ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>EKONOMİ
4 Ağustos 2013 Pazar - 21:21

İhracatta doğru rota..

M.AKDAĞ-Erzurum’un dış ticaretteki atılımı devam ediyor. Ocak ayında 2.2 milyon dolar ihracatın yapıldığı ilde, temmuz ayı ihracat rakamları yüzde 70’lik artışla 3.8 milyon dolara yükseldi. İ ihracat değeri haziran ayına göre de yüzde 16 oranında artış gösterdi.

İhracatta doğru rota..

Erzurum’un dış ticaretteki atılımı devam ediyor. Ocak ayında 2.2 milyon dolar ihracatın yapıldığı ilde, temmuz ayı ihracat rakamları yüzde 70’lik artışla 3.8 milyon dolara yükseldi. İ ihracat değeri haziran ayına göre de yüzde 16 oranında artış gösterdi.

TİM VERİLERİ

Türkiye ihracatçılar Meclisi Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM’e göre Erzurum’da temmuz ayında 3.8 milyon dolar, bu yılın yedi ayında ise 20.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İlden ocak’ta 2.2 milyon, şubatta 3.3 milyon, mart ayında 2.4 milyon, nisan ayında 2.8 milyon, mayıs ayında 2.6 milyon, haziran ayında ise 3.1 milyon dolar tutarında ihracat kaydedildi.

DÖNEMSEL DEĞİŞİM

2013 yılında aylık bazda ihracattaki artışa rağmen, ihracat değerleri 2012 yılına göre geriledi. Temmuz ayında gerçekleştirilen ihracat 2012 yılı temmuz ayına göre yüzde 27.5, bu yılın yedi ayındaki ihracat ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 oranında düştü. 2012 yılının temmuz ayında 5.2 milyon dolarlık ihracatın kaydedildiği Erzurum’da 2012 Ocak-Temmuz döneminde 23.1 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

BÜYÜKEKŞİ’NİN AÇIKLAMASI

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 7 ayında Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 3,3 artarak, 87 milyar 860 milyon dolara yükseldiğini açıklarken, "Bu Cumhuriyet tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracatıdır" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çankırı'da bir otelde düzenlediği basın toplantısında Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Toplantıya Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Ali İbrahim Savaş, Çankırı Milletvekilleri Hüseyin Filiz ve İdris Şahin ile ihracatçı birliklerinin başkanları ve yatırımcılar katıldı.
Büyükekşi, Türkiye'nin Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 artışla 12 milyar 629 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yılın ilk 7 ayında ihracatın yüzde 3.3 artarak 87 milyar 860 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın da yüzde 7.5 artışla 153 milyar 193 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Büyükekşi, Temmuz ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörünün yaptığını kaydetti.
1 milyar 964 milyon dolar otomotiv sektörü ihracatının olduğunu açıklayan Büyükekşi, 1 milyar 627 milyon dolar ile hazır giyim sektörünün ikinci, 1 milyar 554 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörünün üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.
TİM Başkanı Büyükekşi, dünya ekonomisinde 2013 büyüme beklentisinin yüzde 2.6'dan yüzde 2.4'e, 2014 yılı büyüme öngörüsünün ise yüzde 4'den yüzde 3.8'e düşürüldüğünü ifade ederek, G-20 ülkelerinde büyüme hızlarının yavaşladığını kaydetti.
İhracatçılara kar marjlarının, döviz hareketleri ile daha fazla erimesine izin vermemeleri için hedging mekanizmalarını aktif olarak kullanmalarını tavsiye ettiklerini bildiren Büyükekşi, Eximbank'ın geliştirdiği forward opsiyon sözleşmeli işlemlerini ihracatçıların daha etkin kullanabileceğini söyledi.
TİM Başkanı Büyükekşi, küresel para ve maliye politikalarının belirsizliğinden Türkiye'nin en az seviyede etkilenmesi amacıyla, Merkez Bankası'nın ihracatçılara Eximbank aracılığıyla sağladığı reeskont kredilerinin limitini 2 katına çıkardığı ve gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını açıkladı.
Büyükekşi, "Ülkeler, gerek kur savaşları gerekse istihdama yarattığı baskı sebebiyle ithalatı kısıtlamak isterken, dolaylı olarak ihracatı da baskı altına alan bir yaklaşım sergiliyor ve bu durum korumacılık politikalarıyla da destekleniyor" diye konuştu.
Başkan Büyükekşi, "Dünyanın 3.büyük ithalatçısı Almanya, 6. büyük ithalatçısı Fransa ve diğer ana ithalatçı ülkelerin ithalatındaki yavaşlama oldukça dikkat çekici. Japonya, İngiltere, Kanada gibi büyük ithalat pazarlarında ekonomik durgunluk devam ediyor. Çin, Hindistan, Rusya, Meksika ve Güney Afrika'daki yavaşlama da dikkat çekici. İlk 5 aylık rakamlara bakıldığı zaman, Çin hariç 69 büyük ekonominin ihracatı ilk 5 ayda yüzde 1.5 düştü, Brezilya'nın ihracatı yüzde 2.5, Meksika'nın ihracatı yüzde 1.3 ve Çek Cumhuriyeti'nin ihracatı yüzde 3.4 geriledi. Halbuki Türkiye ilk 5 ayda toplam ihracatını yüzde 2.9 arttırmayı başarmıştı. Türkiye ilk 70 ekonomi arasında ihracatını en fazla artıran 7. ülke konumunda" ifadelerini kullandı.

MISIR OLAYLARI İHRACATI ARTIRDI
TİM Başkanı Büyükekşi, Mısır'da yaşanan olaylara rağmen, Mısır'a yapılan ihracatın yüzde 12 arttığını söyledi. Başkan Büyükelçi, Suriye'ye yüzde 98 oranında artan ihracatın, hububat ihracatındaki artıştan kaynaklandığını ifade etti.
TİM'in ihracat verilerini değerlendiren Büyükekşi, AB'ye ihracatın Temmuz ayında yüzde 23 arttığını ifade ederek, Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 29, BDT ülkelerine yüzde 21, Afrika'ya yüzde 17, Ortadoğu ülkelerine yüzde 7 artış gösterdiğini bildirdi.
Temmuz ayında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren kentin yüzde 55'lik ihracatla Sakarya olduğunu ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, Sakarya'yı yüzde 38 artışla Bursa, yüzde 25 artışla Kocaeli'nin izlediğini vurguladı.

 

 

 

 
Bayramda yağmur var
 
Kaymakam Erdoğan göreve başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakıflar’dan yeni ihale
Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü Cumhuriyet Caddesi üzerinde inşa edilen ...
Bayram piyasası açıldı
Ramazan ayının sona ermesine birkaç gün kala Erzurum’da şeker satışlarında patlama yaşanıyor.
Yağız akaryakıt sektörünü değerlendirdi
Ergaz Genel Müdürü Ebubekir Yağız, akaryakıt sektöründe belirsizliklerin ...
 
Bumin’den teşvik bilgilendirmesi
İHSAN KUMRA-Yeni teşvik yasasına göre 10 ve daha üzeri işçi çalıştıran ...
TÜMSİAD’tan Erzurum çıkarması
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, ...
TOBB'da Erzurum yok!
TOBB Yönetim Kurulu yeni üyeleri belirlendi. Erzurum’dan bu dönemde hiçbir ...
 
Ekonomide dış büyüme
M.AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Ocak-Haziran döneminde gerçekleştirilen dış ...
Hem tarlada çalışıyor, hem de ibadet yapıyorlar
Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle Iğdırlı çiftçiler 35-40 ...
Teşvikte atılım dönemi
M:AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Haziran ayı Teşvik Bülteni yayımlandı. Erzurum’da ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva