ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
2 Nisan 2015 Perşembe - 15:18

Güneş Vakfı’ndan tarih gündemi

Erzurum Güneş Vakfı Cuma Sohbetlerinin bu haftaki gündemi Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti ve Süleyman Nazif’ olacak.

Güneş Vakfı’ndan tarih gündemi

Erzurum Güneş Vakfı Cuma Sohbetlerinin bu haftaki gündemi Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti ve Süleyman Nazif’ olacak. Cuma Günü, Saat 19.00’da Uzman Öğr. Mahmut Enes Soysal “Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti ve Süleyman Nazif” konulu konferans verecek.

GASPIRALI’DAN KIRIM’A

12 Mart’ta başlayan Güneş Vakfı Cuma Sohbetlerinde. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.. Dr. Ahmet Beşe “Kızılderili Kabilesi Navajolar”; Erzurum Teknik Üniversitesi(ETÜ)  Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Kemal Bakır “Gaspıralı İsmail Bey’in Dil Politikası’;  Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Ranetta Gafarova “Kırım, Kırım Türkleri: Geçmişi, Bugünü” konulu konferans verdi.

SÜLEYMAN NAZİF KİMDİR?

SÜLEYMAN NAZİF (1869 – 1927)

Diyarbakır doğumlu olan Süleyman Nazif 1. Dünya Savaşı sonrasında “Hadisât” gazetesini çıkarır. İzmir’in işgali, Ermeni sorunu üzerine radikal yazılarından ve “Kara Bir Gün” adlı makalesinden dolayı İngilizler tarafından Malta’ya sürülür. Sürgün yıllarında milli ve iman dolu şiirler yazar. Nasıl ki Bursa’nın işgali Mehmet  Akif’e “Bülbül” şiirlerini yazdırırsa Süleyman Nazif’e de “Dâussıla” şiirini yazdırır.

Sanatçı, şiir ve nesir alanında eserler verir. İlk dönem şiirlerinde Tanzimat şairleri Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan etkisinde kalarak ölüm ve felsefe konulu şiirler yazar. Bu şiirler gazel, murabba gibi eski nazım biçimleriyle yazılır. Sanatçı, Servet-i Fünun’un etkisinde kalır. Dil, konu, üslup ve sanat anlayışı yönünden bu topluluğun anlayışıyla aynı çizgide eser verir. 1908 sonrası ise sosyal konulara ilgi duyar. Türkçülük düşüncesini benimseyen şair, hece ölçüsüyle, sade Türkçeyle şiirler yazar. Sanatçı, özellikle Malta’da esirken yazdığı vatan şiirleriyle ünlenir, bunları “Malta Geceleri, Dâûssıla, Son Nefesimle Hasbihâl” adlı şiirleriyle dile getirdi. Ayrıca S. Nazif’in abartılı hiciv ve nükteleri de vardır.

VİLAYAT-I ŞARKIYE MÜDAFAA-İ HUKUK-I MİLLİYE CEMİYETİ

Mondros Anlaşmasının 24 Maddesine göre Müttefikler Erzurum, Van, Bitlis, Diyarbakır, Harput ve Sivas’tan oluşan Vilayet-i Sitte Bölgesini gerekli gördüklerinde işgal edebileceklerdi. Müttefiklerin ve Ermeni Patriğinin çalışmaları Bölgenin Ermenilere verilmek istendiğini gösteriyordu. Bu gelişmeler üzerine Doğu kökenli Osmanlı milletvekilleri Meclis içinde Şark Vilayetleri Grubunu oluşturup ortak bir çalışma içine girmişlerdi. Avrupa’nın yetkili çevrelerine yönelik yaptıkları çalışmalarla Doğu Anadolu nüfusunun Müslüman olduğunu ve Ermenilere vermenin haksızlık olacağını savunuyorlardı. Bunlardan Erzurumlu Hoca Raif Efendi ile Diyarbakırlı Süleyman Nazif öncülüğünde bir ekip 4 Aralık 1919’da, Doğu Anadolu’daki Müslüman halkın hukukunu korumak için İstanbul’da Vilayat-ı Şarkıye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti adında bir örgüt kurmuşlardı. Cemiyetin başkanlığına Eski Bitlis Valisi Mahmut Nedim, yönetim kurulu üyeliklerine de Diyarbakır Milletvekili Rasim, eski Beyrut Valisi İsmail Hakkı ve Süleyman Nazif getirilmişlerdi. Cemiyet Hadisat adlı Türkçe, Le Pays (Memleket) adlı Fransızca iki gazete yayınlayarak çalışmalarını sürdürmüştü.

Doğu illerine yönelik İstanbul’daki çalışmalar yetersiz kalacağı için 6 Mart 1919’da örgüt çalışmalarının Doğuya nakledilmesine karar verilmiş ve 10 Martta da Erzurum şubesi açılmıştı. Kuruluş bildirgesinde neye mal olursa olsun Erzurum’un Ermenilere verilmesine karşı çıkılacağı belirtildi. Erzurum şubesi ilk görev dağılımında Hacı Fehmi’yi şube başkanlığına, Cevat Dursunoğlu’nu sekreterliğe, Binbaşı Süleyman’ı da saymanlığa getirmişti. Çalışmalarını çevre il ve ilçelere yayan örgüt 19 Martta yayınladığı bir bildiriyle halkın örgüt çalışmalarına katkı vermesi istemişti. Nisan 1919’da Kazım Karabekir Paşa 15. Kolordu Komutanlığına atandıktan sonra Cemiyetin ordu ile ilişkileri güçlenmiş, Erzurum Valisi Münir Bey’in de desteğiyle Bölgedeki etkinliği iyice artmıştı. Şube Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti ile işbirliği halinde Erzurum Kongresi hazırlıklarını sürdürürken Mustafa Kemal ve Rauf Bey’i Erzurum’a çağırmıştı. Çağrı üzerine Erzurum’a gelen Mustafa Kemal ve Rauf Bey  kongre çalışmalarına katılmışlardı. Erzurum Kongresi’nde bu şube ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti feshedilerek ikisinin yerine Şarki Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulup başkanlığına Mustafa Kemal seçilmişti. Bu cemiyet de Sivas Kongresinde tüm cemiyetler birleştirilerek oluşturulan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetine katılmıştı.

 
Erzurum AİTF 2015’te
 
AK Parti Aziziye Teşkilatı Türkiye 1.si oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turan, Maarif Davası’nı anlatacak
Prof. Dr. Turan, ‘Türkiye’nin Maarif Davası ve 21. yy Eğitim Kurumları ...
Sağlık Sen’den şühedaya vefa
Memur Sendikası'na bağlı Sağlık Sen Erzurum Şubesi, Çanakkale Zaferi'nin ...
Erkal Müzik Dünyası’na ‘Nefes’ aldırdı
Erzurum’un müzik alanındaki marka değeri İbrahim Erkal, uzun yıllar sonra ...
 
İlk günün şampiyonları belli oldu
Erzurum’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Okullar arası Halk Oyunları ...
TYB’de Avrasya gündemi
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’nce 15 günde bir düzenlenen “Söylenecek ...
Halk Oyunları Şöleni başlıyor
Erzurum GHSİM’nin ev sahipliğinde Okullararası Halk Oyunları Grup Yarışmaları ...
 
Restorasyona 140 bin lira kredi
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ),unutulmaya yüz tutmuş, ...
Bin 500 öğrenci sinemayla tanıştı
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ilçe sınırlarında yer alan köy ve ...
Korkmaz’dan şiir resitali
Oltulu Şair Salih Korkmaz, yıllar sonra geldiği memleketi Oltu’da şiir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva