ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Işıkhan engelli istihdamını değerlendirdi
Işıkhan engelli istihdamını değerlendirdi
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 6,8 arttı
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 6,8 arttı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 60,77 arttı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 60,77 arttı
Hisarcıklıoğlu TOBB vizyonunu paylaştı
Hisarcıklıoğlu TOBB vizyonunu paylaştı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Haziran 2010 Pazartesi - 04:59

Biz Reyhani'yi unuttuk ama....

Türk Halk Edebiyatına kaynaklık eden, Türk Dünyası çapında marka ozanlar yetiştiren Erzurum’da bugüne dek üniversite tarafından ozanların ödüllendirilmesine yönelik hiçbir etkinlik gösterilmedi. A.Ü. hiçbir ozana fahri unvan vermedi. Doğu’da bu konuda ilk atılımı Ardahan Üniversitesi yaptı, Ozan Taşlıova’ya fahri doktor unvanı verildi.

Biz Reyhani yi unuttuk ama....

Türk Halk Edebiyatına kaynaklık eden, Türk Dünyası çapında marka ozanlar yetiştiren Erzurum’da bugüne dek üniversite tarafından ozanların ödüllendirilmesine yönelik hiçbir etkinlik gösterilmedi. A.Ü. hiçbir ozana fahri unvan vermedi. Doğu’da bu konuda ilk atılımı Ardahan Üniversitesi yaptı, Ozan Taşlıova’ya fahri doktor unvanı verildi.
 
OLGUN YILDIZ(İHA) - Kültür Bakanlığının Katkılarıyla, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Kültür Hazinesi; Aşık Şeref Taşlıova sempozyumu, Ardahan Merkez Halk Eğitim müdürlüğü konferans salonunda yapıldı.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Bu büyük kültür insanları bizim bayrak tepelerimizdir. Etrafında toplanacağımız insanlardır. Ne mutlu ki, bugün sözün sultanı için sempozyum düzenledik" dedi.
//ARDAHAN BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Açılış konuşmasını yapan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ramazan Korkmaz, üniversite olarak amaçlarının, UNESCO'nun yürüttüğü kültürel miras çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan ''Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'' kapsamında 2008 yılı için belirlenen yedi sanatçı ve zanaatkar arasında yer alan halk Ozanı Şeref Taşlıova'yı yaşatmak olduğunu söyledi.
Korkmaz, konuşmasında: "Değişen her şeyin içinde, değişmeyen tek şey var; her şeye rağmen değişmeyen tek şey sözün sultanlığıdır. Söz içinde yaratıcılık potansiyelini barındıran çok yüksek bir değerdir. İnsanlar sözle kendini yeniden doğurur. Ne mutlu ki, biz bugün sözün sultanı için sempozyum düzenledik. Bir ülkenin en büyük serveti böyle büyük insanlardır. Bu kişiler milleti birleştiren sembollerdir. Bu büyük kültür insanları bizim bayrak tepelerimizdir. Etrafından toplanacağımız insanlardır. Ne mutlu ki bize bu büyük insanlara, kültürlere sahibiz. Biz bu insanları anarak, kendi içimizde, yani özümüzde oturmayı (kendimize dönmeyi) öğreneceğiz."
//TÜRK KÜLTÜRÜNE KATKI BÖYLE OLUR
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen ise konuşmasında, "Tarihi ve kültürü çok köklü olan bir milletin fertleri olmamız nedeniyle Ardahan Üniversitesinin böyle bir sempozyumu düzenlemesi bizim için son derece önemli. Bu sempozyum için emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bu da gösteriyor ki, üniversitemiz kısa sürede büyük işler başarmıştır" diye konuştu.
//OZAN TAŞLIOVA’DAN TEŞEKKÜR
Daha sonra konuşan Aşık Şeref Taşlıova da bugün çok gururlu ve mutlu olduğunu ifade etti. Kültür Bakanlığında kayıtlı olan 670 aşığı temsilen burada olduğunu belirten Taşlıova, "Bu unvanı bana layık görenlere çok teşekkür ediyorum. Dünyadaki en büyük medeniyet varlığı kültürdür. Ardahan Üniversitesi bu çalışmayla kültür laboratuarı olmuştur. Batılılar Romeo, Jülye ile Övünürler. Ama bizim sadece Kerem ve Aslımız onlara göre çok çok daha önemlidir. Bugün bu sesi Edirne'den Ardahan'a değil, Ardahan'dan dünyaya duyurmak istiyoruz. Aşıkların bildikleri hikayeler, bir çok film senaryosundan çok daha önemlidir. Bugün benim için yapılan bu faaliyetin çok büyük bir önemi var. Bugünkü faaliyet, başımın üzerinden de öte, öldüğümde kefenimle birlikte benimle gelecek kadar benim için önemli. Çünkü ben bu ödülü milletim adına aldım'' dedi.
Emekli Prof. Dr. Umay Günay'ın başkanlık ettiği oturumda, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Öcal Oğuz, ''somut olmayan kültürel ve aşıklar geleneği'' adlı konuşma yaptı.
//PROF.DR.OĞUZ’UN DEĞERLENDİRMESİ
Prof. Dr. Oğuz, "Ne yazık ki, biz bu anlamda elimizdeki değerleri, medyanın tek tiplemesiyle unutuyoruz. Bu elimizdeki kayıp giden varlıktan dünya bile haberdar. Aslında bu insanların ölen her biri, bizim için yanan bir kütüphanedir. Bu tür varlıklarımız eğitim konusu yapılmalı. Ne yazık ki, nüfusumuzun yüzde 70'inin şehirlerde, yüzde 25'inin köylerde olması nedeniyle bu kültürleri toplumlara aktarma şansımız azalıyor. Bu nedenle Ardahan Üniversitesinin doktorayla aşıklık geleneğini taçlandırması, kültürün yaşatılmasında önemli bir miladı nokta olmuştur" dedi.
//ŞAİRNAMELERDE TAŞLIOVA
''Şairnamelerde Şeref Taşlıova'' konulu konuşmayı da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya yaptı. Kaya, "Şairnamelerde Şeref Taşlıova'nın önemi çok büyüktür. 185 şairnamenin 22'sinde yer almaktadır. Ozanlar, Taşlıova'yı, 'bilgi hazinesi', 'hatırlanacak ozan', 'derdini yada açmaz', 'aşkın durağıdır' ve benzeri ifadelerde önemini dile getiriyorlar. Taşlıova'yı anlatırken, kendileri için çok büyük bir yeri olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Sepmozyumda Şeref Taşlıova konulu slayt gösterisi ile Taşlıova anlatıldı.
Daha sonra Ardahan Üniversitesi Rektörü Korkmaz tarafından Aşık Şeref Taşlıova'ya fahri doktora unvanı takdim edildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üstün zekalılara özel okul
ERZURUM gazetesi(GHA) – Erzurum’un üstün zekalı çocukları, bundan böyle ...
Tarım’da büyük final
ERZURUM(GHA)- 2004 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Kadın Çiftçiler ...
Türkiyat Enstitüsü Bali Hoca’yı andı
ERZURUM(GHA)- Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Prof. ...
 
Şok iddia !
Fotoğraf sanatçısı ve araştırmacı yazar Yıldırım Öztürkkan, Ani Harabeleri’ndeki ...
Erzurum tarihle buluşacak
Atatürk Üniversitesi, bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. KKEF Tarih ...
A.Ü. Öğrencileri tarihle buluştu
İLHAMİ İBİŞ/ERZURUM GAZETESİ – Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, ...
 
Müze’den eğitim açılımı
AHMET AKBUĞA (İHA) - Erzurum Arkeoloji Müzesi’ndeki tarihi kalıntıları ...
“Bir Kentin Dili: Erzurum”
Orhan YILDIRIM(CİHAN)- Erzurum Rıfkı Salim Burçak Kız Teknik ve Meslek ...
Erzurum'a 'Türk Soykırımı Anıtı'
A.Ü. Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Kürkçüoğlu, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva