ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
29 Aralık 2010 Çarşamba - 21:10

'Halkın Televizyon Kültürü' Anketi açıklandı

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türk halkının magazin, futbol, eğlence, sosyete, yerli dizi ve benzeri programlara saatlerini ayıran ama kitaplara 'yalan makinesi' diyen bir durum sergilediğini söyledi.

 Halkın Televizyon Kültürü  Anketi açıklandı

BAYRAM KILINÇER - Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türk halkının magazin, futbol, eğlence, sosyete, yerli dizi ve benzeri programlara saatlerini ayıran ama kitaplara 'yalan makinesi' diyen bir durum sergilediğini söyledi.
//DES ARAŞTIRMASI
DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan 'Türk Halkının Televizyon Kültürü' anketinin sonuçları açıklandı. Ankete yüzde 62.7'si erkek, yüzde 9.5'i ilkokul mezunu, yüzde 67.4'ü lise mezunu, yüzde 19.2'si üniversite mezunu ve yüzde 3.9'u ise lisansüstü mezunu olan bin 309 kişi katıldı. Anket sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 29.6'sı günde en az 5 saat, yüzde 25.3'ü en az 3 saat, yüzde 19.1'i en az 2 saat, yüzde 17.3'ü ise 5 saatten fazla televizyon izlediği ortaya çıktı. Ayrıca, yüzde 27.2'si "yapacak başka işi olmadığı" için televizyon karşısına geçti. Sadece yüzde 24.1'i ise gündemi takip etmek için televizyon karşısına geçti. Eğlenmek için televizyon izleyenlerin oranı yüzde 18.7, dinlenmek için izleyenlerin oranı ise yüzde 16.4 oldu.
//YERLİ DİZİ HASTALIĞI
Ankete göre, Türk halkının yerli dizi hastası olduğunu ortaya çıktı. Türk halkının yüzde 39.8'i yerli dizi izlemek için televizyon karşısına geçti. Bunu yüzde 9.1'i haberleri, yüzde 7.7'si yarışma, yüzde 7.2'si magazin, yüzde 5.4'ü film, yüzde 5.3'ü spor, yüzde 5.2'si müzik-eğlence ve yüzde 4.6'sı ise kadın programları takip etti. Vatandaşların yüzde 59.3'ü ise beğendiği dizileri düzenli olarak takip etti. Halkın yüzde 38.2'si dizileri konusuna göre seçti. Bunların yüzde 22.1'i başrol oyuncusu, yüzde 22.5'i ise yayınlandığı kanala göre dizi seçti.
//HABER PROGRAMLARINA BAKIŞ
Vatandaşların yüzde 57.2'sinin televizyon izlemenin kendisini geliştirmediğini ifade ettiği ankette, yüzde 34.7'si tüm kanallardaki haber programlarının içeriğinin aynı olduğunu belirtti. Yüzde 26.2'si duygu sömürüsü yapıldığını, yüzde 13.5'i magazin ağırlıklı programlar olduğunu, yüzde 64.8'i televizyon haberlerinin yeterince bilgi ve gerçekleri yansıtmadığını ve yüzde 9.2'si ise bu konuda kararsız olduğunu söyledi.
//MAGAZİN İÇERİKLİ PROGRAMLAR
Türk halkının yüzde 23.2'si magazin programlarının gerekli olduğunu ifade ederken, yüzde 44.2'si ise izlediği yarışma programlarına oy vermek için SMS attığını söyledi. Yüzde 37.6'sı bir programın eğlendirici olmasını, yüzde 34.8'zi hem eğlendirici hem de eğitici olmasını ve yüzde 13.8'i ise öncelikli olarak eğitici olması özelliğini olmasını istedi. Ankete göre, Türk halkının yüzde 40.3'ü gibi büyük bir kısmı televizyonlardaki şiddet içerikli görüntülerden rahatsız duydu. Yüzde 16.9'u çıplak görüntülerden, yüzde 16.3'ü ise magazin programlarından rahatsız oldu. Halkın büyük bir bölümü ise dini içerikli programlar ve öğüt verici programları izledi. Halkın yüzde 38.8'i bu tür programları sürekli, yüzde 26.8'inin ara sıra izlerken, yüzde 22.1'inin hiç izlemediği belirlendi.
//KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞIMIZ
Anketle ilgili değerlendirmelerde bulunan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'nin kitap okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Fildişi gibi ülkelerinde arasında bulunduğu ve 173 ülke arasında 86'ıncı sırada yer aldığını söyledi. Türk halkının kitap okumadığını, fakat günde 5 saat televizyon izlediğini kaydeden Avcı, "Türk halkı televizyon seyretmeyi, birkaç şarkıcının özel hayatını, futbolcuların şeceresini, sanatçıların künyesini öğrenmeyi o denli abartmış ki, değil kitap okumayı, ciddi televizyon
programlarını dahi izlemiyor. Magazin, futbol, eğlence, sosyete, yerli dizi ve benzeri programlara saatlerini ayıran ama kitaplara yalan makinesi diyen bir halkımız var. Bu vahim durumun müsebbibi tabii ki yıllardır süregelen baştan savma eğitim politikaları, niteliksiz ve yazboz eğitim sistemidir. Hükümetin izlediği neoliberal ekonomik politikalar, sosyal ve kültürel alandaki kalitesiz, derinliksiz ve öykünmeci icraatlar bu karamsar fotoğrafı daha da tetiklemektedir" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet Akif’i Yetiştiren Çevre*
Mustafa Özçelik/İstiklâl Marşımızın şairi, Türk İslâm kültürünün büyük ...
“Tanburî Cemil Bey Çalıyor Eski Plakta..”
Oğuzhan Saygılı [*]/Geçen asrın en büyük müzik dehalarından Tanburî Cemil’in ...
‘Dindarın Kül Yutması’*
*Araştırma ve inceleme köşemizde, bugün çok önemli tespitler içeren bir ...
 
A.Ü. biyoteknoloji’de Dünyayla yarışıyor
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, moleküler ...
DES’ten Yolsuzluk raporu
Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yolsuzluğun ...
Veterinerlik Fakültesi, EAEVE üyesi oldu
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi EAEVE üyesi oldu. Avusturya’nın ...
 
Yağanoğlu’ndan ‘Biyogaz Çiftliği’ önerisi
Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Erzurum’un, biyogaz çiftlikleri kurulması noktasında ...
Türk Milleti Ehli Beyt Aşığı
Malatya Belediyesi 2010 yılı kültürel etkinlikleri kapsamında Muharrem ...
TDK'dan ilgi cekici araştırma
Türk Dil Kurumu (TDK), internet sitesine hangi ülkelerden giriş yapıldığı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva