ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
7 Ocak 2011 Cuma - 20:18

“Hür Adam” gösterimde

Yönetmenliğini Mehmet Tanrısever'in yaptığı 'Hür Adam' adlı film dün Erzurum’da gösterime girdi.

“Hür Adam” gösterimde

ERZURUM gazetesi
Yönetmenliğini Mehmet Tanrısever'in yaptığı 'Hür Adam' adlı film dün gösterime girdi. Erzurum’daki sinema salonlarında da izleyicilerle buluşan film, Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatından 30 yıllık bir kesiti anlatıyor.
Zaman Gazetesi’nden Ali Koca’nın söz konusu film ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:
Bireyin ve toplumun geçmişle yüzleşmesi, büyük ölçüde sinemayla oluyor günümüzde. Dünyadaki pek çok ülke, işin siyaset sahnesine bakan kısmında dosyayı çoktan kapattı. Türkiye ise, 'yeni başlayanlar'dan. Ancak sinema, toplumsal meselelerde söz söyleme ve geçmişi 'tashih' etme noktasında her zaman olduğu gibi siyasetten önde gidiyor ülkemizde. Son yıllarda yerli filmlerde pek çok kesim üzerinden geçmişle hesaplaşma çabalarına tanık olduk. Mehmet Tanrısever imzalı 'Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi' filmi, bu açıdan bakılınca daha anlamlı duruyor. Gösterime girmeden konu olduğu tartışmalar da bunu doğrular nitelikte.
Bediüzzaman Said Nursi gibi, onu 'zamanın en iyisi' yapan hususiyetleriyle hayatı boyunca bulunduğu her ortamda dikkatleri üzerine çeken bir şahsiyeti ve onun hayatını filme almak hakikaten zor iş. Öte yandan Bediüzzaman, hayatı ve kişiliğiyle sinema için kayıtsız kalınamayacak bir kaynak. Bir taraftan II. Abdülhamit'ten itibaren İttihat ve Terakki dönemi, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı, İstanbul'un İngilizler tarafından işgali gibi olayların olduğu, Osmanlı'nın son 20 yılını yaşadığı, belki de dünya tarihinin en çalkantılı döneminde bütün hayati olayların merkezinde yer almış bir şahsiyet var. Diğer yandan, Kurtuluş Savaşı'na destek vermiş, bağımsızlığı savunmuş, Ankara Hükümeti'nin dikkatini çekmiş ve Meclis'e davet edilmiş, şimdilerde içinden çıkamadığımız Doğu'daki büyük sorunu 100 yıl öncesinden fark etmiş ve Türk-Kürt kardeşliğini korumak için çareler aramış, haksız suçlama ve iftiralarla ömrü boyunca sürgün edilmiş, hayatının her döneminde statükoyla mücadele etmiş bir din âliminden bahsediyoruz.
RESMİ TARİH YENİDEN YAZILMALI
Bu açıdan bakınca, Hür Adam filminin, sinema dilinden ziyade gündeme getirdikleriyle tartışılması gayet doğal. Bu durumu iki yıl önce 'Mustafa' filmiyle de yaşamıştık. Resmi tarihin, üzerine ölü toprağı serpilmiş örtüsünü birazcık aralayınca ister istemez rahatsız olanlar çıkıyor. Hür Adam, sinema dili ve senaryo zaafları, karikatürize kaçan bazı tiplemeleriyle göze batsa da hayırlara kapı aralıyor. Başta, hiç alakası olmadığı Şeyh Said isyanı olmak üzere, Mustafa Kemal ile görüşmesi, Türk-Kürt kardeşliğine verdiği önem, Cumhuriyet'in ve askeriyenin dindarlarla barışık olabileceği düşüncesi gibi Bediüzzaman'ın hayatında önemli yer tutan meseleler, bu sayede değişik kesimler tarafından 'keşfedilmiş' oldu. Aralarında sinema yazarı ve 'aydın'ların da bulunduğu pek çok kişinin kulağına 'yeni' şeyler çalındı. Film, konu olduğu tartışmalarla bir kez daha gösterdi ki; resmi tarih yeniden yazılmalı. Çünkü bu tarih, hem yazdıkları hem de sakladıklarıyla çok düz bir tarih. Bu devletin kurucusu Mustafa Kemal'in, döneminin ve bulunduğu asrın en önemli din âlimiyle görüşmesini bile resmi tarihten teyit edememek, 'sahih' bir tarih ihtiyacına işaret ediyor.
Özetle, Hür Adam, sinematografik kalibresinden daha çok, konu olduğu tartışmalarla hatırlanacak bir yapım. Bediüzzaman'ın hayatından yaklaşık 30 yıllık bir dönemi anlatmak gibi zor bir işe girişen film; kısa bir kesiti, dramatik yapısı sağlam bir hikâyede ele alsa daha verimli olabilirmiş. Bu haliyle film, epik bir uzun metrajdan ziyade biyografik belgesel türüne daha yakın duruyor. Ancak karaktere bürünmedeki gayretiyle takdiri hak eden Mürşit Ağa Bağ'a birkaç kez "davam" dedirtmekle, ciltler dolusu Risale-i Nur'lardan beş-on cümleyi film boyunca tekrar etmekle Üstad'ın 'dava adamı' ruhu perdeye tam anlamıyla yansımıyor. Yönetmenin, günümüz sinema dilinden çok, Beyaz Sinema'nın 20 yıl önceki halini çağrıştıran anlatımı ise seyri zorlaştıran bir diğer faktör..
YENİ FİLMLERE KAPI AÇACAK
Öte yandan Risale-i Nur'u bilenler, özellikle de Tarihçe-i Hayat'ı okuyanlar filmde çok farklı şeyler bulamayabilir. Hatta yönetmenin ifadesiyle '4 saatlik' filmin kurguda 163 dakikaya inmesiyle oluşan boşlukları, ancak Tarihçe-i Hayat okuyanlar doldurabilir. Risale-i Nur'u tanımayanlar ise daha çok filmin gündeme getirdiği tartışmalara odaklanacaktır. Bu tartışmaların ortaya dökülmesi de azımsanacak bir şey değil. Tanrısever'in emeği, cesareti ve filme yatırdığı servet ise ayrıca kayda değer bir konu.
Ve bir şey daha: Yönetmenin özellikle belirttiği Türk-Kürt kardeşliğine yapılan vurgu, şu sıralar en çok ihtiyacımız olan şey. Filmin, bu yönüyle de 'hayırlara vesile olacağını' söylemek yerinde olur sanırım. Anlaşılan, bugün artık dünyanın pek çok diline çevrilen Risale-i Nurları daha çok konuşacağız ve Bediüzzaman'ın hayatı başka filmlere de ilham verecek.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayrak Şairi rahmetle anıldı
Bayrak Şairi Arif Nihat Asya vefatının 36. yıl dönümünde rahmetle anıldı.
Yılbaşı kutlamalarında 750 milyon lira harcandı
Yılbaşı hazırlıkları için yılın son iki gününde kredi kartı ile 10 milyon ...
Görmez, günceli değerlendirdi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Biz Diyanet olarak rasyonalist değiliz ...
 
Abdullah Cevdet'in Doğru Anlaşılabilmesine Doğru
Oğuzhan Saygılı [*]/Ülkemizde özellikle de son 150 yıldır muhtelif fikir ...
Bir ahlak adamı:Mehmet Akif Ersoy
Mustafa Özçelik/Mehmet Âkif’in şahsiyet özelliklerini bu ve benzer şiirlerinden ...
'Halkın Televizyon Kültürü' Anketi açıklandı
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türk halkının ...
 
Mehmet Akif’i Yetiştiren Çevre*
Mustafa Özçelik/İstiklâl Marşımızın şairi, Türk İslâm kültürünün büyük ...
“Tanburî Cemil Bey Çalıyor Eski Plakta..”
Oğuzhan Saygılı [*]/Geçen asrın en büyük müzik dehalarından Tanburî Cemil’in ...
‘Dindarın Kül Yutması’*
*Araştırma ve inceleme köşemizde, bugün çok önemli tespitler içeren bir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva