ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum şehidini bekliyor
Erzurum şehidini bekliyor
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Atama kararları yayımlandı
Atama kararları yayımlandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
11 Mart 2009 Çarşamba - 23:46

Ilıca, Tarihten Düşürüldü..!

GHA/ Tarihi geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, Erzurum Ovası ve Doğu’nun kaderini teşkil eden Ilıca, düşman işgalinden kurtuluşunu yarın kutlayamayacak. Dadaşkent’’le birleştirildikten sonra Aziziye ismini alan ilçe, kurtuluş törenlerini bundan böyle 12 Mart gününde Erzurum merkezle birlikte gerçekleştirecek.

Ilıca, Tarihten Düşürüldü..!

AZİZİYE’NİN KURTULUŞ GÜNÜ YOK
 Ilıca ilçesine Aziziye isminin verilmesinin birinci, ilçede gerçekleştirilen kurtuluş törenlerinin iptal edilmesinin ise, yapılan ikinci hata olduğunu vurgulayan bölge halkı, “11 Mart 1918 tarihinde Ilıca’da yaşanan kurtuluş coşkusu, unutulabilecek ve üzeri kapatılabilecek kadar basit değildir” diyerek, törenlerin kaldırılmasını, geçmişi Erzurum şehrinin tarihi ile neredeyse eşit olan Ilıca’ya yapılmış bir haksız olarak nitelendirdiler.
Tarihciler ise, Ilıca’nın tarihe tanıklık anlamına geldiğine dikkati çekerek, “Erzurum’un düşmandan temizlenmesi, öncelikle Ilıca’nın ele geçirilmesiyle mümkün olmuştur. Ilıca bir tarihtir, tarihe tanıklıktır” dediler.
ILICA’NIN TARİHİ GEÇMİŞİ, ERZURUM’LA NEREDEYSE AYNI YAŞTA…
Sümer ve Babilliler tarafından ‘cennetin kaynağı’ olarak adlandırılan Ilıca’nın, Erzurum Ovası ve Doğu’nun kaderini teşkil etmekle birlikte, Doğu’ya yapılan seferlerde tüm komutan ve hükümdarlardan özel bir ilgi gördüğü belirtildi. Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve 4. Murad başta olmak üzere çoğu Osmanlı sultanının Doğu seferlerine çıkarken mutlaka uğradıkları, hatta konakladıkları bölge olan Ilıca, tarihteki yerini, Ermeni vahşetine tanıklık etmesiyle de aldı. Ilıca’nın Ermeni istilasından kurtuluşu, büyük bir coşkuyla kutlanırken, Erzurum’un kurtuluş müjdesi de, yine Ilıca’dan verildi.
KAZIM KARABEKİR PAŞA’NIN ILICA YAKLAŞIMI
11 Mart 1918’de Alaca yönünden Ilıca kasabasına giren 1. Kafkas Kolordusu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın, burada karşılaştığı manzara karşısında şaşkına döndüğü, yine kendisine ait hatıratlardan bilinirken, Ermenilerin en acımasız cinayetleri işledikleri kasabalar arasında Ilıca da yer aldı. Ilıca’yı düşmandan geri alan ve 11 Mart gününü Ilıca halkına ‘kurtuluş tarihi” olarak armağan eden Kazım Karabekir Paşa’nın, hem Ilıca’nın, hem de Erzurum’un kurtuluş müjdesini 3. Ordu Komutanı Mehmed Vehib Paşa’ya bizzat telefonla verdiği bildirildi. 3. Ordu Komutanı Mehmed Vehib Paşa’yı arayan ve Kurmay Başkanı Ömer Lütfi Bey’e “Ben, ordumla birlikte Ilıca’da karargahtayım. Kuvvetlerimiz hakim olmuş, Mevla zaferi müyesser kılmıştır. Ilıca bizimdir. Birazdan Erzurum’a hareket edeceğim. Geniş kapsamlı raporumu da, yarın inşallah Erzurum’da yazacağım” şeklinde müjde veren Kazım Karabekir Paşa’nın, ertesi gün de Erzurum’un kurtuluşuna giden yolu açtığı kaydedildi.
ILICA HALKI DA TEPKİLİ, TARİHÇİLER DE
Dadaşkent’le birleştirilerek Aziziye adını almadan önce her yılın 11 Mart günü düşman işgalinden kurtuluşunu kutlayan Ilıca’da, bu yıl kurtuluş törenleri düzenlenmeyecek. Merkez ilçe statüsüne alındığı için düşman işgalinden kurtuluşunu Erzurum’la birlikte kutlayacak olan Ilıcalılar, “Bu tarihe karşıya yapılmış bir haksızlıktır. Biz, işgalden kurtarılışımızın coşkusunu, kendi bölgemizde doyasıya yaşamak istiyoruz. Kurtuluş törenlerinin birleştirilmesi mantık dışı bir uygulamadır” diye konuştular.
DÜZENLEMENİN MANTIĞI YOK
Tarihçiler ise, Ermeni mezaliminin tüyler ürperten yönleriyle yaşandığı Ilıca’nın, kurtuluş törenlerinden azade tutulmuş olmasının, tarihi bir hata olacağına vurgu yaparak, “Ilıca tarih demektir, tarihe tanıklık demektir. Ilıca ile ilgili olarak böyle bir tasarrufta bulunmak, haksızlıktır. Unutulmamalıdır ki, Erzurum’un düşman işgalinden kurtulması, öncelikle Ilıca’nın teslim alınmasıyla mümkün olmuştur” şeklinde konuştular.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muzaffer şahin 7 Haziran 2009 Pazar 13:19

HİKMETE CEVAP kardeşim yazmiş olduğunuz,yazıyı okudum. ılıcanın iyi yönetilemediğini ve çermiklerin bakımsızlığını vurgulamışsın, orada haklısın . ama şu son cümlen çok yanlış .kafa değişmeli sözün biz ılıca kelimesinin anlamını burada anlatmaya çalışmıyoruz, isminden ve tarihinden bahsediyoruz eğer bir önceki yazımı sayın yönetmen yayınlarsa oku ona göre yazını gözden geçir tamam kardeşim birde nerede oturoyorsunuz sakıncası yoksa yazarsanız sevinirim ,ben ılıcada oturuyorum ALLAHa emanet ol.

Yorumu oyla      6      4  
muzaffer şahin 7 Haziran 2009 Pazar 13:04

yönetmen arkadaş bir önceki yazımı yayınlamak senin insiyatifine kalmış ben vatandaşım içimden geleni yazdım eğer sendede yürek varsa ılıca yı ve vatanı seviyorsan yazdıklarımı yayınlarsın sana başarılar dilerim

Yorumu oyla      6      4  
muzaffer şahin 7 Haziran 2009 Pazar 12:58

EDİTÖR:Sayın Şahin, yorumunuz hukuki sonuç doğuracak ithamları içermektedir. Bu sebeple yorumunuz yayına sokulmamıştır. Yorumunuzun yayına sokulmasının yüreklilikle alakası olamaz. Takdir edersiniz ki ERZURUM gazetesi milli hassasiyet ve endişeleri hiçbir öngörüye kapılmadan seslendiren yegane gazetedir ve öyle kalacaktır. Ne ki kişi haklarına saygılı kalmak, iftira ve bühtanlara izin vermemek şartıyla.

Yorumu oyla      6      4  
İBRAHİM TOHUMCU 11 Mart 2009 Çarşamba 18:15

ATALARIMIZDAN YADİGAR OLARAK BIRAKILAN YERLERİN KADRİNİ BİLMEK YERİNE ONLARIN ILICA DİYE ADLANDIRDIKLARI GÜZEL TERMAL TESİSLERİN BULUNDUĞU YERİ DEĞİŞTİRMEK GEÇMİŞİMİZE SAYGISIZLIK ILICAYI TÜM TÜRKİYE TANIRKEN ACABA AZİZİYEYİ KİM TANIYACAK. BÜYÜKLERİMİZİN BAŞKA İŞİMİ YOK ECDADIN İZMİNİ KAZIMAKTAN BAŞKA TÜM ILICALILARIN KURTULUŞ BAYRAMAMINI KUTLUYORUM. ADINI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞANLARI KINIYORUM

Yorumu oyla      6      4  
mesut 11 Mart 2009 Çarşamba 17:07

yazık koskoca ılıca ne hale geldi.neden ılıca ismi deyişti.koskoca tarih ve uzun yıllara dayanan bir geçmişimiz vardı.ben bir ılıcalı olarak ismimizin değişmesini kınıyorum.benim dedem ermenilere karşı savaşmış ama malesef ismimiz mazi oldu.AMA BEN ILICALI OLMAKTAN GURUR VE MUTLUYUM.BEN ILICALIYIM GARDAŞ Saygılarımla.

Yorumu oyla      6      4  
zakir 11 Mart 2009 Çarşamba 15:31

Kurtuluş törenlerinin hangi mantıkla iptal edildiğini anlamak mümkün değil. Aslında Erzurum tarihini ve ermeni mezaliminin üstünü örmek isteyenler tarafında tezgahlandığı aşikar. Kurtuluş törenleri şölen havasında olacak, ya da Ilıca'nın kurtuluş tarihi iptal edildi gibi sorumsuzluklar Ermenilere ve yandaşlarına çanak tutmaktan başka bir şey değil. Kurtuluş töreni tarihin yeni kuşaklara da aktarıldığı eskiden olduğu gibi onurlu ve gururlu bir törendir. Büyük Erzurum'un kurtuluşunun yıl dönümünü gururla kutluyorum.

Yorumu oyla      6      4  
hikmet 11 Mart 2009 Çarşamba 14:41

ILICA ismi elbetteki önemliydi.Üzüldüm.fakat isimleri şereflendiren sadece tarihi anıtları, kaplıcaları,dağ veya ırmakları,meyve veya balıkları gibi o beldeye has değerler değildir.Zaten bu özellikler ya Allah vergis yada geçmişten gelen anıtlardır.Bu anılmayı gerektiren özellikleri güzelleştiren en önemli husus insandır ve o güzelliklerin handi insan(lar) tarafından korunduğu,bakıldığı,işletildiği veya pazarlandığı önemlidir.Az çok ne dediğimi anlamışsınızdır.Ilıca yı ılıca eden tek özellik Allah vergisi olan kaplıcalarıdır.evet Allah öyle bir nimet vermiş fakat gerek idarecileri gerekse halkı da acaba bu nimeti nasıl kullanılamaz hale getirebilirim,turist veya yöre insanlarının kaplıcalara gelmesini nasıl önleyebilirim veya da bu kaplıcaları yıllarca bir acemi ve kalitesizce,yada pislik içinde nasıl işletebilirim diye yarışına girmişler ve bunda da pek başarılı olmuşlardır.Ilıcalının gözünde kaplıca demek,cilt hastalığı (sedef,alerji,saçkıran vs) olanların mekanıdır.KAFA DEĞİŞMELİ.

Yorumu oyla      6      4  
selim selimoğlu 11 Mart 2009 Çarşamba 14:09

4000 yıllık bir tarihe sahip ılıcanın isminin değiştirilmesini halen anlamış değilim. ılıcayı çağ atlatmak isteyenler isimle değil kalkınmadaki olumsuz etkileri ortadan kaldırarak bunu başarabilirlerdi hatta isimde keramet olsaydı ozaman monte karlo veya paris washington bu isimler daha popüller isimle kalkınma olsaydı eğer ben bile kendi ismimi değiştirirdim. kurtuluş günleri sabah kalktığımda ılıcada marşlar cıvıl cıvıl öğrenci sesleri,cirit atlarının nal seslerini ılıca halkının heyecanını görüyordum. bu sabah kalktığımda hayalet bir ilçeden farkı yoktu. torunlarımıza tarih bilincini kazandıracağımız bir kurtuluş günümüzde kalmadı. sebep olanlar ellerine kına yakabilirler. hata gelip ılıcanın nasıl sahipsiz olduğunu seyredebilirler. bizler için kanları döküp şehit olan .bu aziz vatanı bizlere bırakan atalarımızı, şehitlerimizi rahmetle minnetle anar saygılar sunarım.

Yorumu oyla      6      4  
İbrahim AĞMİL 11 Mart 2009 Çarşamba 10:40

Şanlı Türk Tarihine şahitlik etmiş, 11 Mart 1918 de Kahraman komutan K.Karabekir Paşamız ve kahraman askerlerince, ermeni zülmünden kurtuluşu ile huzur ve kurtuluşa ermiş ve şifalı kaplıcaları ile yedi düvele nam salmış şirin Ilıca'mızın , adı her ne sebeple olursa olsun, kağıt üzerinde kayıtlardan silinse de, dünya durdukça gönllerde payıdar kalacaktır. Günüllerin sultanı ILICA' mızın kalbimizden silinmesinine kimsenin gücü yetmeyecektir. Tüm yetkili ve ilgililerin, şirin ILICA' mızın gerek mesire yerleri ve gerekse paha biçilmez şifalı yer altı sularının çok iyi değerlendirilerek, yöre insanının sosyo ekonomik refahını artırmada imkan sağlayacak olan termal turizm ve gerekli yatırımların yapılması hususunda daha hassas davranmaya davet ediyorum. Bu vesile ile tüm hemşehrilerimize saygı ve sevgilerimi arz ediyor , Şehitler diyarı Çanakkale den Tüm Erzuruma selamlar gönderiyorum. İbrahim AĞMİL

Yorumu oyla      6      4  
tülay 11 Mart 2009 Çarşamba 10:15

Aziziye ismi ılıcaya hiç yakışmadı zaten.Kurtuluş gününün kutlanmamasıda Ilıca ya yapılan en büyük ayıptır.Bugün bir kez daha kahroldum.Üzüntüm tarif edilemez.Bu kararı verenleri bir kez daha kınıyorum.İsim değişikliği ancak evrak üstünde kalacaktır.Ilıcalılar yine biz Ilıcalıyız diye gururla söyleyecekler.ILICALI LAR KURTULUŞ GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN. Her şeye ragmen

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çat’ta Kurtuluş Coşkusu
Erzurum’un Çat ilçesinin düşman işgalinden kurtarılışının 91. yıldönümü ...
Kurtuluş Şenlikleri Coşkulu Geçecek
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ‘Kurtul Şenlikleri’ programını açıkladı.
Tarihi Unutturamazsınız !
Gamze İSPİRLİ/Aziziye DSP İlçe Başkanı Musa Kuşan, 11 Mart Ilıca kurtuluş ...
 
Peri Bacaları Hayranlık Uyandırıyor
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Odak Fotoğrafçılık Kulübü tarafından ...
''Tayt, Dadaşı Bozar'' mı?
Erzurum'da 3 ay önce hizmete açılan Özel Erteknopark Kültür Spor ve Sanat ...
“Bir Erzurum Sevdalısını” Uğurladık
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Muammer Cindilli, Erzurum’dan ...
 
Erzurumlu Şiire Doydu
GHA/Erzurum’un kurtuluş şenlikleri çerçevesinde Yakutiye Kaymakamlığı ...
Kandiiniz Kutlu Olsun...
Fahri Kainat Efendimiz z Hz.Muhammet’in (s.a) doğum günü olan Mevlit Kandili’nin ...
12 Mart’ta Şiir Şöleni Var
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü kutlamaları kapsamında, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva