ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Haziran 2010 Pazartesi - 05:48

İsim değişikliği tartışmalarına bilimsel yaklaşım

ERZURUM(GHA) – Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Erzurum’daki yer isimlerinin de, zamanla çeşitli değişikliklere uğradığı bildirildi. İnsanın olduğu her yerde sosyal hareketliliğin olacağına işaret eden uzmanlar, bu hareketliliğin de, yerleşim yerlerinde bir takım isim değişikliklerine neden olabileceğini kaydettiler.

İsim değişikliği tartışmalarına bilimsel yaklaşım

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Erzurum’daki yer isimlerinin de, zamanla çeşitli değişikliklere uğradığı bildirildi. İnsanın olduğu her yerde sosyal hareketliliğin olacağına işaret eden uzmanlar, bu hareketliliğin de, yerleşim yerlerinde bir takım isim değişikliklerine neden olabileceğini kaydettiler. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, yer ve yerleşim yeri isimlerinin, tarih boyunca çeşitli değişikliklere maruz kaldığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında bu işin hep kanunlar çerçevesinde yapıldığına vurgu yapan Konukçu, Yunanistan, Bulgaristan, İran ve Ermenistan’da olduğu gibi zorunlu değiştirmeler ve yok etmelere Türkiye’de kesinlikle rastlanamayacağını dile getirdi.
//YER İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ ZORLA OLMAMIŞTIR
Yer isimlerinin tarihi akış, kaynaklar ve buluntulara göre belli edildiğini söyleyen Konukçu, özellikle de Doğu Anadolu Bölgesi’nin, yer isimlerinin değişikliği gibi hususlarda sık sık tartışma konusu haline getirildiğini belirtti. Konukçu, “Birçok devlet buralara sahip olmuştur. Kendi tasarrufuna göre değiştirmeler yapmışlardır. Meselâ, Ermeni milleti yoktur. Onlar kendilerine ‘Hay’ derler. Bunun da bilimsel izahı yoktur. Ama yazılan sipariş tarih kitaplarında maalesef her türlü rezalet görülüyor. Bu da yetmiyormuş gibi, Doğu Anadolu ‘Armenia’ olarak gösteriliyor. Doğu Anadolu’ya Gürcistan, Ermenistan, hatta Kürdistan diyenler bile var. Bu dillendirmelere şimdilik verilecek cevap, ‘öğren de gel’ olacaktır. Çünkü ifade ettikleri Kürdistan, bir kere Ortaçağ’da yoktur. Ermeniler yapay isimlendirmeler ile bu bölgelere sahip çıkmışlardır. Selçuklular, Saltuklular, Ahlatşahlar, Artuklular, Moğollar, İlhanlılar, İlhanlı beylikleri, Kara ve Akkoyunlular meseleleri çözülmeden, Kürt_istan diye bir öneride bulunamazlar. Kaldı ki Kürd dedikleri kimseler de Kürd değildir. Biraz tarih kitabı ve arşivleri karıştırmaları gerekmektedir.” diye konuştu. 
//ERZURUM’DA ÇEŞİTLİ DEĞİŞİKLİKLERE UĞRAYAN YERLEŞİM YERİ İSİMLERİ…
Erzurum ve çevresindeki isimlerin de tarihi akış içerisinde çeşitli değişiklikler yaşadığını anlatan Prof. Dr. Enver Konukçu, “İlkçağda Erzurum’a isim verenler olmuştur. Med’ler Karin diyorlardı. Ermeniler nedense köken bulamadıkları için bu isme hemen sahip çıktılar. Romalılar, bu şehre kendi imparatorlarının adını verdiler. Araplar Kâli’den dolayı Kâlikale dediler. Sonra Türkler bölgede Müslüman kişilikleri ile göründüler. O zamanki bölge ismi Osman Turan’ın da belirttiği gibi Saltuk ilidir. Artze: Arz, Roma da Rum olmuştur. Farsca Arz-ı Rûm, Arapça Erzen erRum ve biz de Arzırum veya Erzurum deyip çıkmışız.” ifadelerini kullandı.
//İSPİR’İN ADI
Aynı durumun İspir için de geçerli olduğunu aktaran Konukçu, “Ermeni öncesi yörenin sahipleri Türklerdi. Kuş adı nedeni ile batılılar Hesperidler ve Saspir demişler. Ama doğrusu, şimdiki şekli olan, yani İspir’dir. Narman, Farsça Neriman’dan kaynaklanmaktadır. Oltu, Türkçe’dir. Bir örneği de Romanya’dadır. Kıpçak kökenli bir isimdir. Hasan Kale Arapça’dır. Hasan ve kale bu kültürün ürünüdür. Ama Türkler Hasankale demişlerdir. Diğer adı Pasinler’dir. Pasinler, üç bölüm halindedir. Ağrı Dağı’na kadarki ova ve vadilerle Aras suyunun adıdır. Horosan, Farsça’dır. Bir örneği hâlâ, İran’ın kuzeydoğusunda bölge adıdır. İlk çağda Dumlu’nun adı Hinsk’dir. Ermenice değildir. Bu ada sahip çıkmışlardır. Türkmenler ise rağbet göstermişler ve Dumlu demişlerdir. Zaten köy de Karasu’nun kaynaklarına yakın kurulmuştur. Şimdi metruk hâldedir. Erzurum’a dik Tebriz Kapı Ilıca-Aşkale arasındaki Tevrücük, küçük Tebriz demektir.” diye konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu'da Kutlu Doğum etkinliği
Yakup Bağıran CİHAN)- Oltu İlçesi'nde Kutlu Doğum etkinlikleri, tamamlandı.
Erzurum’a otantik müzik ödülü
BEHZAT GEZER(İHA) - Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik ...
Biz Reyhani'yi unuttuk ama....
Türk Halk Edebiyatına kaynaklık eden, Türk Dünyası çapında marka ozanlar ...
 
Üstün zekalılara özel okul
ERZURUM gazetesi(GHA) – Erzurum’un üstün zekalı çocukları, bundan böyle ...
Tarım’da büyük final
ERZURUM(GHA)- 2004 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Kadın Çiftçiler ...
Türkiyat Enstitüsü Bali Hoca’yı andı
ERZURUM(GHA)- Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Prof. ...
 
Şok iddia !
Fotoğraf sanatçısı ve araştırmacı yazar Yıldırım Öztürkkan, Ani Harabeleri’ndeki ...
Erzurum tarihle buluşacak
Atatürk Üniversitesi, bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. KKEF Tarih ...
A.Ü. Öğrencileri tarihle buluştu
İLHAMİ İBİŞ/ERZURUM GAZETESİ – Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva