ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Mayıs 2009 Cumartesi - 04:17

İki Devlet, Tek Millet

Azerbaycan’ın Cumhuriyet Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte gazetecilerin sorularını cevaplayan Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, sınırların açılması konusunun gündeme getirilerek Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin bozulmak istendiğini söyledi.

İki Devlet, Tek Millet

NİFAK GURUPLARI UYARISI
Başkonsolos Hasan Sultanoğlu, “Sınırlarının açılması konusu gündeme getirilerek, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini bozmak isteyen bir takım nifak gurupları oluştu. Bu olay ile birlikte Türkiye ve Azerbaycan halkı arasında büyük rahatsızlık yaratılmaya çalışıldı. İki devletin bir milleti olan Türkiye ve Azerbaycan halkı nifak guruplarına karşı onurlu bir mücadele vererek, bu tür oyunlara gelmedi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakü ziyareti, parlamentoda olan konuşması, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısındaki sözleri Azerbaycan halkının yüreğine su serpti. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da geçtiğimiz günlerdeki Bakü ziyaretinde Ermenilere verdiği açık mesaj da Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini bozmak isteyen güçlerin hayallerini suya düşürdü” dedi.
CUMHURİYET GÜNÜ
Sultanoğlu daha sonra şunları söyledi: “Halkımızın çok asırlık devletçilik tarihinde önemli yeri olan, tarihimizin parlak ve şerefli sayfasını teşkil eden Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin yaratılmasının 91. yıldönümünü kutluyoruz. Azerbaycan'ın çok asırlık sosyal, iktisadi, siyasi ve medeni inkişafının, halkımızın milli uyanışı ve rehaveti süreçlerinin mantıki neticesi gibi meydana çıkan, onun siyasi şuur seviyesinin, entelektüel ve medeni potansiyelinin, yüksek istidat ve kabiliyetinin göstericisi olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Türk-Müslüman aleminde ilk demokratik Cumhuriyet idi. 1918 yılı mayısın 28'de kabul edilen ‘İstiklal Beyannamesi’nde tam hukuklu, müstakil devlet olan Azerbaycan'da ali hakimiyetin halka mahsus olduğu beyan edilmişti. Azerbaycan istiklalinin ilan edilmesinde, Halk Cumhuriyetinin teşekkülünde ve faaliyet göstermesinde Cumhuriyete rehberlik etmiş şahısların Alimerdan Bey Topçubaşov'un, Memmedemin Resulzade'nin, Feteli Han Hoyski'nin, Nesib Bey Yusifbeyli'nin, Semed Bey Mehmandarov'un, Aliağa Şıhlinski'nin ve başkalarının büyük hizmetleri olmuştur. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Avrupa'nın demokratik değerleri ile Şark medeniyetinin hususiyetlerini uzvi şekilde birleştiren yeni devlet ve cemiyet numunesi idi. Cemi 23 ay faaliyet göstermesine bakmayarak, ilk Cumhuriyet döneminde hayata geçirilen etkinlikler müstakil devletçiliğimizin esaslarının yaratılması ve gelecek inkişaf yolunun muayyenleştirilmesi açısından mühim ehemmiyete sahipti. Demokratik hak ve özgürlüklerin temin edilmesi, etnik ve dini kimliğinden asılı olmayarak tüm vatandaşlara beraber haklar verilmesi, Azerbaycan Türkçe'sinin devlet dili ilan edilmesi, tahsil ve medeniyetin inkişafına hususi dikkat gösterilmesi, nizami milli ordunun, güvenlik kurumlarının kurulması ve sair işler Halk Cumhuriyeti hükümetinin yürüttüğü siyasetin çapını, mahiyet ve manasını açık şekilde göstermektedir.
AZERBAYCAN’DA DEMOKRASİ
Kaydedeyim ki, Azerbaycan, Doğuda kadınlara seçme hakkı veren ilk ülkedir. 1920’inci yılın Nisan'ında Bolşevik işgali neticesinde Cumhuriyet sükut ettikten sonra da bağımsızlık hisleri Azerbaycanlıları hiç zaman terk etmedi. 70 yıl süresinde Sovyet rejimi şeraitinde yaşamasına bakmayarak, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti öz milli varlığını, tarihini ve medeniyetini koruyup sağlamış, güçlü iktisadi inkişaf yolu geçmiş ve netice itibarı ile üçüncü Cumhuriyetin - müstakil Azerbaycan Cumhuriyeti'nin selefine çevrilmiştir. Kayıt etmek lazımdır ki, 1969-1982 yıllarında, umum milli liderimiz Haydar Aliyev'in Azerbaycan'a rehberlik ettiği dönemde gelecek bağımsızlığımızın siyasi, maddi ve manevi temelinin yaratılmasına hususi dikkat yetirilmiştir. Azerbaycan devlet müstakilliğini elde ettiği zaman çok ağır bir dönem yaşadı. 1988 yılından Ermenistan'ın Azerbaycan'a toprak iddiası ile başlamış Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ münakaşası ülkemizde ağır bir vaziyet yaratmıştı. Diğer eski Sovyet cumhuriyetleri ile mukayesede Azerbaycan daha zor bir durumda idi. Ermenistan'ın Sovyet-Rus birliklerinin iştiraki ile Azerbaycan'a yönelik tecavüzü, dahilde giden menfi olaylar ülkemizi zor bir duruma düşürmüştü. Ülke ekonomik, politik ve askeri kriz içinde idi ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı tehlike altında idi. Bu şeraitte 1993 yılında Azerbaycan halkının talebi, tekidi ile halkımızın umum milli lideri Haydar Aliyev hakimiyete döndü. Tüm menfi eğilimlere son verildi, sosyo-politik istikrar, asayiş yarandı, kanunsuz silahlı desteler silahsızlandırıldı, ülkede kanunun aliliği, disiplin hakim oldu ve Azerbaycan ilerleme yoluna kadem bastı.
MİLLİ ORDU
Bu gün Azerbaycan Cumhuriyetinde demokratik, hukuki, dünyevi devlet, vatandaş cemiyeti kuruculuğu süreci uğurla davam ettirilir. Azerbaycan'ın devlet kuruculuğunda önemli yeri güçlü milli ordunun yaratılması tutmaktadır. Hazırda Azerbaycan Ordusu en yüksek standartlara cevap veren orduya çevrilerek işgal altındaki topraklarımızı kurtarmağa kadir bir ordudur. Bu gün Azerbaycan Cumhuriyeti muhtelif ülkelerle hukuk beraberliği ve karşılıklı faydalı işbirliğine dayanan ilişkiler kuruyor. Azerbaycan, nüfuzlu uluslar arası ve bölgesel teşkilatlara dahil olarak, dünya birliğine daha sık entegre olunur, bu birlikte kendine layık yer tutuyor. Birinci Azerbaycan Cumhuriyeti yarandığı günden dünyanın bütün devletleri, ilk başta ise bölge ülkeleri ile karşılıklı işbirliği ilkelerine üstünlük verirdi. Bu gün de Azerbaycan Cumhuriyeti bu ilkelere sadıktır. Azerbaycan'ın devlet müstakilliğini ilk tanıyan kardeş Türkiye Cumhuriyeti ile münasebetleri hususi önem taşımaktadır. Büyük Atatürk'ün “Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, elemi bizim elemimizdir” sözleri bu münasebetlerin köşe taşıdır. Umum milli liderimiz Haydar Aliyev'in "Bir millet, iki devlet" sözleri ise bu münasebetlerin çatısını teşkil etmektedir”
BAKÜ-TİFLİS-ERZURUM GAZ BORU HATTI ÜLKELERİMİZİ BİRLEŞTİRDİ
Azerbaycan’ın Türkiye ile birlikte bölgede önemli küresel enerji ve nakliyat projelerinin teşebbüsçüsü olduğunu da ifade eden Sultonoğlu, “Milli liderimiz Haydar Aliyev'in siyasi iradesi ve uzak görenliyi sayesinde gerçekleşen Bakü-Tiflis-Ceyhan esas ihraç petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattı ülkelerimizi daha sıkı birleştirdi. Seviniyorum ki, adı geçen gaz boru hattından Kars halkı da nasibini almıştır. Hayder Aliyev'in layıklı devamcısı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kararlığı neticesinde Kars-Tiflis-Bakü demir yolunun inşasına başlanması ülkelerimizin imkanlarını daha da genişlendirecek ve daha büyük proje ve programların gerçekleştirilmesine şerait yaratacaktır. Gördüğünüz gibi, Azerbaycan-Türkiye münasebetlerinde Kars'ın müstesna yeri vardır. Artık Kars, Türkiye-Azerbaycan dostluğunun ve kardeşliğinin sergilendiği merkez olmuş, Kars kelimesi ise Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin simgesine çevrilmiştir. Tarih gösterir ki, devlet müstakilliğini elde etmek yeterli değil, hem de onu bütün vasıtalarla korumak ve sağlamlaştırmak lazımdır. Milli liderimiz Haydar Aliyev'in kurtarıcısı ve kurucusu olduğu müstakil Azerbaycan Cumhuriyeti'nin, 1918 de Cumhuriyet kurucularının Gence'de kaldırdıkları mukaddes bayrağı, bu gün Türkiye Cumhuriyeti'nin şanlı bayrağı ile birlikte gururla dalgalanıyor. Her iki cumhuriyetin ebediyen payidar olacağına ve her iki bayrağın sonsuza kadar yükseleceğine eminim. 28 Mayıs Cumhuriyet Günü halkımızın en aziz milli bayramlarından biridir. Ben hesap ediyorum ki bu bayram Türkiye'nin de bayramıdır. Bugün Gürcistan'tan bizim cumhuriyet günümüze gelen misafirlerimiz var. Ahıska ve Tiflis Üniversitelerinin rektörleri aramızda. Önceki gün de Gürcistan'ın cumhuriyet günüydü. Onları da tebrik ediyorum. Azerbaycan'ın Cumhuriyet Günü münasebetiyle sizin her birinizi yürekten tebrik eder, halklarımıza refah dilerim” diye konuştu.
BU KARDEŞLİK EBEDİDİR
Yeni Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği Kars Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu ise şunları söyledi: “28 Mayıs 1918 tarihi Azerbaycan'ın hiç zaman unutulmayan, parlak tarihi günlerinden biridir. 91 yıl önce Mehmet Emin Resulzade önderliğinde Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin temeli atılmış. Etnik, mezhebi, sınıfı ve cinsi mensubiyet farkı gözetmeksizin, tüm vatandaşların siyasi haklarını temin eden cumhuriyetimiz Türk Dünyasında ve Müslüman Dünyasında ilk parlamentolu cumhuriyet, ilk demokratik, sosyal, layik hukuk devleti idi. Toplam 23 ay yaşamasına rağmen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti bir çok ilklere imza atmıştır. İlk kez kadınlara seçim hakkı tanıyan ve kadın-erkek eşitliğini temin eden cumhuriyet milli ordu, milli para, demokratikleşme, milli banka, özgür seçimler, uluslar arası ilişkiler, dünya halkları tarafında Azerbaycan istiklalinin tanınması gibi başarılara ulaşan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'ni resmi olarak tanıyan ilk devlet kardeş Türkiye olmuştur. Mevcutluğunun iki yılı dolmadan Bolşevik Rusyası tarafından devrilse de, Mehmet Emin Resulzade'nin "Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez!" sözleri gerçek oldu ve 1991'de Azerbaycan yeniden bağımsızlığına kavuştu. Yine de Azerbaycan Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk devlet Türkiye Cumhuriyeti oldu. Yeni Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği Kars Şubesi olarak 50 milyondan fazla Azerbaycan Türkünü ve Azerbaycan'a gönül vermiş Karslı hemşehrilerimizi 28 Mayıs Azerbaycan'ın Cumhuriyet Günü münasebeti ile tebrik eder, sağlık ve mutluluklar dileriz. Yaşasın Türkiye ve Azerbaycan kardeşliği”
Ahıska Devlet Üniversitesi Rektörü Tına Celashvılı da Azerbaycan'ın Cumhuriyet gününü kutlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, “Önceki gün de Gürcistan'ın Cumhuriyet günüydü. Hem Azerbaycan hem de Gürcistan birbirinden ayrılmaz dost ülkelerdir. Dostumuz Azerbaycan'ın Cumhuriyet Günü kutlu olsun” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk oyunlarında Türkiye 2.si olduk
Kars’ta yapılan Türkiye Halk oyunları yarışmasında, Diyarbakır, Erzurum, ...
Akkök’den “Erzurum Fotoğrafları” sergisi
Gazeteci Öztürk Akkök, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 90. Yıldönümü Anısına ...
KADEM’den yoksullar için kermes
Erzurum Kadının Emeğini Değerlendirme Derneği (KADEM) fakir aile ve öğrenciler ...
 
“İslam’ın Zihin Tarihi”
İslam’ın Zihin Tarihi’ konulu konferans veren Şair ve Felsefeci Yavuz ...
A.Ü’den Euro Master fırsatı
Atatürk Üniversitesi’nden Euro Master Akdeniz ve Hamburg Üniversiteleri ...
Bu koleksiyonun benzeri yok
A.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan'ın ...
 
“Buyurun Surfaya”
Özel bir televizyon kanalında yayınlanan bir yemek programı, Erzurum Ticaret ...
Tarihi Hamam’a yeni vizyon
GHA/Erzurum’da üzeri kurşunla kaplı olduğu için defalarca hırsızların ...
Gençler Sevcan Orhan’la coştu
Atatürk Üniversitesi öğrencileri Sevcan Orhan’la coştu. Müzik bölümü öğrencilerinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva