ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>EKONOMİ
4 Ağustos 2014 Pazartesi - 05:39

İhracatın sektörel ‘en’leri açıklandı

MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’dan temmuz ayında gerçekleştirilen ihracatta sektörel bazda en yüksek performansı tekstil ve hammaddeleri, ocak-temmuz döneminde kaydedilen ihracatta ise ağaç mamülleri ve orman ürünleri sektörü gösterdi.

İhracatın sektörel ‘en’leri açıklandı

Erzurum’dan temmuz ayında gerçekleştirilen ihracatta sektörel bazda en yüksek performansı  tekstil ve hammaddeleri, ocak-temmuz döneminde kaydedilen ihracatta ise ağaç mamülleri ve orman ürünleri sektörü gösterdi. ağaç mamülleri ve orman ürünleri sektörü ihracat payı yüzde 13.65 olarak hesaplandı.

TEMMUZ AYI İHRACAT

İlden temmuz ayında kaydedilen ihracatta ilk sırayı 606 bin dolar ile Tekstil ve hammaddeleri aldı. sektörel performans yüksekliği bakımından bu sektörü 442 bin dolar ile Demir ve demir dışı metal, 372 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri, 318 bin dolarla çimento, cam, seramik ve toprak, 234 bin dolarla deri ve deri mamülleri izledi.

DİĞER SEKTÖRLER

Temmuz ayında 41 bin dolarlık ağaç ve orman ürünleri, 117 bin dolarlık çelik, 107 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamülleri, 14 bin dolarlık elektrik ve elektronik, 45 bin dolarlık makine ve aksamları, 135 bin dolarlık maden ve metal, 14 bin dolarlık taşıt araçları ve yan sanayi ürünleri, 8 bin dolarlık hazır giyim, konfeksiyon ile iklimlendirme sanayi  ürünleri ihraç edildi.

OCAK-TEMMUZ DÖNEMİ

2014 yılının ocak Temmuz ayları döneminde ihracatta 3.2 milyon dolar ile ağaç mamülleri ve orman ürünleri birinci olurken, 3.1 milyon dolarla çelik ikinci, 2.9 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller üçüncü, 2.8 milyon dolarla çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri dördüncü, 2.7 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri ise beşinci sırada yer aldı.

YEDİ AYLIK İHRACAT

TİM verilerine göre yedi ayda 2.3 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri, 1.8 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohum, 1.4 milyon dolarlık elektrik ve elektronik ürünler, 893 bin dolarlık makine ve aksamları, 753 bin dolarlık maden ve metal, 544 bin dolarlık deri ve deri mamülleri, 347 bin dolarlık taşıt araçları ve yan sanayi ürünleri,259 bin dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon, 186 bin dolarlık iklimlendirme, 107 bin dolarlık halı, 4 bin dolarlık meyve ve sebze, 3 bin dolarlık süs bitkileri ve mamülleri, bin dolarlık da diğer sanayi ürünleri ihracatı gerçekleştirildi.

BAKAN IŞIK TİM VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerini değerlendirdi. Bakan Işık, Türkiye'nin ihracat ve üretiminin hızlı bir şekilde artmaya devam edeceğini söyledi.

 Bir dizi temas ve ziyarette bulunmak için Yalova'ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, cuma namazını Merkez Camii'nde kıldıktan sonra Yalova Valisi Esengül Civelek'i makamında ziyaret etti. Vali Civelek ve Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman tarafından karşılanan Bakan Işık, gazetecilerin sorularını cevapladı. Temmuz ayı ihracat rakamlarının bir önceki yılla aynı oranda kalmasının sebeplerini açıklayan Işık, "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat geçen yılla aynı rakamda kaldı. 12.5 milyar dolar civarında kaldı. Bunun iki temel sebebi var. İlki Irak'a yapılan ihracatta yüzde 46'lık bir düşüş var. Irak'ta son dönemde yaşanan olayları biliyorsunuz. İhracat pazarımızda Irak ikinci sıradaydı, şu anda beşinci sıraya düşmüş durumda. Bunun bir etkisi var. Bir de bu sene ramazan temmuz ayına geldi. Geçen yıl ağustosta kutladığımız ramazanı bu yıl temmuzda kutladık. 3 gün resmi ihracat olmayınca onun da etkisi oldu. Geçen yıllın temmuzu ile bu yılın temmuzu aynı rakamda kaldı. Umut ediyoruz ki ağustosta bu rakamlar yükselecek. Ama son dönemde bölgemizde yaşanan olaylar, olağanüstü gelişmeler, Mısır'dan başlayan gelişmeler, Suriye'de, Irak'ta, Ukrayna'da Libya'da, Rusya'da, şimdi Rusya ile ilgili Avrupa'nın ve Amerika'nın yaptırım kararlarının endişesi yaşanıyor. Bölgemizde bu denli sıkıntılı bir durum varken, Türkiye'nin yine ihracatını koruyor olması da bir başarıdır. Önümüzdeki süreçte bütün temennimiz bölgemizin bir huzur ve sükunet bulması, Irak'ın da diğer bölge ülkelerinin de ihracatımızdan yine en önemli paya ulaşması. Böyle olunca Türkiye'nin ihracatı da, üretimi de, istihdamı da hızlı bir şekilde artmaya devam edecek" dedi.

 

 

 
İhracat demek, Azerbaycan demek
 
İhracatta ramazan bereketi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracat demek, Azerbaycan demek
MAHMUT AKDAĞ-TİM temmuz ayı iller İhracatçı Firmaların Kanuni Merkezleri ...
Kredi kullanımı mayısta tavan yaptı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın ilk beş ayında nakdi kredi kullanım tutarının ...
Hazine arazilerinde yeni süreç
İhsan KUMRU-Hazineye ait Tarım arazilerinin satışı ile ilgili yasa yürürlüğe ...
 
Erzurum online alışverişte 12’inci sırada
En çok online ürün alınan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, ...
Erzurum’da 6 ayda 75 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-TOBB Ocak-Haziran dönemi birikimli kurulan ve kapanan şirket verilerini paylaştı.
Vergide Erzurum'un en'leri
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı Haziran bülteni yayımlandı.
 
Erzurum'un payı yüzde 10'u aştı
MAHMUT AKDAĞ-Doğu Anadolu Bölgesinde, bu yılın altı ayında 742 şirket ...
Erzurum Kuzeydoğu’da öncü il
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde ekonomik bazda öncü ...
KUDAKA ekonomisini Erzurum yönlendiriyor
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yer aldığı KUDAKA İstatistik Bölgesinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva