ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
Sedanur’dan 3 gündür haber yok
Sedanur’dan 3 gündür haber yok
Özmen ailesinin bekleyişi sürüyor
Özmen ailesinin bekleyişi sürüyor
Avrupa şampiyonlarına coşkulu karşılama
Avrupa şampiyonlarına coşkulu karşılama
Yılmaz: 'Önceliğimiz üretmek ve ihraç etmek'
Yılmaz: "Önceliğimiz üretmek ve ihraç etmek"
Şehitlerin kanı yerde kalmadı
Şehitlerin kanı yerde kalmadı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
21 Mayıs 2018 Pazartesi - 12:07

Işkın tezgahlardaki yerini aldı

Doğu Anadolu Bölgesi’nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgâhlarındaki yerini aldı

Işkın tezgahlardaki yerini aldı

Doğu Anadolu Bölgesi’nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgâhlarındaki yerini aldı

Kilosu 10 TL’den satılan Işkın, her yıl nisan ve mayıs aylarında dağlardan toplanıyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Işkın, bazı yörelerde ışgın, ekşi ışgın, uçkun veya dağ muzu olarak da bilinir.

Işkın, ününü Amerika’ya kadar duyurmuş bir Anadolu sebzesidir. Anadolu’da yetişen tek ravent türüdür. Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok ettiği ortaya konulmuştur. Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar neticesinde Işkın kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanmıştır.

Yalnızca kanser hastalığı değil birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kuzukulağıgiller familyasına bağlı olan Işkın otunun boyu 40 santimetre ile 150 santimetre arasında değişmektedir. Sarımsı ve beyazımsı çiçekleri vardır. Yaprakları ise fil kulağına benzer ve zehirli olduğu bilinir. Meyve kısmı kırmızımsı ve kahverengimsi bir renktedir.

Işkın içerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Taze Işkın tüketimi mide bulantısını geçirir. Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Işkın vücuda zindelik ve direnç sağlar. Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir. Grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir. Yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı kullanımı mevcuttur.

Işkın başta Erzincan olmak üzere Erzurum, Malatya, Sivas, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Hakkâri, Van ve Tunceli çevresinde bol bol yetişmektedir. Hafif ekşimsi kiviyi anımsatan bir tadı vardır. Hoş bir kokuya sahip olan çiçekleri bazı içeceklerin yapım aşamasında kullanılır. Toprakta yetişen bu bitkinin kök ve gövde kısmı tüketmeye uygundur. Yaprakları içerisinde osalik asit bulundurur. Zehirleyici olabilmektedir, kesinlikle tüketilmemelidir. Işkın sebzesi ile zeytinyağlı ve yumurtalı yemeklerde yapılıyor. Ayrıca reçeli de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çokça tüketilen ve sevilen bir reçel çeşididir.

 
Horasan’da yangın
 
14 bin paket kaçak sigara ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organlarıyla 4 kişiye umut oldu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde beyin ölümü gerçekleşen ...
Karataş’tan 19 Mayıs mesajı
Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, 19 Mayıs Atatürk’ü ...
İlkokul öğrencilerinden yeşil çevre yarışı
Palandöken İlçesi Şehit Üsteğmen İsmail Aksu İlkokulu 1/B sınıfı öğrenci ...
 
Jandarmadan merhamet örneği
Aşkale ilçe Jandarma komutanlığı ekipleri rutin kontrolleri sırasında ...
Kadayıf talebinde ilk gün yoğunluğu
Erzurum’da iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı kadayıf dolması, Ramazan ...
Yeni sanal sorun: Fomo
Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, yeni sanal sorun olan fomo hakkında uyarılarda bulundu.
 
Erzurum'da Çaşır zamanı
Erzurum’un ilçelerinde ve çevresinde yaz aylarının vazgeçilmezlerinden ...
“Şehrim 2023” Otobüsü Erzurum’da
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “kimlikli şehirler” adı altında belirlediği ...
Aziziye’de Ramazan denetimi
Aziziye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yaklaşan Ramazan ...
 
ERZURUM
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Helvacının Helvası
İsmail Aydemir
İsmail Aydemir
Nefret diye bir kavram kalır mıydı?
Vahdet Nafiz Aksu
Vahdet Nafiz Aksu
Bunu Gerçekten Yapabiliriz
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Erzurumspor Nereye Gidiyor?
M.Tevhit Gülseven
M.Tevhit Gülseven
Bayramda Şahit Oldum ki!
Yavuz Öztürkler
Yavuz Öztürkler
Depremler Ülkesi Japonya ve Mucizesi-1
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezine

Hiç Gitmedim
1 Kerre gittim
1'den fazla gittim
Her hafta sonu gidiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva