslam felsefesiyle Avrupa felsefesinin olaylara yaklaşımının farklı olduğunu ifade eden Yavuz, her medeniyetin kedisine ait bir felsefesi olduğunu, bu hakkın İslam medeniyetine sağlanmamasının yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi.
“Bazı felsefecilere göre felsefe yapmak için şiire, edebiyata, büyük ihtiyaç duyulmakta. Yani felsefe yapmanın temelini şiir, sezgi ve edebiyat oluşturmaktadır,” anlayışının olduğunu hatırlatan Hilmi Yavuz, şöyle devam etti:“İslam temaşayı öne çıkarır. Yani eşyanın gerisindeki hakikati merak eder. İslam medeniyeti bir estetik medeniyetidir. Eşyanın hakikatini ille de bilimsel bilgilerle ispat etmeye gerek yoktur. Hz. Peygamber, bir hadisinde, Müslüman’ın görevinin dünyayı güzelleştirmek olduğunu söyler. Edward Said göre de Kur’an, insana tamamlanmış bir dünya sunmakta olup insana düşen onu güzelleştirmektir. İslam’da tasavvuf, mecaz, istiare ve şiir, insanı hakikate götüren yollardır. Sezai Karakoç’un dediği gibi, hakikat, medeniyetini şiirle temellendirmek mümkündür. Doğruların dile getirilmesinde sadece bilgi gerekmez.”
İSLAM MEDENİYETİ BİR AŞKIN MEDENİYETİDİR
“İslam medeniyeti aşkın bir medeniyetidir,” diyen Hilmi Yavuz, konuşmasını şöyle tamamladı:“Batıda varsa bizde de var veya olması gerekir yaklaşımı bir oryantalist yaklaşımdır. Bu tavırdan soyutlanmak gerekir. Müslüman aydınların artık bu ezik psikolojiden kurtulmaları gerekir. Ne yazık ki Türkiye’de İslam hakkında bilgi sahibi olmak bile dinci olmak şeklinde suçlanmak için yeterli bir sebeptir. Ben, İslam kültür ve medeniyeti hakkında yazılar yazdığım ve konuştuğum için dinci olmakla suçlanıyorum. Bu suçlamadan rahatsız değilim. Ancak, bu tavrı yanlış görüyorum. İslam medeniyetini yeniden inşa etmek için estetiğe önem vermek gerekir. Bunun için ticaret erbabının İslam sanatının ortaya çıkması için katkıda bulunması gerekir. Yani İslam’ın zengin sınıfı İslam medeniyetine sahip çıkmalı. Bu gün Sabancı ve Koç ailesi tarafından koleksiyon ve müze oluşturma şeklinde, kültür eserlerini toplama ve sergileme dönemi yaşanmakta. Kendi müzeleri için toplanmaya başlanan bu eserlerin ileride güzel bir sonuca hizmet edeceğini düşünmekteyim.”
Yavuz, konferanstan sonra, kitaplarını imzaladı.
 
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü’den Euro Master fırsatı
Atatürk Üniversitesi’nden Euro Master Akdeniz ve Hamburg Üniversiteleri ...
Bu koleksiyonun benzeri yok
A.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan'ın ...
“Buyurun Surfaya”
Özel bir televizyon kanalında yayınlanan bir yemek programı, Erzurum Ticaret ...
 
Tarihi Hamam’a yeni vizyon
GHA/Erzurum’da üzeri kurşunla kaplı olduğu için defalarca hırsızların ...
Gençler Sevcan Orhan’la coştu
Atatürk Üniversitesi öğrencileri Sevcan Orhan’la coştu. Müzik bölümü öğrencilerinin ...
Fuad, fotoğraf sergisi açtı
Sıtkı Fuat tarafından hazırlanan "Yurttan ve Dünyadan Yansımalar" konulu ...
 
Yozlaşmaya tepki paneli
A.Ü. Edebiyat Fakültesi’nde, 28 Mayıs Perşembe günü, konuşmacılarının ...
TÜRKSOY Doğu’da
Türk kültür sanatlarının koruyuculuğunu yapmak, Türk kültür sanatlarını ...
Şiir Dostları, Şiirle Islandı.
Şiir Dostları Şiir Gibi Bir Gece-2’de buluştu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva