ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Mart 2009 Salı - 01:36

Tarihi Unutturamazsınız !

Gamze İSPİRLİ/Aziziye DSP İlçe Başkanı Musa Kuşan, 11 Mart Ilıca kurtuluş törenlerinin yeni düzenlemeler sonrası artık yapılamayacak olmasına sert tepki göstererek, düzenlemeye tepki gösterdi. Kuşan, “Tarihler hiç bir zaman unutulmaz ve unutturulamaz Ilıca ilçesinin Türk tarihinde büyük bir geçmişi vardır 4000 yıllık geçmişi olan tarihi değerleri olan ilçemizdir” dedi.

Tarihi Unutturamazsınız !

Aziziye DSP İlçe Başkanı Musa Kuşan, 11 Mart Ilıca kurtuluş törenlerinin yeni düzenlemeler sonrası artık yapılamayacak olmasını eleştirerek, düzenlemeye tepki gösterdi. Kuşan, “Tarihler hiç bir zaman unutulmaz ve unutturulamaz Ilıca ilçesinin Türk tarihinde büyük bir geçmişi vardır 4000 yıllık geçmişi olan tarihi değerleri olan ilçemizdir. Kurtuluş törenleri kaldırılarak ilçeye haksızlık yapılıyor” dedi.
MİLLİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKALIM
Tarihi değerlerin kaybolduğunu belirten Kuşan, “ Tarihler hiç bir zaman unutulmaz ve unutturulamaz Ilıca ilçesinin Türk tarihinde büyük bir geçmişi vardır 4000 yıllık geçmişi olan tarihi değerleri olan ilçemizdir. bayram olduğu zaman yaşlısı ve genci bir araya gelerek o günlerdeki heyecanı yaşardı. Çünkü atalarımızın yaşadığı tarihleri anlatılıyordu çoluk çocuk bütün halk kurtuluş meydanında toplanırdık bir yürek bir bütün olup tarihin o geçen acı yıllarını yüreğimizde yaşatırdık bayramlarımız Türk milletinin milli değerleridir bizler ecdadımızın bizlere bıraktığı bu mili değerlerimize böylemi sahip çıkacağız. Ilıca sırayla; Huriler, Hayaşa, Azzi Kralığı, Urartular (M.Ö. 900-600), İskitler, Medler ve Perslerin istilasına uğramıştır. M.Ö. 65 yıllarında Romalıların hakimiyetine geçmiştir. M.S. 1040 ile 1063 yıllarında Büyük Selçuklu Devleti Komutanlarından İbrahim Yınal ile Kutalmış, Erzurum'u ele geçirmek için Ilıca'da ordugah kurmuşlardır. Malazgirt Zaferinden sonra Ilıca tamamen Türklerin eline geçmiştir” dedi.
TARİHİ SÜREÇ
Tarihi süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kuşan, “1385 Yılanda Ilıca, Kara koyunlu Hükümdarı Kara Mehmet, 1387'de Timur un eline geçmiştir. Osmanlıların eline geçtik ten sonra Osmanlı Sultanları Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman doğu seferinde Ilıca'yı konaklama yeri olarak kullanmışlardır. Bazı kaynaklara göre Kanuni Sultan Süleyman Kaplıcalarda yıkanarak buraya "Çermük-İl" demiştir. Osmanlı Devletinin Sınırları içerisinde Çermük (Ilıca) Erzurum'un 9 köylü bir nahiyesi idi.Romalılar  döneminden önce " Karloi Karnak" adını alan Ilıca'nın ismi halkın kaplıcaya "Çermik" demesinden ileri gelmektedir.  Bir çok kez işgal ve istilaya uğrayan Ilıca; 1 Cihan Harbinde General Yudeniç kumandasındaki Rus Ordusunun 16 Şubat 1916 günü Erzurum'u işgaliyle geri çekilen Türk Ordusunu takip ederken 16-17 Şubat 1918 gecesi vukuu bulan şiddetli çarpışmalardan sonra Rusların eline geçti. Rus Askeri ,Tarihçisi Korsun " Erzurum Operasyonu" adlı eserinde "18 Şubat Saat 14.00'da 156. Elizavetplski  Piyade Alayı öncü kuvvetlerinin Ilıca'yı ele geçirdiğini yazmaktadır. Böylece Rus İşgaline düşen Ilıca'da ahali kış ayının şiddetine rağmen Erzincan üzerinden Kayseri, Adana, Sivas ve Tokat gibi iç bölgelere gittiler. Bu göç esnasında soğuktan ve açlıktan çok sayıda Türk yollarda hayatını kaybetmiştir.Ilıca için 17-18 Şubat 1916'da başlayan bu acılı günler 2 yıl kadar devam etti. Erzurum'u işgal eden Rusların 1917 Bolşevik İhtilalinden sonra çekilip burayı Ermenilere bırakmaları neticesinde zulüm ve felaketlerin ardı arkası kesilmemiştir.Ilıcada da Ermeni vahşeti bütün gücü ile kol gezmişti. Öldürülen insanlar Camii avlusunda (Eski Camii) istiflenerek yakılmıştır. Ahmet Refik Bey 1918'de Erzurum'a giderken Ilıcadan da geçmiş ve ölenlerin sayısının 2000 civarında olduğunu nakletmiştir.  Bu arada Suşehri'nde bulunan 3. Ordu Komutanı Vehip Paşa 10 Ocak 1918 de 1. Kafkas Ordusu Kumandanı Kızım Karabekir'e Erzincan, Erzurum, Sarıkamış yönünde hareket emrini verir. Türk Ordusu Rus Ordusunun boşalttığı bölgelerde Ermeni Mezalimini haber aldıkça uykuya, açlığa ve kışa bakmadan ilerledi 6 Mart'ta Mama Hatun'a gelen  1. Kafkas Kolordusu, Ermeni Vahşet ve Mezaliminin Erzurum Bölgesini de silip süpüreceğini düşünerek Suşehri'ndeki Ordu Kumandanlığından hareket için  emir ister ve 7 Martta Erzurum'daki Ermenilerin reisine, 1877 sınırına kadar olan yerlerin Türkiye'ye ait olduğunu, karşı çıkacak silahların asi sayılacağına ve en geç 9 Mart 1918 akşamına kadar Erzurum'un teslim edilmesi gerektiğini bildirir. 11 Mart 1918'de Ilıca'nın esaret günleri sona erdi.Öte yandan Mustafa Kemal Paşa ve Arkadaşları Milli Mücadele Yıllarında, Erzurum'a teşriflerinde 3 Temmuz 1919 günü ikindi üzeri Ilıca'ya varmışlar ve trenden inerek kaplıcaların önünde bir kahve içmişlerdir.” dedi.
 Önce tarihinde altın sayfalara yazılı olan Ilıca’nın isminin değiştirildiğini belirten Kuşan, şimdide milli değer olan ilçe kurtuluş bayramının kaldırıldığını belirterek, “DSP olarak Ilıca için soruyoruz acaba sırada ılıcanın neyi kaldı bilelim bu milli değerlerimize sahip çıkalım bu milli değerlerimiz bizlere kolayca miras bırakılmadı” diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Peri Bacaları Hayranlık Uyandırıyor
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Odak Fotoğrafçılık Kulübü tarafından ...
''Tayt, Dadaşı Bozar'' mı?
Erzurum'da 3 ay önce hizmete açılan Özel Erteknopark Kültür Spor ve Sanat ...
“Bir Erzurum Sevdalısını” Uğurladık
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Muammer Cindilli, Erzurum’dan ...
 
Erzurumlu Şiire Doydu
GHA/Erzurum’un kurtuluş şenlikleri çerçevesinde Yakutiye Kaymakamlığı ...
Kandiiniz Kutlu Olsun...
Fahri Kainat Efendimiz z Hz.Muhammet’in (s.a) doğum günü olan Mevlit Kandili’nin ...
12 Mart’ta Şiir Şöleni Var
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü kutlamaları kapsamında, ...
 
EDT, Tunus Yolcusu
Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun ''İki Bavul Dolusu'' adlı çocuk oyunu, Tunus'ta ...
Aziziye’de Şiir Şöleni Vardı
Ulusal ve uluslar arası bilim olimpiyatlarda birçok başarıya imza atan ...
Her Mahallenin Bir Öyküsü Var
GHA/A.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pamuk’un, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva