ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
14 Mart 2014 Cuma - 15:52

İki Profesörden çarpıcı tarih anekdotları

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Topluluğu (TIPTAT) tarafından 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Sarıkamış ve Hekimlik Konferansı’nda Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer çarpıcı anekdotlar paylaştı.

İki Profesörden çarpıcı tarih anekdotları

ANKARA (İHA) - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Topluluğu (TIPTAT) tarafından 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Sarıkamış ve Hekimlik Konferansı’nda Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer çarpıcı anekdotlar paylaştı.

İstiklal Marşı’nın kabulüne denk gelen günde gerçekleştirilen etkinlikte konferansı veren Prof. Dr. Sönmez, “Ertuğrul Fırkateyni’ni Abdulhamit Tokyo’ya gönderiyor. Japon Milli Marşı okunuyor, sıra bizimkilere gelince hep bir ağızdan ‘Entarisi Ala Benziyor Şeftalisi Bala Benziyor’ türküsünü söylüyorlar. Yavuz Zırhlısı bizim donanmamıza katılıyor. Almanlar beraber bir sefer düzenliyorlar. Almanlar Milli Marşı’nı söylüyor, bizimkiler dönüp bakınca hiç bozuntuya vermiyor ve hep bir ağızdan ‘Çırpınırdı Karadeniz Bakıp Türk’ün Bayrağına’yı söylüyor. Ne iyi ki bugün bir İstiklal Marşımız var. Hep var olsun” dedi.

 Prof. Dr. Sönmez’den önce konferansın açılış konuşması için kürsüye çıkan Rektör Tuncer, “Sadece hastalıkları bilerek, iyi notlar alıp, iyi eğitim almakla iyi bir hekim olunmaz. İyi bir hekim olmak için en başta iyi bir insan olmak gerekir. Bu iyi insanın geçmişini de bilip, ona sahip çıkarak kendini donatması gerekir” ifadesini kullandı.

Rektör Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben doktor bir dedenin torunuyum. Dedem üç kez esaret altında kalmış, esareti sırasında at idrarı içmek zorunda kalmış, günlerce aç kalmış. Göle işgali sırasında Samsun’dan Göle’ye kış aylarında yürüyerek gitmiş istiklal madalyası sahibi bir askeri doktordu. Onun istiklal madalyasını şerefle taşıyorum. Erzincan depremi sırasında gönüllü olarak Erzincan’a gitmiş, Kızılay çadırında gönüllü hizmet vermiş. Çok sıkıntı yaşamışlar. Gerek ulaşım, gerekse oradaki çalışma şartlarıyla alakalı. Tabii o günlerden bu günlere çok ciddi gelişmeler oldu. Bugün Erzincan’a 30 dakikada varabiliyorsak dedelerimizin sayesindedir. Onlar olmasaydı biz bugün hiçbir yere varamayacaktık. Onların kıymetini bilmemiz lazım. Dedem çok acıkmış, ekmek istemiş komutandan. Komutan da bir ekmek torbası vermiş dedeme. Dedem elini bir sokmuş ki içinde sadece ekmek kırıntıları var. Komutan demiş ki, ‘Doktor eline bir parça ekmek gelirse bir parça da bana ver. Çünkü ben de 3 gündür açım.’ Böyle bir neslin sonunda biz bugünlere geldik. Onların çektiği eziyetler yanında bazı konularda daha eziyetli, bazı konularda daha iyi durumdayız. Ama bizden sonraya da bu günlerin, hatta bizden geçmişte olanların kıymetini bilecek, rahmetle anacak nesiller yetiştirmemiz gerekiyor.”

 “DÖRT YIL BOYUNCA DAĞLARDA KURTLAR İNSAN ETİNE DOYDU”

Prof. Dr. Sönmez, konferansta Rus arşivlerinden aldığı kayıtları gösterdi. Fotoğraf ve belgelerle savaşa ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Sönmez şunları kaydetti:

“Doğu Cephesi, 1. Dünya Savaşı’nın ilk açılan ve elemle kapanan bir cephesidir. Son silah 5 Ocak’ta atılmıştır. Kar şehitlerimizin kefeni olmuş, dört ay boyunca gömülmeyi beklemişlerdir. Tüm şehitlerin sembolü gelinciklerdir ama Sarıkamış şehitlerinin sembolü kardelendir. Karların erimesiyle şehitlerimiz ortaya çıkmışlardır. Sarıkamış ile ilgili filmler KGB arşivinde saklanmış. 100’ün üzerinde böyle film vardır. Şehitlerin yol boyunca yol kenarlarında ayakta beklediklerini düşünün. Şimdi hayal bile edemiyoruz, dört ay derin dondurucuda kalmışlar gibi. ‘Adını bilmediğimiz pek çok gencimizi topluca gömdük cenaze namazlarını kıldık’ diyor imam. Dört hafta sürüyor şehit toplama işi ki, bunların içinde benim dedelerim, yakınlarım da var. Eksi 40 derece soğuk ve açlık. Rus valisi diyor ki ‘Masrafları bizden, şehitlerinizi toplayın.’ Toplu mezarlar zorlukla açılıyor, çünkü mermer gibi donmuş toprak kazılamıyor. 15- 20 metre uzunluğunda 2 metre derinliğinde toplu mezarlar kazılıyor bu güç koşullarda, ki bugün pek çoğunun yerini bilmiyoruz. Yerlerini tespit ettiklerimizi Genelkurmay’a raporla sunduk. Şehitlerin ayakkabıları yok. Ayakkabısız geldiklerinden değil, 1.5 ay yürümenin sonucu çoğu parçalanmıştı. Arkadan gelenler iyi durumda olanları çıkarıp giyiyor ve yola devam ediyorlardı. Şehitlerin gözlerinin olmadığını görüyorsunuz, anılarda deniliyor ki ‘kargalar sürüler halinde dalıyor şehitlerin gözlerini alıp gidiyordu.’ Ahmet Muhip Dranas diyor ki; ‘Dört yıl boyunca dağlarda kurtlar insan etine doydu. Gündüz bile seyahat yapmak güçleşmişti. Çünkü kurtlar dolaşıyordu. Dedemin 93 mağduru bir köylüsü seferberlik ilan edildiğini duyunca, ‘desene ateşe dönecek dünya’ diyor. Tabiat ateşe dönüyor. Bunları unutmayın. Ülkemizin hangi zorlu aşamalardan geçtiğinin idrakinde olun. Atalarımıza minnettarlığınızı daima gösterin.”

 
AK Parti Oltu İlçe Teşkilatından Tıp Bayramı kutlaması
 
Konaklı’da kar kalınlığı artışta
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismail 20 Mart 2014 Perşembe 11:52

Ruhları şad olsun.'Allah yolunda ölenlere ölü demeyin. Zira onlar diridirler, fakat siz göremezsiniz.'

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Men Susmaram’a övgü
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Bulut, Yüzen Adalar’ı anlatacak
Türkiye’nin Yüzen ada zenginliği bilimsel etkinlikle paylaşılacak.
'İbrahim Hakkı Hz.leri, bir Erzurum dehası'
SÜLEYMAN GÜRAKSIN-Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku ...
 
‘Mobbinge Hayır..!’
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilciliği Psikologu Nuray Memiş, ...
Görmez: ‘Kadınla erkek arasında hiçbir fark yoktur…”
Görmez, "Allah’a kulluk bakımından, yaratılış gayesi bakımından, yeryüzünü ...
KGK'dan 'Ve Kadın'
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Kadın Girişimciler Kurulu’nun, ...
 
Koçak, eğitim sorununa dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak,” 8 Mart Dünya Kadınlar ...
KÜNİB Şehriyar’ı anacak
Atatürk Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer aldığı Kafkasya Üniversiteler ...
Valilik, Erasmus eğitimleri başladı
Erzurum Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Proje Koordinasyon Merkezi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva