ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
18 Nisan 2011 Pazartesi - 01:20

HES tepkilerine bilimsel yaklaşım

Doç. Dr. Kızıloğlu, çeşitli tartışma ve eleştirilerin hedefi olan Hidroelektrik Santralleri (HES) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kızıloğlu, “Herkes bir kere şunu çok iyi anlamalı; bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var.” dedi.

HES tepkilerine bilimsel yaklaşım

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, çeşitli tartışma ve eleştirilerin hedefi olan Hidroelektrik Santralleri (HES) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kızıloğlu, “İnsanlar bir kere şunu çok iyi anlamalı; bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var.” dedi.
KIZILOĞLU’NUN AÇIKLAMASI
2010 yılı sonuna kadar 175 adet Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatının tamamlanması planlanan Erzurum’da, yürütülen bu çalışmalarla ilgili olarak tepki ve eleştiriler sürerken, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, meseleyi farklı bir boyutta ele aldı. HES inşaatları yürütülürken, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına uygun davranılmadığını kabul eden Doç. Dr. Kızıloğlu, “Bu hususta bir iletişimsizlik sorunu var. Yöre halkının yeterince bilgilendirilmediği, HES’lere duyulan ihtiyacın tam olarak anlatılmadığı ortadadır.” diye konuştu.
Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlı bir halde bulunduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Kızıloğlu, HES’ler sayesinde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılacağı gibi, bu durumdan yöre halkının da kazançlı çıkacağını ifade etti. Faaliyete geçirilecek her bir santralin, hem enerji, hem de istihdam üretimi açısından ekonomiye fayda sağlayacağını vurgulayan Kızıloğlu, “HES’ler yapılırken doğal dengenin korunması gerektiği fikrine katılmamak mümkün değil. Doğal denge nasıl ki önemliyse, bu ülkenin ihtiyacı olan enerji de o kadar önemlidir. Yöre insanı, kendisine tanınan yasal haklardan istifade ederek, doğal denge sorununu çözebilir, ancak HES inşaatlarına karşı topyekün bir karşı duruş sergilemek, Türkiye’yi enerji konusunda dışa bağımlı olmaktan kurtaramaz.” ifadelerini kullandı.
KIZILOĞLU: HAK ARANIRKEN, HES’LERE KARŞI TOPYEKÜN BİR DURUŞ YANLIŞ
Erzurum’un Pasinler, Tortum, Olur, Şenkaya, İspir, Pazaryolu, Uzundere, Aşkale, Ilıca ve Horasan ilçelerinde 2012 yılı sonuna kadar 175 tane Hidroelektrik Santralinin (HES) inşaatı tamamlanarak faaliyete geçirilmiş olmasının planlandığını anımsatan Doç. Dr. Kızıloğlu, uygulamadan kaynaklanan bir takım hataların olduğunu da kabul etti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, “Firmalar ÇED raporlarının muhtevasına uygun davranmıyorlar. Bu tutumlar yeşil alanların ve ormanlık arazilerin yok olmasına neden olabiliyor. Bu hataların takibinden ve gerekeni yapmaktan sorumlu olan kurumlardan biri Devlet Su İşleri, diğeri de Çevre ve Orman Müdürlüğü’dür. Erzurum halkı, yasal haklarını kullanmak suretiyle şikayette bulunsun, uygulamadan kaynaklanan hataların önüne geçsin. Çünkü Mansab Su Hakları Raporu bu konuda izlenmesi gereken yolu gösteriyor. Firmaların, tarımsal üretim dolayısıyla suyu dere yataklarına bırakma zorunlulukları var. İlgili hak ve kanuni yollar bellidir, gereken de bu çerçevede yapılacaktır. Ancak HES’lere karşı topyekün karşı bir duruş sergileyen halk, şunu unutmamalıdır. Ülkenin enerjiye ihtiyacı vardır. Meseleye bir de bu boyuttan yaklaşılırsa, süreç çok daha sağlıklı işletilecektir. Kaldı ki, stratejik bir öneme sahip olan enerji anlamında dışa bağımlı kalmayı hiçbirimiz istemeyiz.” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kemal koçak 19 Nisan 2011 Salı 11:43

1.enerjide dışa bağımlı olmayalım demek elktrik üreten firmaya alım garantisi vermekse üretenlerin çoğuda yabancıysa dışa bağımlılık biter sizce bence deil. 2. İstihtam olur sizce santralde 10 kişi çalışır onbin kişi tarım hayvancılık yapamaz bence. 3.enerjiye ihtiyaç var bencede ama insanları mağdur etmeden sahte çed raporlarıyla olmamalı denetim mekanizması işlemeli.Aydın Bey gelin hes yapılan yerlerde yaşayın. İstihtam var enerji var yeter size.

Yorumu oyla      6      4  
ilhami YILMAZ 18 Nisan 2011 Pazartesi 22:20

Hani lafa sıra gelince Su akar Türk Bakar diyorduk.Çoruh nehrinin bu güne kadar BATUM ovasına havzasının en verimli toprakları taşındığında sesi çıkmayanlar bu gün sırf yatırımların önünü kesmek için her şeye muhalif oluyorlar. Soruyorum Çoruh vadisi erzoyonla Batuma taşınıp yok olduğunda niçin kıyamet koparmadınız da şimdi ayağa kalktınız. hala Bulga elektriğine, Şili köürüne, Rus - İran doğalgazına para mı verelim

Yorumu oyla      6      4  
Kenan Çetin 18 Nisan 2011 Pazartesi 17:02

Sayın Kızıloğlu:Sözlerinizden,tamamlanmış HES lerin,bölgede yarattığı tahribatı görmediğiniz ve incelemediğiniz anlaşılıyor.Tortum İlçesi,Tortumkale vadisine lütfen gidiniz ve burada yaşanan çevre felâketini görünüz!Akademisyen olmanız kıonuya bilimsel yaklaştığınızı göstermez.Şunu unutmayınki Hes lerin doğa üzerinde yaratabileceği olumsuzluklar henüz kitaplara geçmedi.Öne süerdüğünüz enerji ihtiyacı mantığı ile bir denge kurmaya ve birilerinin kusurunu örtbas etmeye çalışıyorsunuz.Ama şunu da unutmamalısınız.HES.lerin enerji ihtiyacı olarak sağladıkları katkı ile doğada yarattıkları tahribatı karşılaştırarak bir denge kurmak daha mantıklı ve bilimsel olur.Hangisi daha fazla? Enerjiye katkılarımı yoksa meydana getirdikleri tahribatmı?Milyonlarca yılda oluşan doğal dengenin bir iki yıl içinde altüst olmasına,insanların,flora ve faunanın belkide yüzyıllarca düzelemeyecek bir tahribata uğramasına nasıl bilimsel bir yaklaşım olarak bakabiliyorsunuz anlamıyorum.

Yorumu oyla      6      5  
S. Dinmez 18 Nisan 2011 Pazartesi 16:05

M. Yaşar bey galiba ülkede enerji üretimini desteklemiyor veya beynatı veren kişinin Kemal bey olduğunu sanıyor. Yazık ya gerçekten yazık bilr bilim adamına düstursuz, futursuz saldırıyı nasıl desteklesiniz

Yorumu oyla      6      4  
kemal kara 18 Nisan 2011 Pazartesi 15:49

kuzey anadolu coğrafyası zaten çok hırçın ve düz arazi çok çok az buralarda yapılacak barajlar çok az olan bu yerleşim yerlerini ve tarıma alanlarını sular altında bırakacaktır.burdaki insan ve canlılar göç etmek zorunda kalacak bitki örtüsü yok olacak buna bağlı hayvan faunasıda kaybolacaktır.barajların elektrik üretimi yanın da ikinci ana görevi sulama suyu sağlamak burada sulanacak arazide yok zaten.çoruh vadisi komple göl olursa yazık olur.sonucu merak edenler tortum baraj gölünü bi incelesin bakalım. lütfen herşeye siyaset gözünden bakmayalım

Yorumu oyla      6      4  
MEHMET YAŞAR KARTAL 18 Nisan 2011 Pazartesi 13:19

KEMAL BEY SİZİ YÜREKTEN KUTLUYORUM. UZUN YILLAR YURT DIŞI ŞANTİYELERDE ÇALIŞAN BİR MİMAR OLARAK SİZİ TEBRİK EDER BU DENLİ REEL OLAN BİR ĞERÇEYİ KALEME ALDIĞINIZ İÇİN AĞZINIZA ĞÖNLÜNÜZE SAĞLIK. SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      6      4  
mustafa okuroğlu 18 Nisan 2011 Pazartesi 11:49

Konu olarak ülke gerçeklerine değinilmiş

Yorumu oyla      6      4  
AYDIN ARSLAN 18 Nisan 2011 Pazartesi 11:34

Kemal KOÇAK bey hoca ne demiş bakalım; 1. Enerjide dışa bağımlı olmayalım demiş, 2. İstihdam olur demiş, 3. Ülkeninin enerjiye ihtiyacı var demiş bunlarda yanlış yok sizin bildiğiniz neki buna karşı çıktınız. Ülkenizi sevdiğinizden eminmisiniz

Yorumu oyla      6      4  
Kemal KOÇAK 18 Nisan 2011 Pazartesi 09:44

Çok bilimsel konuşmuş çok bilmiş Kızıloğlu.Kime yaranıyosunuz siz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anne sağlığında eğitim başarı getirdi
il Sağlık Müdürlüğü’nce sağlık personellerine verilen “Üreme Sağlığı” ...
‘Büyük Anadolu Yürüyüşü’ devam ediyor
Artvin’den “Büyük Anadolu Yürüyüşü” adı altında yola çıkan çevreciler ...
Alver’den psikolojik travma uyarısı
Çocuk ve yaşlıların, psikolojik travmalar karşısında daha savunmasız bir ...
 
Aşırı korku, ruh sağlığını bozuyor
Çeşitli ülkelerde ve Türkiye’de son zamanlarda meydana gelen depremlerin, ...
Erzurumlu, aile kurmayı seviyor
Erzurum’da nüfusun yarısına yakın bölümünü evliler oluşturuyor.
Doç.Dr. Kiki Hemetolojik Kanserleri anlattı
Atatürk Üniversitesi (A. Ü) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhami ...
 
Göçükzede aile gıda zehirlemesi yaşadı
İzci Evi'ne yerleştirilen ve burada taziye ziyaretlerini kabul eden Altunkanat ...
Ovit’e çığ yağdı
Rize Erzurum karayolunun 2600 rakımlı Ovit Dağı Biberoğlu Yaylası mevkiinde ...
Büyükşehir’den yaban hayatına destek
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre koruma Daire Başkanlığı’nca aniden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva